Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

TNT2-drivrutiner: Fördelar för TNT-användare

“RIVA TNT2 sätter en ny standard för prestanda och kvalitet genom att kombinera klassens bästa 3D- och 2D-prestanda med 32-bitars sann färgåtergivning, 32-bitars Z/Stencil-buffert och en 32MB rambuffert.”


“RIVA TNT-arkitekturen är den första integrerade 128-bitars 3D-processorn som bearbetar 2 pixlar per klocka cykel som möjliggör enkelpassage multi-texturering och levererar en häpnadsväckande 180 miljoner pixlar per sekund fyllningshastighet. RIVA TNT:s (twin-texel) 32-bitars färgpipeline, 24-bitars Z, 8-bitars stencilbuffert och precision per pixel ger oöverträffad kvalitet och prestanda som gör att utvecklare kan skriva standardbaserade applikationer med fantastiska visuella effekter och realism.”


Det är två utdrag från NVIDIAs produktinformationssidor som handlar om TNT2 och TNT. Vi har TNT2-inställningen “en ny standard för prestanda”, och TNT levererar “oöverträffad kvalitet och prestanda.” Samtidigt har AnandTech alltid hänvisat till TNT2 som en övergångsprodukt istället för en som erbjuder en enorm prestandaökning.


Nu skulle det naturligtvis låta dåligt för NVIDIA att kalla sin egen produkt för en “övergångsrelease” och berätta för alla att de kommer att slösa bort sina pengar eftersom om några månader kommer TNT2 att slås åt sidan av deras nästa produkt. Samtidigt skulle det låta otroligt partiskt (och i dålig smak) för AnandTech att berömma TNT2 som den mest revolutionerande förbättringen i en grafikkretsuppsättning som AnandTech någonsin har sett, så var ligger sanningen?


Du måste först ta hänsyn till att vad TNT2 är, råkar inte vara annorlunda än vad Voodoo3 är för Voodoo2 och vad Savage4 är för Savage3D. Videomarknaden är en där ett företag kan stiga till toppen och falla nästan över en natt. Med nya produktsläpp som sker med oöverträffade frekvenser, ibland med sex månaders intervall, är det avgörande för ett företags överlevnad att släppa lika många produkter som den näst bästa konkurrenten för att överleva.


Om 3dfx höll fast vid sin Voodoo2 till slutet av detta år råder det ingen tvekan om att NVIDIA skulle ha dominerat marknaden helt fram till dess. Samma sak kan sägas om NVIDIA inte släppte något efter den ursprungliga TNT förrän i slutet av detta år, så skulle 3dfx ha tjänat mer än du kan föreställa dig. Lösningen? Det är scenariot “hänga med i Jones”, om 3dfx släpper något måste NVIDIA släppa en konkurrerande produkt, och om NVIDIA släpper något måste 3dfx göra detsamma. Det är det som får den konkurrensutsatta marknaden att gå runt, och tyvärr verkar det finnas många missförstånd om exakt vad Voodoo3 och TNT2 erbjuder oss.
“TNT2 = TNT @ 125MHz+”Det finns en ekvation som ni säkert alla har hört, TNT2 är inget annat än en TNT med högre klockhastighet. Sant eller falskt? Tja, det beror på hur man ser på situationen. Låt oss ta Quake 2 som utgångspunkt.


På en Pentium III 500, så att processorn inte kommer att vara en flaskhals, producerade Riva TNT en bildhastighet på 63,1 fps vid 800 x 600 x 16-bitars färg. Den långsammaste av TNT2:orna, klockad till 125MHz, producerade en bildhastighet på 84,6 fps i samma situation, en förbättring på 34% med en 38% förbättring av klockhastigheten. Låter ungefär rätt, eller hur?


Ta samma testsystem och höj upplösningen till 1024 x 768 samtidigt som den hålls på ett 16-bitars färgåtergivningsdjup. TNT:s prestanda sjunker med bra 35% medan TNT2 endast ger en 19% nedgång i prestanda. Inte illa för användare som vill köra på 1024 x 768 eller hur? I det här fallet är TNT2 uppenbarligen mer än bara en snabbare TNT, eftersom dess prestanda vid 1024 x 768 inte kommer med samma straff som TNT gjorde. Detta är ett bevis på att TNT2 inte är samma kärna som TNT, även om vi alla borde ha vetat det, det måste bevisas och etableras innan du gör nästa hopp.
TNT2-drivrutiner fungerar på TNTEfter lanseringen av TNT på en något nedslående 90MHz, meddelade NVIDIA stolt att om 6 månader skulle 125MHz-barriären träffas och överträffas av en 0,25 mikron TNT-produkt. Med lanseringen av TNT2, och avsaknaden av några andra produktsläpp mellan det att NVIDIA släppte TNT och nu, är TNT2 den 125MHz TNT NVIDIA utlovade för ett tag sedan?


AnandTech bestämde sig för att elda upp den gamla goda TNT2-testbädden, men istället för att använda den tidigare installerade TNT2 bytte AnandTech ut den mot en pålitlig referensdesign 16MB AGP TNT. Resultatet? Systemet startade upp i Windows utan ens så mycket som en vink för uppdaterade drivrutiner. TNT2-drivrutinerna fungerade perfekt med TNT, inte så överraskande, eftersom kärnan inte har förändrats alltför mycket.


AnandTech upplevde samma stabilitet när TNT körde TNT2-drivrutinerna som när TNT2 körde sina egna drivrutiner, en indikation på att NVIDIAs version 0172-drivrutiner ännu inte är redo för massdistribution. Majoriteten av kraschen inträffade under Direct3D-applikationer, medan OpenGL-stabiliteten var stenhård, en indikation på en mycket mogen OpenGL ICD från NVIDIAs sida, något som ingen annan tillverkare i sin klass har anspråk på att vara berömd för.