Teknikföretag som tillåts öka internetåtkomsten i Iran mitt i protester

Teknikföretag som tillåts öka internetåtkomsten i Iran mitt i protester

Det amerikanska finansdepartementet tillkännagav idag att det skulle tillåta stora teknikföretag att förbättra internetåtkomsten i Iran, där regeringen har stängt av nätverk i ett försök att stoppa protester i hela landet.

Tillgång till internet anses allmänt vara en mänsklig rättighet runt om i världen. Ändå många censurbenägna länder använda tillgången till internet som ett politiskt verktyg som kan förhindra meningsfull kommunikation mellan dem som kämpar mot förtryck.

Iran har gjort just det, klippt internet till sina 80 miljoner invånare under tilltagande protester från landets moralpolis och deras behandling av kvinnor som vägrar att bära hijab.

Treasury Department tillåter Big Tech att operera i Iran

Treasury Department uppgav att det skulle tillåta teknikföretag att stärka sociala medier och samarbetsplattformar i Iran, såväl som videokonferenser och molnbaserade tjänster.

“När modiga iranier går ut på gatorna för att protestera mot Mahsa Aminis död, fördubblar USA sitt stöd för free informationsflöde till det iranska folket. Med dessa förändringar hjälper vi det iranska folket att bli bättre rustat att motverka regeringens ansträngningar att övervaka och censurera dem.” – Wally Adeyemo, biträdande finansminister

Som ett av de mest sanktionerade länderna i världen skulle Iran vanligtvis inte se teknikföretag välja den här typen av intervention. Med tanke på de aktiva ansträngningarna att tysta sina medborgare har dock den amerikanska regeringen beslutat att låta teknikföretag gå in för att göra kommunikationen lite lättare.

Tyvärr, bara för att de har tillåtelse att göra det, betyder det inte att stora tekniker faktiskt kommer att träda in, med tanke på den riskabla naturen av att göra det. Iran har fortfarande ett brett utbud av sanktioner mot sig och att navigera i dessa vatten kan innebära betydande problem för tekniska företag.

Ändå har några av branschens största namn redan uttalat sig om sin önskan att hjälpa till så mycket som möjligt. Elon Musk twittrade till exempel att han hoppas få sin Starlink internetsatellit tillstånd att verka i Iran, vilket skulle hjälpa till att lindra en del av det förebyggande av internetåtkomst som sker via den iranska regeringen.

Starlink kommer att begära ett undantag från iranska sanktioner i detta avseende

— Elon Musk (@elonmusk) 19 september 2022

Hur man kommer runt censur

Att stänga av allt internet för ett land är ett avgjort drastiskt och tyvärr effektivt sätt att stoppa kommunikationen under protester och andra fall av civila oroligheter. Lyckligtvis tar de flesta länder inte några överhastade steg när de försöker censurera onlineinnehåll som de anser vara olämpligt, utan väljer istället enkla webbplatsförbud och andra typer av censur.

Även om de inte kan ge dig tillgång till internet när din regering har stängt av åtkomsten, är VPN: er utmärkta resurser när det gäller att nå censurerade webbplatser och annat onlineinnehåll. Dessa digitala verktyg kan kanalisera din internettrafik genom servrar i olika länder, vilket ger dig obegränsad tillgång till webbplatser som din regering kan eller kanske inte anser vara lagliga eller lämpliga.

Därefter har vissa länder gjort VPN:n olagliga, en underskattad röd flagga för anhängare av free Tal. Lyckligtvis gör naturen hos VPN: er svåra att upptäcka, vilket gör att lagligheten av VPN lite av en gråzon beroende på var du bor. Hursomhelst, VPN är en nödvändig onlineresurs att ha i ditt verktygsbälte när det kommer till regeringar som försöker undertrycka free tal och begränsa mängden information du kan komma åt under protester som den i Iran.

Relaterade Artiklar

Back to top button