Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Thunderbolt 4 är här, utan för mycket data avslöjat på CES

När vi behöver en stor dataöverföring snabbt kan vi vända oss till Thunderbolt-standarden. Denna teknik ägs av Intel, och med ankomsten av de nya Tiger Lake-processorerna, AI-acceleratorn och Intel Xe integrerad grafik kommer den nya CPU-familjen att debutera med stöd Thunderbolt 4.

Denna nya version av den externa anslutningen är inte riktigt lika snabb som Thunderbolt 3 som vi idag kan använda i ett stort antal moderkort och enheter.

Intel presenterar Thunderbolt 4-standarden, men utan att ge för många ledtrådar

Intressant nog verkar det som om den nya standarden kommer inte att vara snabbare än Thunderbolt 3. Detaljerna är knappa, men Intel säger att den är fyra gånger snabbare än USB 3.1 (10 Gbps), vilket betyder att den når 40 Gbps och kan gå så högt som 80 Gbps.

ny-standard-Thunderbolt-4

De nya Thunderbolt-standarderna använder samma USB-C-kontakt och är kompatibla med den. Det är inte klart om den nya standarden är baserad på PCIe 4.0, eftersom Thunderbolt 3 använder PCIe 3.0, eller vilka andra fördelar denna fjärde generation kan ge: Intel kommer att meddela alla detaljer vid ett datum efter CES 2020.

Det måste vi ha i åtanke nästa USB 4-standard kommer att baseras på Thunderbolt 3, så att vi kan uppnå samma överföringshastigheter. Dessutom tilläggs det att USB-anslutningen inte ägs av något företag, så den kan nå ett större antal enheter vilket ger bättre kompatibilitet mellan enheter.

Tills vidare finns Thunderbolt-standarden främst i Apple-datorer, även om den också används för vissa NAS och vissa moderkort som är kompatibla med Intel-processorer. Detta har gjort det mindre populärt, men företaget arbetar fortfarande med denna egenutvecklade teknologi.

Intels processorer i Tiger Lake-serien kommer att byggas på över 10nm, och vi kommer inte se Thunderbolt 4 förrän i mitten av detta år. Vi måste se vilka fördelar det ger jämfört med föregående generation, eftersom det för närvarande inte är snabbare än den befintliga. | Font:

Nyhetsbrev ikon

Vill du få den bästa informationen om teknik?.

Njut av varje veckas enastående nyheter direkt i din inkorg för att alltid vara informerad.