Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Toshibas nya mobila företagslinje: Portege R830 sätter standarden

Att säga att Toshiba Portege R700 togs emot väl av branschen skulle tydligen vara en underdrift; Toshiba tillförde en nivå av ingenjörsskicklighet på den maskinen som hittills inte har setts på deras bärbara datorer, och framgångarna för R700 och dess ättlingar är nu Toshibas hela mobila affärslinje.

Toshibas äldre mobila företagsdatorer under deras Tecra-linje var inte dåliga, men stilmässigt låg de långt efter tiden. Dessa bärbara datorer, huvudsakligen gjorda av ABS-plast, såg tyvärr inte ut som någon förbättring jämfört med t.ex. en bärbar dator i HP G-serien, och de ärvde några av samma problem som plågade Toshibas bärbara datorer för konsumenter. De äldre Tecras är stora och skrymmande, men sedan framgången med R700 har Toshiba tagit tipset och helt omarbetat sina 14″ och 15,6″ Tecra-datorer samtidigt som de uppdaterat Portege. Resultatet är R800-serien, uppdelad mellan 14″ Tecra R840, 15,6″ Tecra R850 och 13,3″ Portege R830.

Eftersom 13,3″ Portege i princip är flaggbäraren av Toshibas nya linje börjar vi där först. R830 är nästan identisk med sin föregångare R700 och har som sådan fått minsta möjliga förändringar. Uppdaterad för att inkludera Intels nya Sandy Bridge-processorer , R830 förblir tunn och lätt och borde faktiskt köra en touch svalare än sin föregångare med tanke på den något bättre termiken i Intels nya generation chips.Toshiba har också uppdaterat R830 till att inkludera USB 3.0, och precis som R700 kan den konfigureras alla vägen upp till toppen av raden dual-core mobil i7. En version på konsumentnivå finns också i R835 och den börjar på $888,99. Att flytta till den bärbara datorn innebär att ge upp ExpressCard-porten, dockningsmöjligheterna och gå ner till en ett års garanti, men vi misstänker att det kommer att verka en rimlig kompromiss för de flesta konsumenter.MSRP för Portege R830 är från $1 049 till $1 649.

Tecra R840 och R850 å andra sidan har sett enorma förändringar. Borta är det stora och skrymmande äldre chassit, ersatta av en mycket snyggare, tunnare konstruktion som starkt påminner om R700 och R830. Toshiba använder glasfiberförstärkt hölje med en bikakestruktur i R840 och R850 som avsevärt förbättrar hållbarheten. När det gäller R840 använder Toshiba också den unika Airflow Cooling Technology som finns i Portege. Utvecklad av Intel och sedan modifierad av Toshiba, har den bärbara datorn vad som motsvarar en vindtunnel med ett intag och utblås i kroppen, vilket gör att luft kan passera snabbt och effektivt genom systemet samtidigt som de kyls av de hetare komponenterna. Med tanke på den större formfaktorn hos R850 valde Toshiba att använda mer traditionell kylning i det systemet. Både R840 och R850 erbjuder de nya Sandy Bridge-processorerna tillsammans med AMD Radeon HD 6470M-grafik. Grafikhårdvaran verkar mild, men den tillåter användare att koppla in upp till två extra skärmar och använda dessa bärbara datorer som riktiga mobila arbetsstationer. R840 börjar med en MSRP på $899 medan R850 börjar med en MSRP på bara $879.

Jag hade möjlighet att se dessa nya bärbara datorer när jag träffade Toshibas representanter personligen och de är ett stort steg framåt från äldre design. Dessa är eleganta, rena och smarta mönster. Min främsta oro är att Toshiba släpper dessa bärbara datorer på en marknad där de måste konkurrera med de nya designerna från HP, som ärligt talat är fantastiska personligen. Mitt andra klagomål är mildare, men inte desto mindre relevant: medan chiclet-tangentbordet som Toshiba har flyttat till med dessa nya bärbara datorer är ett steg i rätt riktning, är den släta, lätt glänsande finishen på tangenterna inte den bästa eller mest bekväma att använda. Det är sant att traditionell plast kan vara mer benägen att slitas ut med tiden, men de är mer bekväma under tiden. Fortfarande är konkurrerande bärbara datorer i arbetsstationsklass från Dell eller HP i allmänhet dyrare, och Toshiba erbjuder ett stort värde i dessa bärbara datorer. Om något önskar vi bara att några av dessa innovationer skulle sippra ner i konsumentutrymmet.

Sist men inte minst kunde jag kolla in Toshibas nya Mobile Monitor. Det här är en 14″, 1366 x 768 skärm som drivs helt över USB med DisplayLink-teknik. Jag är inte ett stort fan av DisplayLink, men jag kan definitivt se att jag använder den här skärmen i ett nafs. Andra mobila, USB-drivna skärmar har tenderat att helt enkelt vara för liten, men på 14-tums mobilmonitor går in i användbarhetens område. Den är inbyggd i ett elegant förvaringsfodral som fälls ut för att användas som ett stativ med smart kabeldragning runt baksidan. Det är sådant som måste upplevas personligen så att du kan förstå hur användbar en sådan här enhet kan vara; om jag reste mer är det rimligt att säga att jag skulle investera i en för mig själv. För 199 USD skulle MSRP verka orimligt för en 14-tumsskärm i trädgårdsvarianten, men givet portabiliteten och designen verkar priset bra.