Ubisoft bekräftar att en Splinter Cell-remake är verklig och under utveckling

0 Shares

Ubisoft har bekräftat att de håller på att utveckla en nyinspelning av 2002 års Splinter Cell, med Far Cry 6-studion, Ubisoft Toronto, vid rodret.

Nyheten kommer från ett officiellt blogginlägg på Ubisoft-webbplatsen, som bekräftar att utgivaren har “grönt belyst utvecklingen av en Splinter Cell-remake som kommer att dra från märkets rika duk.”

Enligt inlägget kommer spelet att “byggas om från grunden” med hjälp av Ubisofts egen Snowdrop-motor (det är den som används för Avatar: Frontiers of Pandora under utveckling) i syfte att leverera “ny generationens grafik och spelupplägg, och den dynamiska ljussättningen och skuggorna som serien är känd för.”

I avslöjningsinlägget är Ubisoft angelägen om att betona att detta kommer att vara en “från grunden”-remake snarare än en remaster, men att den fortfarande kommer att behålla originalets anda.

Enligt producenten Matt West är laget “fortfarande i de allra tidigaste utvecklingsstadierna”, men han tillägger, “vad vi försöker göra är att se till att andan i de tidiga spelen förblir intakt, på alla de sätt som gav tidiga Splinter Cell dess identitet. Så när vi bygger det från grunden kommer vi att uppdatera det visuellt, såväl som några av designelementen för att matcha spelarens komfort och förväntningar, och vi kommer att hålla det linjärt som de ursprungliga spelen, inte göra det till en öppen värld.”

Med utgångspunkt i Wests kommentar fortsätter Creative Director Chris Auty att säga: “Splinter Cell var ett genombrott inom stealth – som Matt nämnde, det var “stealth omdefinierad” med ett enormt fokus på att få det där kärnspelet rätt framför allt, och leverera på en ideal: vara ett spöke. Det är viktigt för oss att bevara känslan av behärskning genom att stödja spelare som observerar situationerna, gör sina planer, använder sina prylar och överlista fienden kreativt för att hantera de utmaningar de ställs inför. Helst slutar de med att de kommer ut på andra sidan utan att någon har insett att du ens var där. Det är kärnan i Splinter Cell.”

Med West som påpekar att projektet fortfarande är i tidig utveckling och studion bygger upp sitt team, tror vi att det är säkert att säga att det kommer att dröja ett tag innan spelet släpps – det finns ingen susning om ett releasefönster i det här inlägget. Men efter ändlösa mullrande om en serieväckelse är det något av en lättnad att äntligen få bekräftelse.


Analys: Äntligen ett ord

Det känns som att det har funnits rykten och rapporter kring ett återupplivande av Splinter Cell-serien i flera år nu och äntligen har vi fått bekräftelse på något. Som sagt, vi förväntade oss inte helt en remake av originalspelet.

Men det kanske är rätt tillvägagångssätt för nu; att gå tillbaka till seriens rötter och återupptäcka och ompröva vad som fick fansen att bli kär i den i första hand innan de gjorde något helt nytt. Tillbaka 2019 föreslog Ubisofts vd Yves Guillemot i en intervju med IGN att utgivaren var redo att återuppliva serien igen men sa att den skulle behöva erbjuda något annat, och noterade att “förra gången vi gjorde en Splinter Cell hade vi mycket press från alla fans som faktiskt sa, ‘Ändra det inte, gör inte det här, gör inte det'”, vilket gjorde att “några av lagen […] mer angelägen om att arbeta med varumärket.”

“Nu,” tillade han, “det finns vissa saker och vissa människor som nu tittar på varumärket och tar hand om varumärket, så vid ett tillfälle kommer du att se något, men jag kan inte säga mer än så.”

En nyligen genomförd rapport antydde att ett nytt Splinter Cell-spel skulle ha en “öppen värld av sorts”-tillvägagångssätt, men detta tillkännagivande verkar distansera sig från dessa rykten, vilket gör det klart att studion har för avsikt att “hålla det linjärt som de ursprungliga spelen, inte göra den öppna världen.”

Det är lite svårt att tro (eller kanske det inte är det) men det har gått åtta år sedan det senaste huvudinlägget i serien, med Splinter Cell: Blacklist som släpptes redan 2013. Fans har varit ganska högljudda om sin önskan om ett nytt spel och medan seriens huvudperson Sam Fisher har dykt upp och gjort olika framträdanden genom åren, är det första gången de får något mer än en cameo.

Intressant nog tyder Ubisofts intervju med spelets utvecklingsteam på att detta inte är ett en-och-gjort scenario. Creative Director, Chris Auty, säger, “med denna remake bygger vi en solid bas för framtiden för Splinter Cell” så vi ser fram emot att se vad framtiden har att erbjuda.

0 Shares