Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Tyan’s Tiger MP: Prisvärd Multiprocessing

En av de svåraste uppgifterna vi har på AnandTech är att ge dig den mest kompletta informationen för dig att basera dina köpbeslut på. Ofta känner vi till produkter som kommer att släppas månader i förväg, men är under strikta sekretessavtal för att inte avslöja sådan information. Skälen är uppenbara; Tillverkarna vill inte att deras konkurrenter ska lära sig om en produkt för tidigt (även om de får reda på det genom OEM-kontakter ganska enkelt). De vill inte heller döda försäljningen av fraktprodukter genom att låta alla veta att en överlägsen produkt är på väg. Onödigt att säga att det sätter oss i en mycket svår situation eftersom vi vill ge dig den mest fullständiga informationen men inte alltid kan berätta för dig allt (vi lämnar dock ledtrådar här och där…).

Ett ganska färskt exempel (det finns dock några som är ännu nyare) var releasen av Tyans Thunder K7; världens första Socket-A-moderkort med dubbla processorer. Vi skrev ursprungligen om denna tavla redan i juni, i början av Computex. Prestandan var spektakulär och överträffade till och med det för ett dubbelt 1,7 GHz Intel Xeon-system. Medan kortets prestanda främst berodde på styrkretsen och processorerna, hade Tyan det exklusiva på lösningen och kunde därmed skörda fördelarna med AMD:s teknik. Tyan är ingen nybörjare när det kommer till att göra den här typen av moderkort heller; det finns väldigt få tillverkare som vi skulle lita på för att producera en så komplicerad moderkortsdesign för att användas i en verksamhetskritisk servermiljö. Den enda verkliga nackdelen med arbetsstationsanvändare på en budget var det otroliga priset på Thunder K7. Till en början såldes den för över $700, Thunder K7 var långt ifrån överkomlig. Prestandan var värd det för vissa, men för andra var priset helt enkelt för högt.

Vid det här laget visste vi dock redan att hjälp var på väg. Tyan hade redan tänkt på och designat en mycket billigare lösning. Detta kort skulle födas utan inbyggda Ethernet-kontroller, ljud och video; ännu viktigare, utan de otroliga strömförsörjningskraven. Trots visningarna på Computex visste Tyan att ingen annan tillverkare skulle kunna producera ett dubbelt Socket-A-moderkort före Q4 2001. Så de gjorde vad alla konkurrerande företag skulle göra; de lät sitt dyra flaggskepp regera kung i ett par månader och introducerade sedan en billigare uppföljning för att skräddarsy till resten av marknaden.

Den billigare uppföljningen är här och det är lillebror till Tyans Thunder K7. Det är dags att presentera Tiger MP.