Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Sydkorea bötfäller Google och Meta för datasekretessbrott

Sydkoreas integritetsövervakningspanel har bötfällt teknikföretagen Google och Meta med sammanlagt 100 miljarder won (cirka 72 miljoner USD) för att ha spårat konsumentdata utan samtycke.

Enligt Personal Information Protection Commission, både Google och Meta misslyckades med att låta sina användare veta vilken data som skulle samlas in och varför.

Det är ytterligare ett exempel på hur världens regeringar tar en starkare ställning till förmån för datasekretess och mot teknikföretag med långa historia av tvivelaktiga datainsamlingsmetoder.

Varför Sydkorea straffar Google och Meta

Sydkoreas kommission för skydd av personuppgifter bötfällde Google mest: Google är skyldig 69,2 miljarder won (eller cirka 50 miljoner dollar), jämfört med böterna på 30,8 miljarder won (22 miljoner dollar) som Meta står inför.

Enligt böterna misslyckades båda företagen med att tydligt informera sina användare om vilken data som skulle samlas in och hur den skulle analyseras för att ytterligare sluta sig till hur dessa användare betedde sig online.

Dessa uppgifter användes sedan för anpassade annonser, och eftersom användarna inte informerades kunde de inte ge sitt samtycke.

Meta och Google svarar: “Vi håller inte med”

Talesmän vid båda teknikjättarna i fråga har redan svarat, enligt en rapport från Reuters. De båda hade liknande uttalanden att lämna också, med slutsatsen att de inte tror att de är skyldiga, och de är beredda att bekämpa böterna i domstol.

“Även om vi respekterar kommissionens beslut, är vi övertygade om att vi arbetar med våra kunder på ett juridiskt överensstämmande sätt som uppfyller de processer som krävs av lokala bestämmelser. Som sådan håller vi inte med kommissionens beslut och kommer att vara öppna för alla alternativ inklusive att begära ett beslut från domstolen.” -Meta talesman

Google upprepade detta uttalande från Facebooks moderbolag.

“Vi håller inte med om PIPC:s resultat och kommer att granska det fullständiga skriftliga beslutet när det har delats med oss.” – Googles talesperson

Den allmänna opinionen är fortfarande kritisk mot tekniska jättar

Nuförtiden är teknocynism inget nytt: Ända sedan nyheten kom 2018 om Facebooks Cambridge Analytica-dataskandal har allmänheten tittat hårdare på hur mycket privat data stora företag har samlat in och exakt vad de gör med det.

Nu – delvis på grund av böter som den Sydkorea just har tagit ut – kan nya lagar lyfta fram eller reglera dessa datainsamlingspolicyer. Just idag förlorade Google sin utmaning i EU-domstolen till böter på 2,42 miljarder dollar.

Tills nya lagar driver verklig förändring, spåras och säljs din onlineaktivitet fortfarande av Google och många andra. VPN kommer inte att rädda dig här, även om det kan hjälpa att byta till Firefox.