Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

The Last Bout of ’03 – NVIDIAs GeForce FX 5700 Ultra

Vår introduktion till NV36 i form av GeForce FX 5700 Ultra har verkligen varit en annan upplevelse än vi förväntat oss. Vi trodde att vi skulle se liknande vinster på 5600 som vi såg 5950 göra jämfört med 5900. Vi förväntade oss inte heller att NVIDIA skulle tappa slöjan de har haft på de tekniska aspekterna av sina produkter.

Från den första benchmarken vi körde visste vi att detta skulle visa sig vara en mycket intressant händelseutveckling. När vi åkte ner till San Francisco för NVIDIAs Editor’s Day-evenemang hade vi planerat att fråga om hur de kunde ta fram de prestandavinster som vi kommer att avslöja i våra benchmarks. Vi fick mer än vi hade räknat med när vi kom.

Under de senaste åren har grafikföretagen inte varit särskilt öppna med hur de bygger sina marker. Den snabba sexmånadersproduktcykeln och den mycket konkurrenskraftiga atmosfären (även om den är bra för konsumenterna) har inte varit särskilt gynnsam för djupgående diskussioner om mycket skyddade affärshemligheter. Det var därför vi blev mycket positivt överraskade när vi fick veta att NVIDIA skulle släppa sin vakt och släppa in oss på hur NV35 (inklusive NV36 och NV38) faktiskt fungerar. Detta ger oss också inblick i hela NV3x-serien av GPU:er, och förhoppningsvis ger oss också en inblick i den nära framtiden för NVIDIA-hårdvara.

Förutom att avslöja en hel del teknisk information, hade NVIDIA massor av utvecklare närvarande (ett svar på ATI:s Shader Day, utan tvekan). För denna artikels syften skulle jag vilja hålla mig till dagens arkitektoniska aspekter snarare än att analysera NVIDIA-utvecklarrelationer. Det är ingen hemlighet att NVIDIA lägger ner mycket tid, energi och pengar på att hjälpa spelutvecklare att nå sina grafiska mål. Men vi tror att “beviset finns i puddingen” så att säga. Det viktiga för oss (och vi hoppas för allmänheten) är inte vilka utvecklare som gillar och ogillar att arbeta med en IHV, utan kvaliteten på slutprodukten som båda parter producerar. Sanningen att säga är det utvecklarens jobb att skapa mjukvara som fungerar bra på alla populära plattformar, och det är IHV:s uppgift att se till att det finns tillräckligt med teknisk support tillgänglig för utvecklare för att få sitt jobb gjort.

Vi bör notera att NVIDIA lanserar både NV36 (GeForce FX 5700 Ultra) och NV38 (GeForce FX 5950 Ultra) idag, men eftersom vi redan har täckt 5950 i våra tidigare sammanställningar kommer vi att fokusera på 5700 Ultra exklusivt idag.

Låt oss först titta på själva kortet.