Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

The Birth of an Abit NF7 – En fabriksturné

Introduktion

Förra året passade vi på att resa med EliteGroup (ECS) och ta en djupgående rundtur i deras produktionsanläggningar. På den turen hade vi chansen att se PCB- och moderkortsmontering, samt systembyggande och testning. Efter att ha fått så varmt gensvar från den artikeln hoppade vi över möjligheten att besöka Abits kinesiska produktionsanläggningar.

Även om moderkort i och för sig är ganska fascinerande, lägger den underliggande politiska kampen mellan Kina och Taiwan ramarna för en mer intressant modern fråga. Som vi nämnde i förra årets ECS-fabriksturné, förbjuder politisk likgiltighet mellan taiwanesiska och kinesiska regeringar taiwanesiska företag från att investera stora summor pengar i kinesiska tillgångar; detta inkluderar fabriker, lager, etc. Traditionellt har företag som Abit helt enkelt införlivat fabriken som ett helt självständigt företag. Abit använder företaget ANCO (numera ANCO-Rolly) för att lägga ut produktionen av sina moderkort. Även om ANCO-Rolly är en separat företagsenhet kan de bäst beskrivas som Abits närmast exklusiva affärspartner för produktion. Företag som Rolly arbetar ständigt i synk med Abit och säljer tillbaka monterade brädor till det taiwanesiska företaget till självkostnadspris. På pappret är dessa företag tekniskt och helt oanslutna till varandra, men off the record beter sig de tillsammans som ett enda konglomerat.

På senare tid har företag som TSMC bestridit Taiwans begränsningar för fabriker i Kina, men det kommer att dröja innan vi ser mindre företag som Abit göra sådana språng.

Rolly (uttalas som “Raleigh”) sitter tvärs över gatan från ASUS kinesiska produktionsanläggningar och nere på samma gata från Canons monteringsfabrik i Jiansung försyn. Även om folk ofta hävdar att dessa fabriker ligger i Shanghai, ligger de faktiskt ungefär en timme väster om staden i industriarbetsdistriktet, som kallas Suzhou. Precis som Shen Zhen är Suzhou en speciell stad i Kina där företag som Abit och Canon tillåts att utöva mer kapitalistiska affärsmetoder som inte vanligtvis är sanktionerade i det kommunistiska Kina.

En modell av fabriken
Klicka för att förstora.

Fabriken byggdes 1999 tillsammans med Compaq när Abit fick ett kontrakt att tillverka komponenter till Compaq i Sydostasien. Rolly har 12 SMT-linjer, ungefär genomsnittet för en produktionsanläggning av denna storlek. De flesta av de metoder som fabriken antog 1999 var revolutionerande vid den tiden. Compaq, en av de mest konservativa och flitig OEM-tillverkare vid den tiden, arbetade med Abit för att sätta upp ett av de strängaste QA-programmen i moderkortsindustrin. För de som följer Abits meritlista på nära håll, runt slutet av 1999/början av 2000, ökade Abits kvalitet på moderkort enormt.