Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Thermaltake Big Typhoon VX: Reglerar VX kylning?

I vår senaste recension av Thermaltake MaxOrb och Scythe Andy Samurai Master utvärderade vi om de traditionella nedåtvända fläktkylarna levererade bättre prestanda och svalare datorsystem som deras annonser lovar. Trots att båda kylarna presterade bättre än den vanliga Intel-kylaren, kom tyvärr ingen av dem i närheten av kylning, liksom heatpipe-tornen med sidomonterade fläktar som har toppat våra kylare prestandatester de senaste månaderna.

Båda kom också till korta i överklockningsparametern, eftersom ingen av kylarna kunde nå högre än 3.83GHz när våra toppluftkylare nådde 3.90 till 3.94GHz på samma CPU. Vi drog slutsatsen att de nedåtvända fläktdesignerna verkligen inte presterade som utlovat – åtminstone jämfört med sidofläktens heatpipe-torn som kyler en Core 2 Duo-processor.

Många läsare begärde att vi skulle testa Thermaltake Big Typhoon VX, en nedåtvänd fläktkylare med sex heatpipes som har funnits ett tag och fått ett utmärkt prestandarykte. Vi hade verkligen inte planerat en Big Typhoon VX-recension sedan vi granskade Thermaltake MaxOrb, men vi är alltid lika nyfikna som du om något fungerar som utlovat. Så vi frågade våra vänner kl Frusen CPU för en återförsäljare Big Typhoon VX och gick igenom hela vår serie av coolare tester.

The Big Typhoon använder en kylfläkt med flera hastigheter som är mycket lik den MaxOrb som just testats. Detta bör inte komma som en överraskning eftersom båda kylarna är tillverkade av Thermaltake. Det specificerade hastighetsintervallet, bruset och fläktens utgångsintervall för VX är mycket lika den inbyggda fläkten på MaxOrb. Båda har en fläkthastighetskontroll direkt på kylaren, och båda har även sex 6 mm kopparvärmerör för kylning.

Den största skillnaden mellan MaxOrb och Big Typhoon VX är i storlek och vikt. Som du kan se på jämförelsebilden är VX massiv bredvid MaxOrb. Vad du inte kan se är den stora viktskillnaden, där Big Typhoon VX tippar vågen på 827g (2 pund) jämfört med de nästan smala 465g på MaxOrb. Medan designkomponenter är lika, väger MaxOrb ungefär hälften av vikten.

Frågan som kommer att tänka på är om den större storleken och större massan kommer att bidra till förbättrad prestanda hos Big Typhoon VX? Med mer metall och längre heatpipes avleds värmen bättre av VX? Vi hade också sett en annan sammanfattning som placerade Big Typhoon VX överst i prestandahögen – långt framför våra topppresterande Thermalright Ultra-120 och Ultra-120 eXtreme. Naturligtvis testade inte den sammanfattningen med Core 2 Duo, som är det logiska valet av dagens överklockare. Kanske viktigare, 86.5CFM Big Typhoon VX-fläkten jämfördes med en Thermalright Ultra-120 som monterade en tyst fläkt med låg effekt (30CFM eller 47CFM beroende på inställning). Vi fick undra om mer än det dubbla luftflödet kan ha varit den främsta bidragsgivaren till Big Typhoons seger över kylare som vi hade funnit vara mycket kapabla.

Vårt mål var att lösa alla dessa frågor. Genom att använda samma testbädd som användes för våra pågående kyltester bestämde vi oss för att avgöra om Big Typhoon VX verkligen var den bättre kylaren på Core 2 Duo.