Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Teknikens verksamhet: AMD Q3 2007

I den första delen av vårt Business of Technology-dubbelhuvud tittade vi på Intel, som hade ett fantastiskt tredje kvartal, men som navigerar över farhågor om en avtagande tillväxt. För den andra delen av vår titt på CPU-titanerna, ska vi ta en titt på AMD, ett företag som inte delar i en sådan rosa finansiell utsikt.

AMD är i hög grad yangen till Intels yin (eller tvärtom om du föredrar), eftersom det är de andra stora tillverkarna av x86-processorer och den enda andra producenten som aktivt riktar in sig på high-end. Dessutom med förvärvet av ATI förra året är AMD nu även NVIDIAs motvikt. Detta sätter AMD i en intressant och kritisk position för att hålla båda de stora spelarna i schack, en svår uppgift ibland.

AMD är på något sätt fortfarande ett företag som försöker växa in på sin plats på marknaden. Vi har recenserat deras produkter så länge de har funnits, men specifikt på CPU-sidan är de för alla praktiska ändamål inte på samma nivå som en gammal etablerad spelare som Intel är. AMD har producerat processorer i över 30 år, men de första 19 av dessa år var som en Intel-klontillverkare. 1996 släpptes deras första interna design, K5, tyvärr underpresterade både den och dess efterföljare K6 jämfört med tidens bästa Intel-chips.

Om vi ​​vill prata om AMD som en helt konkurrenskraftig kraft på x86-marknaden, så ser vi på knappa 8 år; det var inte förrän med K7 1999 som AMD producerade ett chip som kunde slå Intel i prestanda på skrivbordet. Det var inte förrän ännu senare, 2003, som AMD äntligen gjorde ett meningsfullt inbrott på servermarknaden, och äntligen befäste sin plats som Intels jämställda på x86-marknaden.

Under sina begränsade år som Intels kamrat har AMD gjort en del fantastiska saker, men de har också fått lära sig att driva ett företag som en stor aktör, något som har varit svårt för dem. Intel har bara förlorat pengar på en handfull år, ett bra år för AMD sedan deras uppkomst som en sann x86-konkurrent har helt enkelt varit att inte förlora för mycket pengar. AMD är fortfarande en rå verksamhet, ibland till det bättre, andra gånger till det sämsta. Ändå kan vi inte underskatta hur viktiga de har varit för x86-branschen.

Idag ska vi ta en titt på affärs- och teknikaspekterna av AMD för Q3 2007. Q3, liksom resten av 2007, har varit extremt smärtsamt för AMD; vi kommer att dyka in i vad som händer som har orsakat så mycket smärta för vad som kan vara den viktigaste GPU/CPU-tillverkaren på den konkurrensutsatta marknaden, och vad AMD gör under nästa kvartal för att vända sin förmögenhet.