Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

The Mountain Everest Max Mechanical Keyboard Review: Nå nya höjder i byggkvalitet

Mountain är en nykomling i branschen för kringutrustning för PC. Det tyskbaserade företaget startade för ett par år sedan och startade sin verksamhet med bara en enda musmodell. Mer nyligen, förra året gjorde företaget ett djärvt drag genom att sätta upp sitt första (och ganska ovanliga tangentbord) för crowdfunding. Naturligtvis var det djärva draget inte själva crowdfunding – detta är en taktik som många företag resulterar i nuförtiden, särskilt när de vill väga en osäker efterfrågan på marknaden – snarare var det tangentbordets modulära karaktär.

Det tangentbordet blev Everest. Designad med maximal anpassningsbarhet i åtanke tack vare dess modulära delar, har Everest byggts för att konkurrera som ett mekaniskt tangentbord på toppnivå, med alla de många avancerade funktionerna som följer med området. Och, som vi kommer att se i vår recension, valde Mountain inte bara funktionsparitet – för att producera ett tangentbord lika bra som de bästa tangentborden på marknaden. Istället har de till synes gått en bättre och konstruerat ett av de bäst byggda tangentborden vi någonsin har sett på AnandTech.

I slutändan har Mountains ingenjörsinsatser lett till två olika Everest-produkter. Med modulariteten i deras design fungerar som markeringstältet för Everest, är flaggskeppsprodukten för tangentbordssortimentet Everest Max, vilket är vad vi granskar idag. Everest Max är hela kitet och caboodle, som det var, och erbjuder det grundläggande tenkeyless-tangentbordet såväl som alla Mountains ytterligare modulära komponenter. Under tiden, för dem som bara behöver en tenkeyless-bräda utan de modulära krusidullerna – och med en lägre prislapp – erbjuder Mountain även Everest Core, som trogen sitt namn bara innehåller bastangentbordet.

Förpackning och paket

Vi fick Mountain Everest Max i en mycket smart designad kartong. Konstverket på själva lådan är minimalt men det avslöjar massor av information när den väl har öppnats och utformad på ett sådant sätt att det kommer att fånga ögonen på användaren som öppnar den. Det ger också ett enastående fraktskydd till tangentbordet och dess komponenter. Varje komponent kommer i sin egen kartong, snyggt packad i en låda under facket där tangentbordets kärna sitter.

När vi fick Max-versionen av Everest fick vi även alla dess moduldelar tillgängliga till detta datum. Dessa är bara två – en Numpad och en mediadocka. Företaget inkluderar också lutningsjusteringsfötter, en normal Esc-knappsats, fem testande Cherry MX-switchar, en snabbstartsguide, några klistermärken och en USB-kabel. USB-kabeln är borttagbar och den har en Type-C-kontakt på tangentbordets sida och en USB Type-A-kontakt på PC-sidan. Mountain inkluderar också en Type-C-adapter, för dem som vill ansluta Everest Max direkt till en Type-C-värdport.

Max-versionen drar också nytta av införandet av ett högkvalitativt, magnetiskt handledsstöd. Den är vadderad och extremt mjuk vid beröring. Det magnetiska greppet på tangentbordet är väldigt lätt, kanske för lätt, vilket kan vara bra eller dåligt beroende på hur kraftfulla användare är med sina handleder. Den lätta magnetiska kraften gör att den mycket enkelt kan tas bort och rengöras, utan att ens behöva flytta tangentbordet en liten bit – men det betyder också att det omedvetet kan flyttas under en uppvärmd spelsession.

Mountain Everest Max mekaniska tangentbord

Kärnan i Everest-tangentbordet är inte olikt de flesta tenkeyless mekaniska tangentbord på marknaden. Om det inte vore för den subtila företagslogotypen överst på chassit och det silverfärgade Esc-tangentkapseln, skulle det vara svårt för de flesta att skilja Everest från andra tenkeyless-tangentbord på marknaden.

Vi fick den amerikanska/internationella versionen av tangentbordet. Den har en typisk ANSI-layout, med sju 1,25x nycklar på den nedre raden plus en 6,25x mellanslagstangent i full storlek. Mountain använder en ren, rundad fond på knapparna. Standardknapparna är gjorda av ABS men Mountain erbjuder en uppgradering till PBT-tangenter med dubbla slag för ungefär $30 mer. Det finns inga extra knappar på tangentbordets kärna.

Ovansidan av tangentbordet är gjord av aluminium, med en rak borstad omslutning och en cirkulär borstad topp. Detta skapar en iögonfallande visuell effekt men vissa användare kan tycka att det är oattraktivt, eftersom det ser ut som att någon blev galen med en stålborste på den.

Det medföljande handledsstödet matchar Core-tangentbordet perfekt och är mycket bekvämt att använda. Men när Numpad är fäst, ser handledsstödet estetiskt malplacerat ut. Det är inte nödvändigtvis obekvämt eftersom de flesta inte vilar handlederna över Numpad men det får det att verka som om Numpad är en främmande kropp för resten av tangentbordet.

När alla modulära komponenter är installerade, upphör Everest Max att vara ett enkelt tenkeyless tangentbord och dess verkliga potential kan tydligt ses. Numpaddelen har fyra miniskärmknappar ovanpå den, och mediadockan har en LCD-skärm med en roterande ratt vid sidan av de små mediakontrollknapparna och små informativa lysdioder.

Användare kan konfigurera de fyra displayknapparna på numerisk tangentbord och den vridbara LCD-skärmen på mediadockan via tangentbordets programvara. Det skulle inte vara en överdrift att säga att de flesta (om inte alla) av Everests avancerade funktioner finns på de modulära delarna.

Tangentbordets nedre del är av plast, med tre breda halkskyddslister och två cirkulära tiltfötter. Det finns många vägar för att rengöra kabeln ut ur tangentbordets kontakt i mitten, inklusive mot framsidan av tangentbordet.

På baksidan av tangentbordet hittar vi två kontakter, en Type-C-kontakt och en Type-A-kontakt. Typ-A-kontakten fungerar precis som en vanlig navport och användare kan ansluta vilken USB-enhet som helst till den. Type-C-kontakten är avsedd som en fästpunkt för mediadockan. Ytterligare två Type-C-kontakter kan hittas på vardera sidan av tangentbordet, som är avsedda för den numeriska plattan.

Under knapparna på vårt prov hittade vi original Cherry MX Red-switchar. Mountain erbjuder Everest med antingen Cherry MX Red, Blue eller Brown switchar. Detta är ett av de mycket få tangentbord som finns med original Cherry MX-switchar som är hot-swappable, vilket gör att användaren kan ändra tangentbordets strömbrytare efter behag. Switcharna är givetvis RGB-varianterna, med tydliga kroppar. Mountain använder typiska Cherry MX-korsstöd för de större tangenterna.

RGB-belysningen på Everest Max är skarp och tydlig, men ändå inte för stark. Det är tillräckligt starkt, speciellt för de som ska använda tangentbordet i relativt mörka rum, men vi har sett starkare bakgrundsbelysning med samma Cherry MX-switchar tidigare. Det är möjligt att detta bara kan vara en illusion, eftersom tangentbordets mycket mörka yta absorberar nästan allt ljus, vilket eliminerar eventuell bakgrundsbelysning.

Att öppna tangentbordet avslöjar en annan överraskning, eftersom vi hittade en exceptionellt väldesignad och monterad enhet, som går längre än vad vi vanligtvis ser även på toppklassiga produkter. Detta kan vara det första tangentbordet som vi har sett tillverkaren använda luckfyllande skummaterial för att ljudisolera och förbättra monteringen mekaniskt. Det kan dock finnas en nackdel här, eftersom materialet kan fånga in fukt om någon spiller mycket vätska på tangentbordet.

Hjärtat i Everest är en Holtek HT32F52352 ARM-processor. Detta är en 32-bitars mikrokontroller med en 48 MHz arbetsfrekvens och 16 kB inbyggt SRAM. Det är ganska lite av en överkill för ett tangentbord, men det är alltid bra att se lite overkill på sådana prestandaenheter av högsta klass.