Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Transcend TS-AVD1 VIA Apollo Pro 133 Slot-1 ATX

Transcend är ett moderkortsföretag som har funnits ett tag, men det är fortfarande inte särskilt känt. De fokuserar på två olika komponenter – moderkort och minne – en ovanlig kombination. Transcend säger sig sätta kunden över allt, så låt oss se om detta kort, TS-AVD1, kan möta konsumenternas efterfrågan och vara en konkurrent på den snäva moderkortsmarknaden.


New Anand Tech Report Card Rating
83/C
Moderkortsspecifikationer

CPU-gränssnitt

Slot-1

Chipset

Apollo Pro 133

L2-cache

N/A (på chip)

Formfaktor

ATX

Busshastigheter

66/68/75/83/95
100 / 112 / 117 / 124 / 133
138/140/150

Klockmultiplikatorer

3,5x – 8,0x

Stöds för spänningar

Autoupptäck

Minnesplatser

3 168-stifts DIMM-platser

Expansionsplatser

0 AMR-platser
1 AGP-plats
5 PCI-platser (4 i full längd)
2 ISA-platser (1 delad / 1 fullängd)

BIOS

Pris 4,51PGDe goda

Transcend TS-AVD1 har VIA:s Apollo Pro 133-kretsuppsättning – vilket möjliggör officiell 133 MHz FSB-drift och ATA 66-stöd. Liksom de tidigare granskade Apollo Pro 133-korten har Transcend TS-AVD1 en föregångare, TS-ABX. De två korten är praktiskt taget identiska, förutom att TS-AVD1 använder Apollo Pro 133 istället för BX. Faktum är att TS-AVD1 har TS-ABX-namnet silk screened på sin PCB.

Layouten på TS-AVD1 är nästan identisk med TS-ABX, vilket innebär bara en mindre avvikelse från ATX-specifikationen – placeringen av strömkontakten bakom Slot-1-kontakten. Den här konfigurationen bidrar till röran i höljet genom att tvinga strömkabeln att gå över CPU och minneskortplatser. Lyckligtvis är den på högerkanten, snarare än direkt bakom CPU:n. Diskettenheten och HDD-anslutningarna är placerade där de ska vara, precis längst fram på kortet. Kortet är av medellängd, bara lite längre än en ISA-kortplats, vilket betyder att det borde passa bra i alla ATX-fodral.

Det finns tio 1500uF kondensatorer, placerade omedelbart runt Slot-1-kontakten, med några andra kondensatorer placerade sparsamt över hela kortet. Det finns en lila kylfläns placerad på VIAs VT82C693A North Bridge Controller. En förinstallerad nedfällbar CPU-hållningsmekanism kommer på kortet och rymmer alla Celeron-, Pentium II- eller Pentium III-processorer. Mobile South Bridge VT82C596B-chippet, som möjliggör UDMA 33/66-stöd på båda IDE-kanalerna, är placerat framför PCI-platserna. TS-AVD1 har den ständigt populära 5/2/1 (PCI/ISA/AGP)-kortplatskonfigurationen samt 3 DIMM-platser för minnesexpansion. En uppsättning DIP-switchar nära DIMM-platserna för att ställa in klockmultiplikatorn, men dessa switchar är bara viktiga för att köra äldre, olåsta processorer.

TS-AVD1 erbjuder en mestadels bygelfri FSB-inställning. För överklockare, kolla uppe till höger på Chipset Features-menyn för att hitta kontroll över FSB-hastigheter. FSB-inställningar på 66 / 68 / 75 / 83 / 95 / 100 / 112 / 117 / 124 / 133 / 138 / 140 / 150 är alla tillgängliga, men de måste motsvara byglarnas switchar. Om du till exempel vill köra en 66 MHz CPU på 100 MHz måste byglarna ställas in på 100 MHz för att tvinga chipet till en högre FSB. För överklockare finns det inte lika många FSB-alternativ som vissa konkurrerande styrelser. BIOS har en inställning för en 1/4 PCI-multiplikator för de FSB-hastigheter som behöver det. Resten av BIOS är det typiska AWARD-priset.

Transcend har tre lättillgängliga 3-stifts fläktkontakter för att använda övervakade fläktar – en vid CPU-platsen, en vid DIMM-platserna och en precis framför ISA-platserna. Den har också Winbond 83781D-chippet precis som i440BX TS-ABX. Detta chip övervakar alla tre inbyggda fläktar, 7 spänningar och upp till 3 temperaturer. Ensam kan Winbond-hårdvarumonitorn bara övervaka en temperatur – temperaturen på själva Winbond-chippet. För att övervaka andra temperaturer, såsom CPU:ns, krävs en extern termistor. Transcend har inkluderat en termistor monterad direkt framför Slot-1-kontakten för att övervaka CPU-temperaturen. Den är upphöjd ovanför kortets yta så att den ska vidröra botten av CPU:ns kylfläns. Tyvärr finns det dock inga andra termistorhuvuden, så att “upp till 3 temperaturer” skärs ner till bara två. Ingen hårdvaruövervakningsprogramvara medföljde kortet, men det finns en tillgänglig för nedladdning från Transcends hemsida. Naturligtvis finns en mängd olika shareware/freeware verktyg för övervakning av hårdvara tillgängliga på webben, som t.ex Moderkortsmonitor och Hårdvarumonitor.

Energisparalternativen är typiska. För de användare som vill att datorn ska slås på i närvaro av nätverksaktivitet eller en inkommande, finns både wake on LAN och wake on modem ringheaders tillgängliga. BIOS kan också ställas in för att slå på systemet vid en viss tidpunkt så att datorn kan vakna före dig. CPU-fläkten kan stängas av när systemet stängs av för att tysta ner saker och ting lite. ACPI-stöd är inbyggt i BIOS för extra energihantering under ett ACPI-kompatibelt operativsystem som Windows 98 eller Windows 2000. Systemet kan också konfigureras för att slå på via snabbtangent eller musklick.