Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Tyan S1598 Trinity MVP3 ATX

För uppdaterad information om detta moderkort kolla in vår Head to Head-jämförelse som inkluderar detta kort

Skulle du någonsin köpa en brödrost från Porsche? Det är en rolig tanke men en mycket giltig fråga utformad för att bevisa en poäng, bara för att ett företag utmärker sig på att producera en viss typ av produkt, i fallet med Porsche skulle det vara högpresterande sportbilar, betyder det inte att de kommer att utmärka sig på göra någon typ av produkt som deras ingenjörer kommer på. Inte för att höja egot för den Freemont, CA-baserade moderkortstillverkaren för mycket, men när det kommer till servermoderkort har Tyan generellt producerat branschens “Porsches” inte bara när det gäller prestanda, utan när det gäller kvalitet och tillförlitlighet. När Tyan började tillverka fler kort på slutanvändarnivå trodde många användare att de skulle få all den kvalitet och uppmärksamhet som Tyans imponerande serie av moderkort för server/arbetsstationer fick, bara till en lägre kostnad. Tyvärr, som med alla andra ledare i branschen, verkade Tyan ha en torr period av dåligt tillverkade kort som går tillbaka till några av de senare Socket-7-moderkorten de producerade.

Företaget har definitivt märkt en comeback på senare tid, kvaliteten på deras servermoderkort har förbättrats, namnet Tyan förknippas återigen med tanken på pålitliga moderkort och i allmänhet är allt bra. När Tyan introducerade sitt första Super7-moderkort, Trinity 100 ATX, var responsen inte så stor bara för att kortet i sig inte var ett så bra moderkort. En av de ursprungliga bristerna med K6-2- och K6-III-processorerna är att de inte har getts möjlighet att paras ihop med moderkort som verkligen förtjänar sin processorkraft, en rädsla som många användare har för framtiden av AMD:s senaste hopkok, Athlon. Lyckligtvis verkar ordspråket “bättre sent än aldrig” passa ganska bra för Super7-industrin eftersom många moderkortstillverkare går tillbaka till ritborden för att förnya sina Super7-designer, inklusive nuvarande företag. Vad är resultatet av Tyans ansträngningar?

Gå in i Tyan Trinity S1598 ATX…
Moderkortsspecifikationer

CPU-gränssnitt Super Socket-7
Chipset VIA MVP3
L2-cache 1 MB
Formfaktor ATX
Busshastigheter 66/75/83/95/100
Klockmultiplikatorer 1,5x – 5,5x
Stöds för spänningar 1,3 V – 3,5 V (steg 0,1 V)
Minnesplatser 3 168-stifts DIMM-platser
Expansionsplatser 0 AMR
1 AGP-plats
5 PCI-platser (5 i full längd)
2 ISA-platser (1 fullängd)
BIOS Belöna BIOS 4.51PGDe goda
Tyan Trinity S1598 (kallad S1598 från och med nu, inga poäng drogs från Tyans poäng för att ha ett irriterande långt produktnamn) har en layout som har fulländats om och om igen under de senaste två åren och äntligen har blivit outtalad standard när det kommer till moderkort. Kortet har den ständigt så populära 5/2/1-utbyggnadskortskonfigurationen (PCI/ISA/AGP), med alla fem PCI-kortplatser som kan acceptera fullängdskort och en av de två ISA-kortplatserna som kan acceptera ett fullängdskort också. Förutsatt att du inte använder PC-högtalarkontakten (J4) eller ACPI LED-kontakten (J5) på moderkortet kan den första ISA-kortplatsen också acceptera ett fullängdskort.


Klicka för att förstora

Kortet verkar ganska ofruktbart, liksom de flesta Super7-moderkort, med nio 1000uF elektrolytkondensatorer som omger de två switchade spänningsregulatorerna på kortet samt tre 100uF och 2 10uF kondensatorer. S1598 har några platser för ytterligare kondensatorer silkscreenade på PCB, men av en eller annan anledning drogs kondensatorerna hastigt bort från designen.

Efter de äldre Super7-moderkortets designlayouter placerar S1598 de 3 DIMM-platserna i det övre högra hörnet av moderkortet direkt under ATX I/O-kontakterna. Direkt under den 3:e DIMM-platsen ligger 598AT North Bridge, som utgör hälften av MVP3-kretsuppsättningen som finns på S1598, den andra hälften kommer uppenbarligen från 686A Super South Bridge-kontrollern som ger funktioner som Ultra ATA 66-stödet som kortet har . Till höger om North Bridge finns de två 512KB 4ns Winbond L2-cachechippen och 8ns 32Kx8 EliteMT Tag RAM-modulen. Kortet har ett silkescreenat utrymme för en 64Kx8 Tag RAM-modul, men det alternativet är troligen öppet för OEM-konfiguration liksom L2-cachestorleken som Tyan erbjuder som 512KB eller 2MB utöver standardversionen på 1MB. Att skaffa en annan version än 1MB S1598, som kort nämnts, är med största sannolikhet ett alternativ förbehållet enbart OEM eftersom kostnaderna för att släppa tre olika versioner av samma moderkort till slutanvändare som köper ett eller två kort som mest inte skulle vara i Tyans bästa som företag.

Den cachebara minnesregionen i S1598 definieras av L2-cachen som finns på kortet i form av två 512KB-chips, som totalt bildar en 1MB inbyggd L2-cache som vi just diskuterade. Moderkortets faktiska cachebara minnesregion är 254 MB, vilket innebär att om något minne nås över gränsen på 254 MB, kommer det att resultera i försämrad prestanda under åtkomst av data som lagras i det minnesutrymmet. Detta gäller naturligtvis inte för K6-3-system, vars on-chip L2-cache tar hand om det cachebara minnesområdet i systemet.Omgiven av Socket-7 CPU-gränssnittet finns en 3/4″ termistor utformad för att rapportera CPU-temperaturdata till hårdvaruövervakningen som är integrerad i 686A Super South Bridge-kontrollern. Till skillnad från den äldre Mobile South Bridge (596B) har 686A Super South Bridge en handfull integrerade funktioner som hårdvaruövervakning. Bland de andra funktionerna som stöds är stöd för Ultra ATA 66, stöd för en inbyggd AMR-kortplats (se Intel 810 Review) och audio/modem-codecs som driver den. Tyan valde tyvärr att ta ingen fördel med de extra funktionerna i Super South Bridge utanför Ultra ATA 66-stödet, men en Audio I/O-kontakt är silkscreen-screenad på moderkortet, potentiellt för OEM-konfiguration som anges i användarmanualen.

VIA:s Super South Bridge