Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Twitter-avfyrningar börjar bara timmar efter att Elon Musk tagit kontroll

Efter månader av spekulationer och rättsliga åtgärder är det officiellt; Elon Musk har tagit kontroll över Twitter. Han har också börjat med en smäll och sparkat nyckelmedarbetare från plattformen som sin första åtgärd.

De som lämnar bolaget inkluderar vd Parag Agrawal och finansdirektör Ned Segal. Med en flyktig teknikindustri som känner värmen från en ständig ström av uppsägningar och rykten om en inkommande 75 % uppsägningär detta bara början på Musks trimning av företagets lönelista?

Nyheten är skyldig att skaka om sociala media landskap, med tal om stora förändringar på gång och en potentiell återgång till plattformen för några ökända offentliga personer.

Musk får äntligen nycklarna till Twitter

Det har varit länge på väg, och på ingen sätt en lätt resa, men Musk äger nu Twitter. Det markerar slutet på företagets nioåriga löptid som börsnoterat.

Musk meddelade flytten med en enkel tweet som läser “fågeln är befriad”, men har annars varit ovanligt tyst om bekräftelsen av övertagandet hittills. Han har också ändrat sin profil på Twitter till ‘King Twit’.

Musks köp av Twitter började i januari, då han började köpa aktier i företaget. I april var han den största aktieägaren i den sociala medieplattformen och meddelade sin avsikt att köpa den, med ett av hans mål att se till att plattformen respekteras free Tal. Vad som följde var en dragkamp mellan Musk och Twitter, där han skulle tillkännage att företaget förvrängde sitt antal äkta följare, hotade att dra sig ur affären, bara för att Twitter skulle vidta rättsliga åtgärder mot Musk för att säkerställa de ursprungliga villkoren av erbjudandet uppfylldes. 44 miljarder dollar senare är affären klar.

Uppsägningar börjar tidigt på Twitter

En av Musks första åtgärder som ägare av den sociala medieplattformen har varit att göra några högprofilerade sparkningar. VD Parag Agrawal, som tog över efter Jack Dorsey för mindre än ett år sedan, är borta, liksom andra toppchefer, som finanschefen Ned Segal, och jurist- och policychefen Vijaya Gadde.

Även om det kanske förväntas att Musk skulle ta bort dessa chefer tidigt och ersätta dem med sitt eget folk (som ännu inte har meddelats), kommer flytten att göra lite för att lugna Twitter-anställda som har varit naturligt oroliga för övertagandet. Rapporter från tidigare i veckan hävdade att Musk var ute efter att minska antalet anställda i företaget med enorma 75%, vilket representerar cirka 5 500 anställda.

Det har inte kommit någon offentlig bekräftelse från Musk själv att så är fallet, men med enorma uppsägningar som påverkar stora tekniska varumärken just nu, som Microsoft och Meta, är det inte så mycket som ett fall av “om” snarare än “när”.

Tekniska uppsägningar som har hänt 2022 hittills

Free Tal och ett återvändande för Trump, Kanye och vänner?

Åsidosatta skjutningar, vad är nästa för Twitter? Tidigare i veckan postade Musk ett uttalande på Twitter där han hävdade att han köpte plattformen för att “hjälpa mänskligheten”.

“Anledningen till att jag förvärvade Twitter är för att det är viktigt för civilisationens framtid att ha ett gemensamt digitalt stadstorg, där ett brett spektrum av trosuppfattningar kan diskuteras på ett hälsosamt sätt, utan att ta till våld.” – Elon Musk uttalande

I ett meddelande med titeln “Kära Twitter-annonsörer”, fortsatte Musk med att säga att annonsering, när den görs på rätt sätt, kunde “glädja, underhålla och informera”, men att annonser med låg relevans i själva verket var spam. Musks dröm, enligt uttalandet, är att Twitter ska bli den “mest respekterade reklamplattformen”.

I uttalandet berörde han också free tal, som har varit en viktig diskussionspunkt för Musk under denna kampanj. Han har tidigare uttryckt oro över att plattformen inte uppmuntrar ordentlig debatt, vilket framhålls av att flera högprofilerade användare förbjudits av plattformen. Detta har lett till spekulationer om att vissa av dessa användare mycket väl kan få tillbaka sina konton under de kommande dagarna, inklusive tidigare president Donald Trump och Kanye West. Musk hade redan tidigare under året sagt att han skulle släppa tillbaka Trump på Twitter om hans bud lyckades.

Bara timmar efter att Musk ägde plattformen har Musk redan skapat rubriker med några högprofilerade beslut, och det är osannolikt att dessa kommer att sakta ner någon gång snart. Huruvida han kan hejda Twitters ‘absolut nedgång‘, eller helt enkelt kommer att accelerera det ytterligare, återstår att se.