TCL C715 QLED TV Review: 4K, Android TV och bra bild till överkomligt pris

0 Shares

DE TCL C715 lanserades förra året som ett alternativ till mer kända konkurrenter i Brasilien, som Samsung och LG. Kan hon göra det? Vi har redan sagt ja, och bättre: kostar mindre.

TCL C715 är en mellanklass QLED-TV med 4K-upplösning som kommer till en relativt låg kostnad, relativt sett. Den är över P715, dess nybörjarmodell, som vi redan har recenserat här.

Med en QLED-panel och Android TV-system vinner den plats på den brasilianska marknaden och gör TCL alltmer till ett välkänt varumärke i Brasilien.

TCL C715 – Storlekar och pris

TCL C715 kommer i tre skärmstorlekar på 55 och 65 tum (55C715 respektive 65C715). Och priserna är exceptionellt konkurrenskraftiga. 55-tumsmodellen kostar cirka 3 300 R$, medan 65-tumsmodellen kostar cirka 4 300 R$.

Den smarta funktionen är förstklassig. Android 9 kanske inte är subtil, men den gör vad som krävs. Chromecast är integrerad och stöder Google Assistant och Amazon Alexa för röststyrning över grundläggande TV-funktioner.

Alla större streamingtjänster finns också ombord, inklusive Netflix, Prime Video, YouTube, Globoplay, HBO Go, Apple TV, Disney Plus och mer.

TCL C715 – Design och konstruktion

TV-apparater i mellanklassen tenderar att fokusera på funktionalitet framför utseende, men TCL C715 har en elegant, stilren design. Den tunna metallramen ger minimala distraktioner och metallfötterna garanterar mycket bra säkerhet, jag tyckte bara att de var lite för breda (djup), vilket gör dem större än mitt ställ, till exempel. Det tar inte ens lång tid innan setet är monterat: knäpp in fötterna, dra åt de två skruvarna för varje fot, och du är klar. Fötterna har fortfarande två positioner; en där de är närmast mitten av TV:n och en i ändarna.

Baksidan är tillräckligt smal (1 229 x 766 x 300 mm) för att möjliggöra väggmontering. Med anslutningar till vänster, om din inställning är bättre lämpad till höger, kan du behöva flytta runt saker.

TCL C715 – Anslutningar och fjärrkontroll

Fjärrkontrollen är densamma som används i andra Smart TV-apparater från märket, såsom P715. Den har genvägar för Netflix och Globoplay och en riktningsknapp för att styra TV-funktionerna såväl som Android TV-systemet.

Den har tre HDMI-ingångar, en kompositvideo, två USB-ingångar, en antenningång, en optisk ljudingång och en hörlursutgång, vilket inte är särskilt vanligt. Alla anslutningar finns på höger sida av TV:n. Det är värt att notera att strömkabeln är på motsatt sida, vilket kan leda till svårigheter att organisera kablar med den.

I den trådlösa delen har den en bluetooth 4.0-anslutning, som är kompatibel med videospelskontroller och hörlurar, samt högtalare. Wi-Fi har inte sjunkit en enda gång sedan jag kopplade in den, å andra sidan stöder den bara 2,4GHz frekvens och inte 5GHz.

TCL C715 – Bildkvalitet

TCL C715 har en betryggande skarp definition och visar upp levande toner, ungefär som vi hoppas få se på en QLED-skärm.

I våra tester mätte vi den maximala HDR-ljusstyrkan vid 400 nits, vilket är tillräckligt för att lägga till djup till HDR-innehållet, vilket får lamporna att se ut som om de kommer från skärmen.

Det hjälper också att Dolby Vision-stöd finns till hands för att hantera tonmappning. Det finns mycket Dolby Vision-innehåll på Netflix, och allt ser lämpligt filmiskt ut. Setet är också kompatibelt med HDR10+, som används i Amazon Prime Video.

I ljusare miljöer, där vissa TV-apparater inte klarar sig, utmärker sig C715 för att ha en stark ljusstyrka och välbalanserad kontrast, vilket säkerställer bra bildkvalitet även i starkt upplysta rum.

Den har också en bra svartnivå, uppenbarligen under några av de dyrare TV-apparaterna, men den är ändå riktigt nöjd.

Uppskalning till 4K är solid, men inte den skarpaste och har lite brus. Jag tror dock inte att det är värt att ändra nivåerna för brusreducering; Auto-inställningen ser väldigt smidig ut. Fina detaljer kan vara lite smidiga beroende på vad du tittar på, men TCL ger en tillfredsställande bild.

Kom ihåg att det fungerar med 60 Hz, men trots det garanterar det ett bra spel. Med en mycket låg ingångsfördröjning lyckas TCL C715:s spelläge nå 9,7 ms, vilket gör denna modell till ett utmärkt alternativ för spelare; Bildkvaliteten var bra med Horizon: Zero Dawn.

TCL C715 – Ljudkvalitet

Till detta pris är ljudkvaliteten vanligtvis inte framhävd, och i denna modell är den tillfredsställande även om den inte sticker ut lika mycket.

TCL C715 stöder Dolby Atmos, men det är inte den typen av surroundljud ovanför ditt huvud. Ändå, med Atmos/5.1-innehåll i filmen, finns det en känsla av höjd när Spider-Man svänger genom New York. Och när Bond placerar sig bakom mördarna i början av filmen är ljudet övertygande expansivt, tydligt och detaljerat, och erbjuder anständigt ljud när det blir hektiskt.

Basnivåerna är mer framträdande än tv-apparater med liknande priser, men kan vara starkare. Även om en Soundbar skulle vara bra, beroende på dina krav, kan du förvänta dig ett litet tag för detta.

TCL C715 – Android TV-programvara

En av de stora höjdpunkterna med C715 är det faktum att den har kört Android TV. Men det visar sig vara mer komplett eftersom det kommer med inbyggd Google Assistant och fungerar som ett centralt nav i ditt hem. Det är som om du har en Google Mini inbyggd i den. Det betyder att du kommer att kunna styra alla dina smarta enheter genom att ge kommandon till din TV, vilket eliminerar användningen av Nest eller Mini.

Liksom vilken Android TV som helst, har den inbyggd Chromecast.

Denna funktion är mycket välkommen då du kan styra TV:n helt utan att använda fjärrkontrollen, bara med rösten. Endast de mest sofistikerade TV-apparaterna från Samsung och LG har sådana funktioner, men de är inte lika kompletta som Google Assistant, då kommandona generellt sett är mer begränsade inom märkets egna produkter (med undantag).

Alla streamingtjänster är tillgängliga, med undantag för Apple TV: Netflix, Disney+, Prime Video, DirecTV Go, HBO Go, Telecine, Youtube och så vidare. Utöver dem kan du räkna med den uppsjö av appar som finns i Play Butik.

TCL C715 – Är det värt det eller inte?

Uppenbarligen, med ett reducerat pris jämfört med konkurrenterna, är den inte den bästa i sin kategori. Men med ett utmärkt kostnads-nyttoförhållande är de små negativa punkterna obetydliga jämfört med vad den kan erbjuda för mindre.

Ovanför den har vi mer moderna modeller som Samsungs QLED eller nya LG NanoCell, dock kostar de mer än 50% av vad TCL tar betalt.

Och om vi jämför inom själva varumärket så blir det mer attraktivt. För närvarande (april 2021) är 55-tums TCL C715 i intervallet BRL 3 100, bara 800 BRL mer än en 50-tums P715-modell, som förutom att vara mindre är sämre i allt.

Om du inte letar efter en topp 120 Hz TV eller lokal nedbländning, råder det ingen tvekan om att TCL C715 är ett utmärkt val på mellanmarknaden.

0 Shares