Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Tencent uppmärksammar Kinas största videoströmningstjänst iQIYI

Tencent Holdings ser bortom musiken på en insats i vad som har beskrivits som Kinas motsvarighet till Netflix.

Tencent Holdings är ökända för att göra investeringar i några av de största teknik- och digitala företagen runt om i världen. Som majoritetsmoderbolag till Tencent Music Entertainment har deras fokus ofta legat på digital musik, men de sägs ha koll på videostreamingverksamheten nu också.

iQIYI har beskrivits som Kinas svar på Netflix för streamingprogram och filmer över hela landet med 119 miljoner användare men har också utforskat onlinespel nyligen. Tencent har enligt uppgift kontaktat det kinesiska webbsökmotorföretaget Baidu angående en “obestämd” andel i iQIYI, som Baidu äger en majoritetsandel på 56 %.

Som ofta är fallet med Tencents investeringar är iQIYI faktiskt en konkurrent till en av Tencents egna verksamheter. De driver Tencent Video, en tjänst med 112 miljoner betalande prenumeranter vilket bara är en något mindre användarbas än den tidigare nämnda mest populära kinesiska videotjänsten.

En källa som pratade med Reuters sa enligt uppgift: “En sammanslagning skulle förbättra deras förhandlingsstyrka när de producerar och köper innehåll och sänka marknadsföringskostnader som annars skulle spenderas på att ta användare från varandra.”

iQIYI:s aktier steg med nästan 40% efter Reuters rapport, vilket visar kraften i en investering från Tencent.