Tech kommer att finnas överallt vid vinter-OS 2018

0 Shares

Så lätt som den längsta sportevenemanget i världens historia har OS bestämt utvecklats under tiden. För det första tävlar ingen längre i naken, vilket vi alla kan vara tacksamma för. Men när vinter-OS 2018 i Pyeongchang startar är det lika viktigt att förstå hur tekniken har spelat en roll i spelets utveckling som att förstå idrottarna.

Under de senaste åren har dock innovation tagit en ny form vid OS: bärbara. Och alla, från bobbärare till papiljotter, kommer att utrustas med ett brett utbud av enheter som är utformade för att förbättra deras prestanda, finslipa deras träning och i allmänhet göra spelen lite mer spännande.

Skaparen

Med ett så produktivt team och en ännu mer imponerande meritlista skulle du tro att Team USA skulle ha ett enormt samarbete mellan forskare och forskare som arbetar dygnet runt i ett speciellt laboratorium för att producera den mest innovativa tekniken för sina idrottare. Medan USA: s olympiska kommitté tar deras innovativa idéer på allvar, har de dock inget laboratorium i sig. De har precis fått en kille.

Från sitt hem i Cupertino designar och producerar Mounir Zok ett brett utbud av bärbara produkter för Team USA. Den biomedicinska ingenjören, tillsammans med ett team av ingenjörer och specialister, har varit på sidan av USA sedan 2012, efter att ha fått ett jobbbjudande från USOC för att arbeta med sin teknik. Och han tar det ganska seriöst.

“Precis som en fjäril aldrig kan bli en larv igen”, sade Zok till Bloomberg. “När en idrottsman börjar använda teknik för att nå sin topp när hon vill toppa, begränsa skador och maximera prestanda, kan hon aldrig gå tillbaka till bara intuitiv träning.”

Tack vare en av hans innovationer för USA: s cykelteam för kvinnor (förstärkta verklighetsglasögon med realtidsprestanda) kunde de ta med sig silver under sommar-OS 2016. Och tekniken, säger Zok, är en verklig skillnadstillverkare.

“Jag kallar det enprocentfrågan”, sade Zok i samma intervju. ”Olympiska händelser kommer vanligtvis ner till en procent fördel. Så vad är den enda frågan som, om vi kan ge ett svar, kommer att ge våra idrottare en procentfördel? “

Tekniken

Medan de flesta bärbara produkter kommer att designas av Zok och hans team, finns det några andra fall av större företag som kommer in på det roliga. Ta en titt på några av de bärbara produkterna som kommer att bäras vid vinter-OS 2018 i år.

Zoks skapelser

Zok-teamet står för det mesta av tekniken som används av individer i Team USA. I år i synnerhet har det skett en massa innovationer som kan leda till att Team USA tar lite seriöst guld i händelser som rodel, skidåkning och snabbåkning.

För det första har Zoks team skapat en skidprogramvara för virtual reality som gör det möjligt för skidåkare att navigera i den förrädiska terrängen de kommer att se i Pyeongchang. Dessutom har de analyserat isförhållandena noggrant så att åkare vet exakt vad de är ute efter när de träffar isbanan. När det gäller resten av sin teknik håller Zok sina hemligheter ganska nära bröstet, av rädsla för att de hamnar i fel händer. Och med konkurrens på högsta tid, vem kan skylla på honom?

Samsung

Zok är dock inte den enda som kommer in på det roliga och Team USA inte heller. Holländska skidåkare Sjinkie Knegt och Suzanne Schulting kommer att ha nöjet att bära Samsung SmartSuit under träning, så att de kan se mätvärdena de behöver för att verkligen finslipa sina färdigheter. De skräddarsydda kostymerna är fyllda med sensorer som ger deras tränare tillgång till analys via hans smarta telefon.

Foto: Samsung / Sebastiaan Rozendaal

Kostymerna i frågorna mäter specifikt hållning. Eftersom snabbåkning är så starkt beroende av hur nära de är till isen, kan kostymerna varna deras tränare om de slöser för mycket eller tvärtom. Han kan sedan använda appen för att skicka en vibration till kostymerna så att Schulting och Knegt kan korrigera sig själv utan att störa träningen.

Ralph Lauren

Vinter-olympierna måste uthärda en sak som sommar-olympierna inte gör: kylan. Lyckligtvis har Ralph Lauren beslutat att Team USA inte ska skaka i sina stövlar innan deras stora evenemang, varför de har designat uniformer som inkluderar en parka med ett exklusivt värmesystem som är utformat för att hålla dem varma.

Foto: Twitter / Ralph Lauren

Utrustade med smala batteripaket kan parkerna styras med Team USAs smartphones för att värma upp dem så mycket de behöver. Med tre olika inställningar och en 11-timmars batteritid behöver idrottare inte oroa sig för att kylan kommer till dem alls. Och tack vare den imponerande tekniken finns det ingen väntetid på att värmen ska slå in; det är märkbart omedelbart.

För att sprida den olympiska andan kommer Ralph Lauren också att donera $ 1 till Olympiska kommittén för varje foto av parkerna med hashtaggen #HeatTheWayForTeamUSA. Parkerna var också tillgängliga för konsumenter att köpa online, men de sålde slut nästan omedelbart.

Fanupplevelsen

Idrottare är inte de enda som kommer att utrustas med bärbara under vinter-OS 2018. Tack vare Visa kommer deltagarna att kunna lämna sina plånböcker hemma. Kreditkortsföretaget kommer att sälja kontaktlösa betalningsaktiverade enheter som gör att du kan köpa mat, souvenirer och i stort sett allt annat du kan tänka dig.

Foto: Visa

Med mer än 1 000 kontaktlösa betalterminaler runt vinter-OS-arenan, kommer fans att känna att de är på väg till innovativ teknik på spelen. De aktiverade enheterna i fråga inkluderar handskar, som kommer att vara perfekta för temperaturerna i noll i Pyeongchang, klistermärken och fläktens favorit-olympiska stift, som har vissa idrottare mer än lite glada.

“Det är viktigt för mig som vinter-olympian att arbeta med ett varumärke som Visa som inte bara stöder en mångskiftande grupp av idrottare utan också möjliggör en förbättrad fläktupplevelse för dem på The Games”, säger Mikaela Shiffrin, OS-guld i USA medaljägare i alpin skidåkning. “Olympiska nålar är alltid de mest eftertraktade samlarobjekten, dessa Visa-nålar verkligen uppåt.”

Vinter-OS 2018 i Pyeongchang är beredd att vara en av de mest innovativa hittills. Den verkliga frågan är, kommer all denna extra teknik att räcka för att driva några idrottare över kanten av ära? Du måste se eftersom spelen nu är i full gång!

Läs mer om skärningspunkten mellan sport och teknik på TechCo

0 Shares