Ubiquiti AmpliFi Alien Mesh Kit Recension: Ett udda par Wi-Fi Tango

0 Shares

Om mitt tidigare omnämnande av AmpliFi Alien-mesh-delen lät lite som en retas, så beror det på att jag vid den tiden visste att Ubiquiti skulle släppa ett Alien Kit men kunde inte prata om det.

Även om du kan använda två Alien-routrar – för $380 vardera – för att bilda ett nät, är det mer ekonomiskt vettigt att få en router och nätpunktskombination. Det kitet är nu tillgängligt för $699 – inte precis överkomligt, men det är säkert billigare än att få två routrar.

Denna recension fokuserar på mesh-aspekten av Alien. Det är mer vettigt om du redan har läst min syn på Alien som en fristående router. Så se till att du gör det först.

För det mesta tycker jag att ett Alien-baserat system är ganska utmärkt trots att det inte har något dedikerat backhaul-band, och det inkluderar inte heller stöd för 160MHz-kanaler – även om det kan ändras via firmwareuppdateringar.

Och för närvarande är systemet oöverkomligt kostnadseffektivt, lite tunn på nätverksanpassning och restriktivt i hårdvarualternativ. Men av någon konstig anledning kommer du förmodligen att älska det ändå.

AmpliFi Alien Mesh Kit

Ubiquiti AmpliFi Alien Mesh: Ett kit olik alla andra

AmpliFi Alien mesh-kit innehåller en Alien-router (modell Fi-ALN-R) och en Alien MeshPoint (AFI-ALN-P) packade i en snygg låda.

Alien MeshPoint delar samma utseende, fysiska storlek och Wi-Fi-specifikationer som routern, men den har bara en Gigabit LAN-port på undersidan. Det finns också en signalindikator på framsidan som visar kvaliteten på länken mellan den och routern, vilket är användbart när du behöver ta reda på hur långt du bäst placerar den från routern.

MeshPoint har ingen pekskärm, ingen högtalare, utan bara den nedre ringen av ljusgrön statuslampa, som blinkar för att svara varje gång du gör några inställningsändringar eller vill hitta den med hjälp av AmpliFi-appen. Som namnet antyder kan MeshPoint inte fungera som en fristående router utan bara som en mesh-satellitenhet.

För att bygga ett Alien mesh-system kan du skaffa två Alien-routrar eller detta Alien Kit. Även om valet verkar okomplicerat, är det inte det.

Inte så flexibla hårdvarualternativ

Först och främst är MeshPoint inte tillgänglig i sig själv, utan endast som en del av ett mesh-kit. Så om du redan har en Alien-router kan du inte förvänta dig att få en MeshPoint och gå på din glada mesh-väg. Du måste skaffa en annan Alien-router.

Som ett resultat, ur ekonomisk synvinkel, är mesh-kitet bara en bra affär för dem som inte har köpt en fristående Alien-router ännu. Dessutom är det bara vettigt om du behöver mer än två hårdvaruenheter. Det beror på att när du väl har fått ett kit är det enda sättet att skala upp ditt nätverk nu att skaffa en annan Alien-router.

Med tanke på nätets utmärkta täckning – mer om detta nedan – är chansen stor att två hårdvaruenheter är allt du behöver. Ändå betyder det faktum att du inte kan köpa MeshPoint-enheten i sig att Ubiquitis Alien-baserade mesh-erbjudande är begränsande.

Ännu värre, en Mesh Point är gift med routern i samma Alien Kit – den fungerar inte med vilken Alien-router som helst. Och precis som vissa äktenskap jag känner – inte mina – är routern i satsen free att para ihop med andra Alien-routrar för att bilda ett nät.

Huvudproblemet här är att om Alien-routern i paketet på något sätt slutar fungera, blir MeshPoint en pappersvikt.

Tänk på att detta är det aktuella läget. I framtiden kan Ubiquiti släppa firmware för att ställa in MeshPoint free, eller så kanske det inte. Företaget var ganska tvetydigt för mig om detta.

AmpliFi Alien Mesh Kits detaljfoton

Alien Kit


Alien Mesh Kit öppen


Ubiquiti AmpliFi Alien Kit


AmpliFi Alien Mesh Kit


Alien Mesh Point Port


Alien Mesh Point Reset Port 1


AmpliFi Alien Box LAN


AmpliFi Alien Mesh Kit


Ubiquiti AmpliFi Alien Mesh Kit: Hårdvaruspecifikationer

Alien Kit-nätsystemet innehåller två hårdvaruenheter, en router och en nätpunkt som ett kit. Efter det kan du lägga till fler routrar och använda dem som ytterligare nätpunkter. Du kan använda så många routerenheter du vill i ett Alien mesh-system.

Hårdvarumodeller AFi-ALN-R AFi-ALN-P
Fullständiga namn AmpliFi Alien AmpliFi Alien MeshPoint
Mesh roll Router Satellit
Dedikerat Backhaul Band Ingen Ingen
Wired Backhaul Ja Ja
Mått 9,84 tum (250 mm) hög, 4,33 tum (110 mm) bred Samma som router
Vikt 2,65 lb (1,2 kg) Samma som router
5GHz-1 Wi-Fi-specifikationer 4 x 4 Wi-Fi 5 upp till 1733 Mbps (lågt band) Samma som router
5GHz-2 Wi-Fi-specifikationer 4 x 4 Wi-Fi 6 upp till 4804 Mbps (högband) Samma som router
2,4 GHz Wi-Fi-specifikationer 4 x 4 Wi-Fi 6 upp till 1148 Mbps Samma som router
Kanalbredd stöds 20MHz, 40MHz, 80MHz Samma som router
Bakåtkompatibilitet 802.11ac/n/g/a/b Samma som router
Pekskärmsspecifikationer 4,7-tum (110,38 mm) diagonal, 274 x 1268, 279 PPI, G+F Touch, Fullfärg Ingen
Mobil app AmpliFi Samma som router
Användargränssnitt för webben Ja (enkelt) Ingen
AP-läge (brygga). Ja Ja
USB uttag Ingen Ingen
Nätverksportar 4 x Gigabit LAN-portar, 1 x Gigabit WAN-port 1 x Gigabit LAN-port
Länkaggregation Nej N/A
Multi-Gig Port Ingen Ingen
CPU 2,2 GHz 64-bitars Quad-Core CPU Samma som router

Enkel installation

Precis som när du använder en enda router är det extremt enkelt att installera ett Alien mesh-system.

Med ett Alien Kit synkroniseras de två hårdvaruenheterna permanent som standard. Så fort du slår på dem är de redan anslutna. Du behöver bara göra en snabb installationsprocess på routern, välja ett Wi-Fi-nätverk och ditt mesh är klart.

Om du vill använda flera Alien-routrar är processen liknande.

Ställ först in en Alien som fungerar som den primära routern. Placera sedan en annan Alien nära den och slå på den – AmpliFi-mobilappen kommer att upptäcka som “New Mesh Point.” Nu kan du trycka på “Lägg till i nätverk” och ge det ett namn, och det är allt.

Efter några sekunder fungerar routern nu som en satellitnätpunkt.

Den enda fördelen med att använda en Alien-router framför att använda en Alien MeshPoint är att du får ytterligare fyra LAN-portar längst bort. Men det faktum kan vara de facto att överväga att använda en MeshPoint är inte ett alternativ för många av oss ändå, som nämnts ovan.

Ubiquiti AmpliFi Alien Mesh: Tunn anpassning, unik funktionsuppsättning

När ett nät har ställts in kan du använda appen för att namnge varje nätnod efter eget tycke, till exempel Living-Room, Man-Cave, eller ta standardmodellnumret. Därefter behöver du för det mesta bara arbeta med routerenheten. Satellitenheterna kommer i allmänhet att replikera den primära routerns inställningar.

Alien Kit-appen

Det är värt att notera att, precis som alla mesh-system, har ett Alien-nät alla funktioner och inställningar för routerenheten.

Följaktligen, som jag har noterat i min recension av Alien-routern, är Alien mesh-systemet ganska tunt med nätverksinställningar och anpassning. Men den har unika och användbara Teleport VPN och annonsblockerande funktioner. Som ett mesh-system har det dock några nya användbara Wi-Fi-inställningar.

Med hjälp av AmpliFi-appen kan du välja att använda Alien med dess standardinställningar för Wi-Fi, där alla tre banden använder ett enda nätverksnamn. Eller så kan du vrida på Vanligt SSID-namn miljö av och skapa ett separat namn för varje nätverk. I båda fallen fungerar Alien precis som alla andra mesh-system. Wi-Fi-inställningarna replikeras i alla hårdvaruenheter.

Men ett Alien mesh-system ger dig också en möjlighet att skapa ett nytt virtuellt nätverk för varje band. Om du väljer att göra detta, finns det ytterligare nätverket kvar på hårdvaruenheten.

Den här inställningen är användbar om du vill skapa ett exklusivt nätverk i ett visst band för enskilda klienter på en specifik plats. Det är ett sätt att hantera systemets bandbredd. Du kan till exempel tvinga daterade Wi-Fi-klienter att bara fungera på 2,4 GHz-bandet.

AmpliFi Alien MeshPoint Light

Som jag har nämnt i den fristående recensionen är Alien en udda tri-band router. Den har tre olika band: ett 2,4GHz-band, ett Wi-Fi 5 5GHz-band och ett Wi-Fi 6 5GHz-band. Det är också fallet med Alien MeshPoint. Som ett resultat kan systemet inte dedikera ett band till att arbeta enbart för att länka hårdvaruenheten i en mesh-inställning.

Med hjälp av AmpliFi-mobilappen kan du dock diktera vilket band som ska fungera som backhaul-länken – eller ryggrad som Ubiquiti kallar det — vid varje given tidpunkt. Så för hög hastighet kan du välja ett 5GHz-band, eller för ett mer utökat intervall, välj 2,4GHz-bandet.

Alternativt kan du också använda en nätverkskabel för att ansluta de två enheterna. I det här fallet måste du använda AmpliFi-appen för att aktivera inställningen. Om inte, kommer nätpunkten fortfarande att använda Wi-Fi-länken.

Eftersom systemet inte stöder kanalbredden på 160 MHz, är Gigabit trådbunden backhaul det bästa sättet att få den snabbaste prestandan.

Ubiquiti AmpliFi Alien Mesh: Utmärkt prestanda

Jag testade nätdelen av Alien på alla möjliga sätt. Först använde jag två routerenheter, sedan ett Alien Kit med en router och en MeshPoint. Efter det använde jag dem alla i ett blandat system med flera routrar och en MeshPoint.

AmpliFi Alien Router Performance

Genomströmningshastigheterna var desamma, oavsett om jag använde en MeshPoint eller en router som satellitenhet. Eftersom det inte finns någon dedikerad backhaul, var prestandan inte den bästa jag har sett, jämfört med andra Wi-Fi 6-system, som du kan se i diagrammen nedan.

Jämfört med Wi-Fi 5-systemet är det Alien-baserade nätet dock fortfarande mycket snabbare. Förresten, jag provade även det trådbundna backhaul-alternativet, och i det här fallet, som förväntat, levererade MeshPoint samma prestanda som routerenheten.

AmpliFi Alien MeshPoint Performance

Hur som helst kan ett Alien mesh-system, för det mesta, leverera vilken som helst sub-gigabit bredbandsanslutning fullt ut, för det mesta.

Det jag gillar mest med systemet är täckningen och tillförlitligheten. Med en tvåpacksuppsättning som använder ett 5GHz-band som backhaul skulle jag kunna täcka cirka 6000 ft² (560 m²) utrymme – varav hälften är öppet utrymme. Och under mitt 3-dagars stresstest upplevde jag ingen frånkoppling alls.

AmpliFi-mobilappen låter dig förresten slå på både bandstyrning och routerstyrning. Den förra ansluter automatiskt klienter till det minst upptagna Wi-Fi-bandet och de senare till närmaste hårdvaruenhet. Båda fungerade bra i mina tester.

Slutsats

Precis som att dansa krävs två för att skapa ett nät. När det gäller Alien är det som att du beställer en salsa och får en tango. Resultatet kan bli lite av en obehaglig överraskning initialt, men allt eftersom tiden går, växer det på dig.

Så du kommer att upptäcka att det Alien-baserade mesh-systemet skiljer sig från andra mesh-system. Du kanske hatar det för den höga kostnaden och alla möjliga andra saker – och jag klandrar dig inte.

Men om du bestämmer dig för att bita i den ekonomiska kulan och bygga en – med hjälp av ett Alien Kit eller ett par Alien-routrar – är chansen stor att du kommer att ångra ditt beslut. Alls.

0 Shares