Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Tankar om att inte vara immun, konstruktion, IDF, konsoler och Apple

Så jag är ganska säker på att jag har ett begränsat immunförsvar. Jag lyckades bli sjuk på vår bröllopsdag, så vi tillbringade längre tid i NC än väntat (vilket inte nödvändigtvis var en dålig sak, även om det innebar att jag sov mycket). Själva resan var ganska underbar, och körningen tillbaka upp var inte alls dålig tack vare det faktum att Vinney körde hela vägen utom 2 eller 3 timmar medan jag sov. Men jag mår bättre igen och kom tillbaka till jobbet efter ett par dagar här på CT.

Vi fick många husrelaterade beslut gjorda i NC. Jag trodde aldrig att det kunde ta så lång tid att välja skåp, men det tog faktiskt väldigt lång tid. Det grundläggande problemet vi båda har med inredning är att vi båda är fans av mer modern/modern design, som antingen inte är särskilt utbredd i saker som köksskåp eller är löjligt dyra.

Ju mer och mer jag utsätts för det, desto mer imponeras jag av några av vinstmarginalerna som finns i allt som har med byggnation att göra. Tack vare att leverantörer för nybyggnation av bostäder har flyttat på nätet har husägaren nu lite av en referenspunkt för hur mycket saker ska kosta. Vi har fångat ett antal personer som debiterar hundratals (ibland tusentals) procent över vad onlineleverantörer tog betalt för exakt samma delar. Det är som vad som skulle hända om det enda stället att köpa datordelar var CompUSA, och en dag du stötte på Newegg och din värld blåstes upp på vid gavel.

Jag är säker på att i slutet av det här projektet kommer ni alla att ha hört mer än ni skulle vilja om våra kamper under byggprocessen, så jag kommer att korta den här delen av uppdateringen av rent intresse av att rädda vår läsekrets på AT 🙂

Den här veckan kommer Derek och jag att vara på IDF, och vilken unik IDF det kommer att bli. Denna typ av IDF händer verkligen en gång vart femte år, det kommer att vara den första IDF där en ny mikroprocessorarkitektur introduceras. Senast detta hände var tillbaka år 2000 på våren och hösten Intel Developer Forums, där den nu ökända Willamette-processorn och dess medföljande NetBurst-arkitektur introducerades. Med Intels nästa mikroarkitektur ett steg i en helt annan riktning än NetBurst, kommer denna IDF att vara mycket viktig, främst för att se exakt hur annorlunda den riktningen kommer att vara. Intel var överraskande nog på plats vid Spring IDF tidigare i år, låt oss hoppas att trenden fortsätter denna vecka. Jag har höga förväntningar på Intel här och jag hoppas att de inte sviker.

Recensionsmässigt har jag några saker på min skylt, inklusive ett par Gigabyte i-RAM-kort som fungerar i RAID-0 (på vissa styrkretsar). Jag kommer tyvärr inte att kunna leka med dem förrän jag kommer tillbaka från IDF, men jag kommer att tänka på testscenarier medan jag är ute i San Fran så korten kommer att vara i tankarna nästa vecka även om de är inte framför mig. Jag jobbar också på en artikel om budget CPU-prestanda och jag försöker göra den mer intressant/användbar än den vanliga, så vi får se hur det blir också. Utöver det jag jobbar på har Derek ett stycke om Creatives X-Fi på gång och Johan har sin efterlängtade uppföljning av hans No more mysteries: Apples G5 mot x86, Mac OS X kontra Linux-artikeln.

Jag har fått slut på lagringsutrymme i mitt hem- och arbetsnätverk, så jag har lekt med tanken på att bygga en rejäl men tyst terabyte-lagringsserver ett bra tag nu. Alla mina testbilder, riktmärken och innehåll för testning tar upp mycket utrymme, och just nu har jag väldigt ont om utrymme och väldigt mycket utan redundans. Lika lycklig som jag har haft att hårddiskar inte dör på mig (förutom de där 75GXP:erna för några år tillbaka), så tänker jag inte driva den turen längre med så viktig data så jag tror att jag ska börja jobba med att sätta ihop något tillsammans efter IDF.

John Carmacks Keynote från Quakecon 2005 visade sig vara mycket intressant, speciellt hans diskussion om nästa generations konsoler. Det finns några punkter som han gjorde under sin keynote som jag tyckte var särskilt intressant:

1) Utveckling på Xbox 360 är mycket enklare än på PC tack vare färre lager av abstraktion mellan mjukvara och hårdvara.

2) Att köra portad x86-kod på PowerPC-kärnorna på Xbox 360 blir ungefär hälften så snabba som de snabbaste x86-processorerna idag.

3) Den punkt då övergången till multitrådad spelutveckling kommer att kunna dra fördel av den otroliga parallelliteten hos Xbox 360 och PS3 kommer förmodligen inte att vara förrän nästa generations spelkonsoler (t.ex. Xbox 360 + 1 och PS4) ).

Speciellt den tredje punkten låter väldigt bekant för mig 🙂 Vilket återigen får mig att tro att Microsoft/Sony inte byggde upp dessa nästa generations konsoler i enlighet med vad spelutvecklare bad om, utan av andra skäl. Det verkar som att en Athlon 64 X2 eller till och med en Pentium D (om man ignorerar värmeproblemen hos den senare) skulle vara mycket bättre lämpade för att erbjuda bra CPU-prestanda på det sätt som dagens spel utvecklas samtidigt som det tillåter övergången till flertrådsspelutveckling.

Jag är personligen rädd att framstegen mot mer realistisk fysik och AI i spel har hämmats, inte accelererats av CPU-arkitekturen för dessa två konsoler. Missförstå mig rätt, jag tror att de kommande 5 årens spel på dessa konsoler kommer att visa sig ha bättre fysik och AI-modeller än vad vi har haft tidigare, men jag tror inte att den takt med vilken dessa områden förbättras kommer att vara så stor som den kunde ha varit om besluten varit annorlunda.

Min sista poäng med att tjata handlar om Apples OS X Tiger, och nej, inte om den läckta x86-versionen. När jag ursprungligen recenserade Tiger kände jag att det var ett mycket förhastat projekt, skickat mycket tidigare än det borde ha och fullt av små buggar som var (åtminstone i min korta historia med företagets senaste produkter) okarakteristiska för Apple. Nu när mina Mac-datorer kör OS X 10.4.2 kan jag äntligen säga att operativsystemet är där det skulle ha varit dag 1. Nästan alla mina klagomål har åtgärdats, och operativsystemet är bara i mycket bättre skick än det var tillbaka i april. Anledningen till att jag tar upp det här nu är för att när jag testade fredagens 9600 Pro Mac & PC Edition Review startade jag G5-testbädden som fortfarande körde releaseversionen av Tiger, och det var som om jag använde en helt annan OS. Gränssnittet kändes likadant, men saker som OS och applikationsstabilitet var betydligt sämre än med 10.4.2.

Apple har verkligen kommit långt i de senaste två stora uppdateringarna av Tiger, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar. Mina två klagomål om Tiger råkar handla om Dashboard och Safari. Dashboards widgets fortsätter att ta alldeles för lång tid att bli aktiva om du bara startar upp din dator eller om du har tappat nätanslutningen. Och antalet webbplatsinkompatibiliteter (eller webbplatser där Safari stannar utan goda skäl) har ökat avsevärt sedan jag senast skrev om det. Jag inser att detta inte alltid är Apples fel, men det är en irritation av att använda Safari som har drivit mig till Firefox vid ett flertal tillfällen.

Det är sent och jag är säker på att det finns mer att göra innan vårt flyg till San Fran, så jag avslutar det nu. Det kommer att bli mycket att prata om den här veckan, så du kommer säkert att höra av dig snart igen. Det roliga börjar på tisdag.