Toshiba OCZ TR200 recension: Ett återupplivande kit för en gammal dator

0 Shares

Jag hade inga höga förväntningar på Toshiba OCZ TR200 Solid-State Drive (SSD) tack vare dess blygsamma specifikationer. Enheten slutade verkligen med att vara en av de långsammaste SSD:erna i mina formella tester. Men skriv inte av det ännu! Om du har en åldrande dator och vill få ut en anständig mängd nytt meningsfullt liv ur den, läs vidare!

TR200 är en 2,5-tums standard SATA solid state-enhet.

Instegsspecifikationer, användbar programvara

Toshiba berättade för mig att TR200 är tänkt att vara en “värde”-enhet på ingångsnivå, och dess specifikationer visar just det. Det här är den första SSD jag känner till som inte har något cacheminne, en hårdvarudel som hjälper till att öka prestandan.

Toshiba OCZ TR200 SSD hårdvaruspecifikationer

TR200 använder Toshibas TLC 64-lagers 3D BiCSTLC-flashminne. I ett nötskal, i 3D-flash, staplas minnescellerna upp – upp till 64 lager i fallet med TR200 – för att tillåta betydligt mer densitet än den traditionella 2D-planära typen av flashminne. Detta leder till mer lagringsutrymme till en lägre kostnad.

OCZ

TR200:s rekommenderade återförsäljarpris är inte det lägsta på marknaden, i genomsnitt cirka 30 cent per gigabyte, men förväntas bli lägre ju längre enheten stannar på marknaden. Uthålligheten – mängden data som kan skrivas till enheten innan den blir opålitlig – är ganska bra för en nybörjardisk. Toshiba garanterar att om du skriver 50 GB per dag och varje dag till 240 GB-versionen av TR200 kommer det att ta dig mer än tre år att tömma dess uthållighet. Du kan få dubbel och fyrdubbel uthållighet av versionerna på 480 GB respektive 980 GB.

Enheten använder standard SATA 2,5-tumsdesign och passar i alla applikationer där en vanlig hårddisk av samma standard används. Den levereras med Toshibas användbara SSD Utility-programvara, som du kan använda för att snabbt kontrollera dess skick, uppdatera firmware och så vidare. Mjukvaran fungerar bara med Windows, men i mina tester fungerar TR200 också bra med Mac och Linux.

Långsam prestanda

TR200 har inget att visa bland de senaste SSD:erna. I sekventiella (kopierings)test var det det långsammaste jag sett, speciellt i tester där det behövde göra både skrivning och läsning samtidigt, i snitt bara runt 95 MB/s. Det är den första SSD jag känner till som fick under 100 MB/s i det här testet.

SSD-kopiapoäng

I random access-testet lyckades enheten prestera lite snabbare än WD Blue i skrivoperationen, men i läsningen var den återigen i botten av listorna.

SSD Random Access-poäng

Det verkliga testet

Som en del av min SSD-testprocess provar jag recensionsenheten i en mängd olika applikationer, varav en är en gammal MacBook Pro 13″ (versionen i mitten av 2009). Den bärbara datorn är så gammal att den inte stöder OS X nyare än El Capital (10.11). Den använder också den äldre SATA 2 (3Gbps).

Ursprungligen körs den här bärbara datorn på en Fujitsu-hårddisk och behöver mer än en minut för att starta upp helt. Varje app på datorn tar evigheter att starta (avsiktlig överdrift). Det är här en SSD-uppgradering kommer att åstadkomma markanta förbättringar, och jag satte TR200 genom samma process för att se hur det skulle vara rättvist jämfört med andra enheter.

TR200

Om du har en liknande dator (i princip vilken Mac som helst som fortfarande körs på en hårddisk) rekommenderar jag att du gör detsamma. Ersättningsprocessen var enkel så länge du har en USB-till-SATA-adapter och en uppsättning skruvmejslar. Här är stegen:

  1. Anslut den nya SSD:n till datorn med USB-till-SATA-adaptern.
  2. Kör Disk Utility (sök efter det med Spotlight) och formatera/radera den nya SSD:n till partitionen “OS X Extended (Journal)”.
  3. Ladda ner och installera SupperDupper! (provversionen duger)
  4. Kör SupperDupper! och välj “Säkerhetskopiera alla filer” från Mac:s interna enhet till den nya SSD:n. Vänta tills kopieringen är klar, vilket kan ta ett tag, beroende på mängden data på datorns originalenhet.
  5. Stäng av datorn, öppna dess fodral och byt ut den interna enheten mot den nya SSD:n, stäng den igen. Även om det här låter som mycket jobb, är det ganska enkelt så länge du har rätt uppsättning skruvmejslar för just din Mac.

ToshibaTr200 2

Och resultatet var glädjande, datorn tog nu bara cirka 25 sekunder att starta och allt gick bra. Det som var mest imponerande är det faktum att förbättringen var densamma som när jag använde Samsung 860 Pro på den bärbara datorn. Samsung är en high-end SSD som toppar prestandalistan och kostar betydligt mer.

Slutsats

Om du har en äldre generations dator, oavsett om det är en Mac eller en Windows-maskin, kan en dyr SSD bara göra så mycket innan du avfärdar retur. I det här fallet är en nybörjarenhet som TR200 den bästa valutan för pengarna. Observera att jag använde en 480 GB-version av enheten för den här recensionen, men en 240 GB-version fungerar också, så länge du har mindre än 200 GB data på den gamla datorns ursprungliga enhet. För mindre än $80 kan du nu behålla och njut av din bärbara dator i några år till. Det är en investering värd varenda krona.

0 Shares