Toshiba RC100 SSD-recension: En liten och prisvärd NVMe-upplevelse

0 Shares

Toshiba RC100 är liten, något stor än ett SD-kort och prisvärd och kostar bara runt 30 cent per gigabyte. Faktum är att med den nu kan du få en NVMe SSD för mindre än kostnaden för en SATA SSD. Och även om du inte kommer att få den bästa NVMe-hastigheten, slår den nya SSD:ns prestanda fortfarande lätt den hos alla SATA-motsvarigheter.

Om du funderar på att uppgradera din stationära dator, eller en bärbar dator med en M.2-plats, är Toshibas nya RC100 en hel del, trots sin beskärda del av brister.

Toshiba RC100 SSD

Toshiba RC100: En liten NVMe SSD för budgetsinnade

RC100 liknar inga andra NVMe SSD-enheter på marknaden. Kommer i M.2 2042 — 20 mm bred och 42 mm lång — enheten är bara hälften så stor som de flesta andra utmanare, som Samsung 970 Evo.

Enheten använder Toshibas 64-lagers BiCS3 3D TLC NAND-flashminne och en generisk kontroller som inte har något namn. Denna kontroller är staplad ovanpå sina minnesceller för att ge enheten dess superkompakta formfaktor.

Den lilla storleken översätts till dess blygsamma specifikationer. RC100 är en NVMe SSD som använder två PCIe-banor (x2), istället för fyra. Som ett resultat har den bara hälften av den teoretiska hastigheten av alla x4 NVMe-enheter, inklusive Toshibas RD400 som kom ut för två år sedan. Dessutom har SSD:n inget DRAM-cacheminne heller, vilket skulle hjälpa till att öka dess prestanda.

Toshiba RC100 NVMe SSD hårdvaruspecifikationer

I gengäld är detta en av de mest prisvärda SSD:erna du kan hitta. Dess 240 GB och 480 GB kapacitet kostar för närvarande bara runt 30 cent per gigabyte. Det är billigare än till och med vissa SATA SSD:er, Samsung 860 Pro till exempel, kostar cirka 10 cent mer per gigabyte.

Toshiba RC100 är bara hälften så stor som de flesta andra NVMe SSD:er.

Lätt att använda, stöd för M-nyckel och B-nyckel

Det som är mest intressant med RC100 är att den har både M- och B-nyckel som gör att den passar i en M.2 M-nyckel (NVMe) kortplats såväl som en M.2 B-nyckel (SATA) kortplats.

Med andra ord kan du använda den med alla bärbara datorer som har en M.2-plats, oavsett vilken typ. RC100 fungerar även med de flesta befintliga stationära datorer, inklusive de utan en M.2-plats, via en adapter.

I mitt test verkar enheten vara stödd av Windows 10:s inbyggda drivrutin, se bara till att du använder version 1607 (släpptes 2016) eller senare. Det betyder att du kan installera nytt Windows på den precis som du gör med en vanlig SATA-hårddisk. Jag skulle också kunna migrera en dator från en standard SATA-enhet till RC100 utan några som helst problem.

Toshiba RC100 använder 2 PCIe-banor istället för fyra.

Bra uthållighet

Toshiba RC100 har en anständig uthållighet, inklusive tre års garanti med 0,45 drive write per day (DWPD) rating. Med andra ord kan du skriva upp till cirka 45 procent av enhetens kapacitet per dag och varje dag och det kommer att hålla i tre år.

Närmare bestämt, om du får 480 GB kapacitet, är den dagliga mängden du kan skriva till i tre år i sträck cirka 210 GB. Det är klart att ju mindre du skriver desto längre kommer det att hålla. De flesta av oss skriver inte mer än 10 GB per dag och vissa dagar skriver vi ingenting alls.

Även om Toshiba RC100:s uthållighet inte är den bästa jag har sett – Samsung 970 Pro, till exempel, har mer än dubbelt så lång uthållighet – har enheten mer än tillräckligt med skrivningar för alla genomsnittliga användare.

Tillfredsställande prestation

Med tanke på RC100:s blygsamma specifikationer förväntade jag mig inte att den skulle överträffa några andra NVMe-enheter i prestanda, och det gjorde den inte. Det var verkligen den långsammaste NVMe SSD:erna bland de senaste enheterna, som alla har x4 PCIe.

Toshiba RC100 SSD Copy Score

Ändå visade sig RC100-enheten vara snabbare än alla SATA SSD:er jag har arbetat med, inklusive Samsung 860 Pro. Faktum är att i kopieringstester mer än fördubblar dess prestanda den för även de snabbaste SATA-enheterna.

I random access-tester var skillnaden mellan RC100 och andra SSD:er inte lika akut, men mönstret kvarstod: det var fortfarande snabbare än alla andra SATA SSD:er.

Toshiba RC100 SSD Random Access-poäng

I verklig användning levererade RC100, även om den är långsammare än andra x4 NVMe-enheter, fortfarande tillfredsställande prestanda. Testdatorn startade snabbt, på mindre än 10 sekunder, och applikationer startade ganska snabbt.

Tänk på att jag testade enheten med en M-key M.2-plats, vilket betyder att enheten utförs som en NVMe-enhet. Om du använder den med en B-key M.2-kortplats, förvänta dig dock att dess prestanda är densamma som för en vanlig SATA SSD.

Slutsats

Toshiba RC100 är en intressant SSD vars överkomliga priser mer än väger upp för bristen på prestanda. Sanningen är att du bara kommer att missa prestandan hos en full x4 PCIe NVMe-enhet om du har en avancerad dator.

Om du har en dator med blygsamma specifikationer eller en som är några år och fortfarande körs på en vanlig hårddisk, så är RC100 det bästa stället. Det blir en utmärkt uppgradering som ger dig mycket för pengarna.

0 Shares