Supermicro H11DSi-moderkortets Mini-recension: Den enda dubbla EPYC-lösningen

0 Shares

Användare som vill bygga sin egen dubbla EPYC-arbetsstation eller ett system som använder helt hylla-komponenter har inte många alternativ. Användare kan köpa de flesta processorer i detaljhandeln eller hos OEM, samt minne, ett chassi, strömförsörjning, kylare, tilläggskort. Men det enda där det inte finns mycket konkurrens för dessa typer av byggnader finns på moderkortet. Såvida du inte går en väg att köpa en server på räls med ett moderkort som redan är monterat, finns det mycket begränsade dubbla EPYC-moderkortalternativ för användare att bara köpa. Så få faktiskt att det bara finns två, båda från Supermicro, och båda kallas H11DSi. En variant har gigabit Ethernet, den andra har 10GBase-T.

Letar du efter en skog, bara ser ett träd

Icke-proprietära moderkortalternativ för att bygga ett EPYC med en enda sockel är ganska numeriska – det finns Supermicro H11DSL, ASRock EPYCD8-2T (läs vår recension här), GIGABYTE MZ31-AR0 (läs vår recension här) eller en ASUS KNPA-U16 , alla varierar i funktionsuppsättning och börjar från $ 380. För det dubbla uttaget finns det dock bara ett alternativ. Supermicro H11DSi, H11DSi-NT och andra potentiella mindre varianter finns hos standardhandlare från cirka $ 560- $ 670 och uppåt, beroende på källa och ytterligare funktioner. Alla andra lösningar som vi hittade var en del av en förbyggd server eller ett system, ofta med hjälp av icke-standardiserade formfaktorer på grund av kundernas önskemål som dessa system byggdes för. Eftersom det är det enda “ konsumentfokuserade moderkortet ” har H11DSi mycket att leva upp till.

Som med andra EPYC-kort i detta utrymme måste användarna veta vilken version av styrelsen de får – det är den andra versionen av styrelsen som stöder både Rom- och Neapel-processorerna. En av de tidiga problemen med modellerna med enstaka uttag var att vissa av dem inte kunde stödja Rom, inte ens med en uppdaterad BIOS. Det bör noteras att eftersom H11DSi byggdes med tanke på Neapel till att börja med är vi begränsade till PCIe 3.0 här och inte PCIe 4.0 som Rom stöder. Som ett resultat misstänker vi att detta moderkort kan vara mer lämpligt för användare som vill extrahera beräkningen från Rom-plattformen snarare än utökad PCIe-funktionalitet. Tyvärr betyder det att det inte finns några kommersiella EPYC-moderkort med dubbla uttag med PCIe 4.0-stöd i skrivande stund.

H11DSI är delvis E-ATX-standard och del SSI-CEB, och så lämpliga fall bör stödja båda för att få de nödvändiga monteringshålen. Med den dubbla sockelorienteringen som den har är brädet mycket längre än vad de flesta vanliga PC-användare är vana vid: fysiskt är det en kvadratmeter. Kortet som visas stöder alla 8 minneskanaler per uttag i en 1 DIMM per kanalkonfiguration, med upp till DDR4-3200 för Revision 2-modellerna. Vi placerade framgångsrikt 2 TB LRDIMM (16 * 128 GB) i systemet utan problem.

Som med nästan alla moderkort på servern finns det en basbandhanteringsenhet i spel här – IPMI ASPEED AST2500 som har blivit en standard de senaste åren. Detta möjliggör inloggning på ett Supermicro-gränssnitt via den dedikerade Ethernet-anslutningen, samt en 2D-videoutgång. Vi täcker gränssnittet på nästa sida.

Ethernet-anslutning beror på vilken variant på H11DSi du letar efter: basmodellen har två gigabit-portar som drivs via en Intel i350-AM21-styrenhet, medan H11DSi-NT har två 10 GBase-T-portar från Intel X550-AT2 ombord. På grund av att denna styrenhet har en högre TDP än gigabit-styrenheten, finns det en ytterligare kylfläns bredvid PCIe-kortplatserna.

Kortet har totalt 10 SATA-portar: två SATA-DOM-portar och fyra SATA-portar från varje processor via två Mini-SAS-kontakter. Det är värt att notera att de fyra portarna här kommer från olika processorer, så att alla programvaru-RAID över processorerna kommer att ha en prestationsstraff. På samma sätt kommer PCIe-kortplatserna också från olika processorer: den övre kortplatsen är en PCIe 3.0 x8 från CPU 2, medan de andra kortplatserna (PCIe 3.0 x16 / x8 / x16 / x8) alla kommer från CPU 1. Detta betyder att CPU 2 använder faktiskt inte många av de PCIe-banor som processorn har.

På lagringsfronten finns också en M.2 x2-kortplats som stöder PCIe och SATA för Neapel, men endast PCIe för Rom. Kraftkablarna är alla uppe till höger på moderkortet, för den 24-stifts huvudmoderkortsströmmen liksom de två 12V 8-poliga kontakterna, var och en för processorerna. Varje uttag stöds av en 5-fas VRM-serverklass och moderkortet har åtta 4-stifts fläktrubriker för mycket kylning. VRM är enhetlig under en central kylfläns, utformad för att dra nytta av tvärbräda luftflöde, vilket kommer att vara en viktig del i alla system som byggs med detta kort.

Vi testade moderkortet med både EPYC 7642 (Rom, 48 kärnor) processorer och de senaste EPYC 7F52 (Rom, 16 kärnor högfrekventa) processorer utan problem.

0 Shares