Toshiba OCZ TR200 recension: Ett Äterupplivande kit för en gammal dator

0 Shares

Jag hade inga höga förvÀntningar pÄ Toshiba OCZ TR200 Solid-State Drive (SSD) tack vare dess blygsamma specifikationer. Enheten slutade verkligen med att vara en av de lÄngsammaste SSD:erna i mina formella tester. Men skriv inte av det Ànnu! Om du har en Äldrande dator och vill fÄ ut en anstÀndig mÀngd nytt meningsfullt liv ur den, lÀs vidare!

TR200 Àr en 2,5-tums standard SATA solid state-enhet.

Instegsspecifikationer, anvÀndbar programvara

Toshiba berĂ€ttade för mig att TR200 Ă€r tĂ€nkt att vara en “vĂ€rde”-enhet pĂ„ ingĂ„ngsnivĂ„, och dess specifikationer visar just det. Det hĂ€r Ă€r den första SSD jag kĂ€nner till som inte har nĂ„got cacheminne, en hĂ„rdvarudel som hjĂ€lper till att öka prestandan.

Toshiba OCZ TR200 SSD hÄrdvaruspecifikationer

TR200 anvĂ€nder Toshibas TLC 64-lagers 3D BiCSTLC-flashminne. I ett nötskal, i 3D-flash, staplas minnescellerna upp – upp till 64 lager i fallet med TR200 – för att tillĂ„ta betydligt mer densitet Ă€n den traditionella 2D-planĂ€ra typen av flashminne. Detta leder till mer lagringsutrymme till en lĂ€gre kostnad.

OCZ

TR200:s rekommenderade Ă„terförsĂ€ljarpris Ă€r inte det lĂ€gsta pĂ„ marknaden, i genomsnitt cirka 30 cent per gigabyte, men förvĂ€ntas bli lĂ€gre ju lĂ€ngre enheten stannar pĂ„ marknaden. UthĂ„lligheten – mĂ€ngden data som kan skrivas till enheten innan den blir opĂ„litlig – Ă€r ganska bra för en nybörjardisk. Toshiba garanterar att om du skriver 50 GB per dag och varje dag till 240 GB-versionen av TR200 kommer det att ta dig mer Ă€n tre Ă„r att tömma dess uthĂ„llighet. Du kan fĂ„ dubbel och fyrdubbel uthĂ„llighet av versionerna pĂ„ 480 GB respektive 980 GB.

Enheten anvÀnder standard SATA 2,5-tumsdesign och passar i alla applikationer dÀr en vanlig hÄrddisk av samma standard anvÀnds. Den levereras med Toshibas anvÀndbara SSD Utility-programvara, som du kan anvÀnda för att snabbt kontrollera dess skick, uppdatera firmware och sÄ vidare. Mjukvaran fungerar bara med Windows, men i mina tester fungerar TR200 ocksÄ bra med Mac och Linux.

LĂ„ngsam prestanda

TR200 har inget att visa bland de senaste SSD:erna. I sekventiella (kopierings)test var det det lÄngsammaste jag sett, speciellt i tester dÀr det behövde göra bÄde skrivning och lÀsning samtidigt, i snitt bara runt 95 MB/s. Det Àr den första SSD jag kÀnner till som fick under 100 MB/s i det hÀr testet.

SSD-kopiapoÀng

I random access-testet lyckades enheten prestera lite snabbare Àn WD Blue i skrivoperationen, men i lÀsningen var den Äterigen i botten av listorna.

SSD Random Access-poÀng

Det verkliga testet

Som en del av min SSD-testprocess provar jag recensionsenheten i en mĂ€ngd olika applikationer, varav en Ă€r en gammal MacBook Pro 13″ (versionen i mitten av 2009). Den bĂ€rbara datorn Ă€r sĂ„ gammal att den inte stöder OS X nyare Ă€n El Capital (10.11). Den anvĂ€nder ocksĂ„ den Ă€ldre SATA 2 (3Gbps).

Ursprungligen körs den hÀr bÀrbara datorn pÄ en Fujitsu-hÄrddisk och behöver mer Àn en minut för att starta upp helt. Varje app pÄ datorn tar evigheter att starta (avsiktlig överdrift). Det Àr hÀr en SSD-uppgradering kommer att Ästadkomma markanta förbÀttringar, och jag satte TR200 genom samma process för att se hur det skulle vara rÀttvist jÀmfört med andra enheter.

TR200

Om du har en liknande dator (i princip vilken Mac som helst som fortfarande körs pÄ en hÄrddisk) rekommenderar jag att du gör detsamma. ErsÀttningsprocessen var enkel sÄ lÀnge du har en USB-till-SATA-adapter och en uppsÀttning skruvmejslar. HÀr Àr stegen:

  1. Anslut den nya SSD:n till datorn med USB-till-SATA-adaptern.
  2. Kör Disk Utility (sök efter det med Spotlight) och formatera/radera den nya SSD:n till partitionen “OS X Extended (Journal)”.
  3. Ladda ner och installera SupperDupper! (provversionen duger)
  4. Kör SupperDupper! och vĂ€lj “SĂ€kerhetskopiera alla filer” frĂ„n Mac:s interna enhet till den nya SSD:n. VĂ€nta tills kopieringen Ă€r klar, vilket kan ta ett tag, beroende pĂ„ mĂ€ngden data pĂ„ datorns originalenhet.
  5. StĂ€ng av datorn, öppna dess fodral och byt ut den interna enheten mot den nya SSD:n, stĂ€ng den igen. Även om det hĂ€r lĂ„ter som mycket jobb, Ă€r det ganska enkelt sĂ„ lĂ€nge du har rĂ€tt uppsĂ€ttning skruvmejslar för just din Mac.

ToshibaTr200 2

Och resultatet var glÀdjande, datorn tog nu bara cirka 25 sekunder att starta och allt gick bra. Det som var mest imponerande Àr det faktum att förbÀttringen var densamma som nÀr jag anvÀnde Samsung 860 Pro pÄ den bÀrbara datorn. Samsung Àr en high-end SSD som toppar prestandalistan och kostar betydligt mer.

Slutsats

Om du har en Àldre generations dator, oavsett om det Àr en Mac eller en Windows-maskin, kan en dyr SSD bara göra sÄ mycket innan du avfÀrdar retur. I det hÀr fallet Àr en nybörjarenhet som TR200 den bÀsta valutan för pengarna. Observera att jag anvÀnde en 480 GB-version av enheten för den hÀr recensionen, men en 240 GB-version fungerar ocksÄ, sÄ lÀnge du har mindre Àn 200 GB data pÄ den gamla datorns ursprungliga enhet. För mindre Àn $80 kan du nu behÄlla och njut av din bÀrbara dator i nÄgra Är till. Det Àr en investering vÀrd varenda krona.

0 Shares