Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Supermicro 370SBA i440BX Socket-370 ATX

Supermicro är mest kända för sina stensolida avancerade server/arbetsstationskort. För det mesta har de här korten enorma kretskort fyllda med alla sorters godsaker, som SCSI ombord. Men vad händer när Supermicro presenteras med den “low-end” Celeron-processorn? Du får Super 370SBA – ett i440BX Socket-370 ATX-moderkort som dess större bröder skulle vara stolta över.

Eftersom Celerons är avsedda för billiga datorer, eliminerades alla tankar på ombord SCSI omedelbart. För det andra måste kretskortet vara litet för att sänka kostnaderna så mycket som möjligt. Lyckligtvis snålade de inte någon annanstans på tavlan eftersom konstruktionen är oklanderlig.


New Anand Tech Report Card Rating
88/B


Do not compare newer ratings to older ones, the newer ratings are much more aggressive


Moderkortsspecifikationer

CPU-gränssnitt Sockel-370
Chipset Intel i440BX
L2-cache N/A (på chip)
Formfaktor ATX
Busshastigheter

66/68/75/83
100 / 103 / 112 / 124

Klockmultiplikatorer Autoavkänning
Stöds för spänningar Autoavkänning
Minnesplatser 3 168-stifts DIMM-platser
Expansionsplatser

0 AMR Slot
1 AGP-fack
4 PCI-platser (4 i full längd)
3 ISA-kortplatser (1 delad / 3 i full längd)

BIOS AMI WinBIOS 2.5De goda

370SBA ser ungefär ut som alla andra Socket-370 ATX-moderkort. Den något daterade 4/3/1 (PCI/ISA/AGP) expansionsplatskonfigurationen valdes av Supermicro för just detta kort. Tre DIMM-platser kompletterar expansionsmöjligheterna. Högkvalitativa Molex- och Foxconn-kontakter används i hela kortet. Även om det inte visas på bilden till höger, håller den traditionella gröna kylflänsen 443BX Northbridge igång skönt och svalt.

ATX-specifikationen följs också noga med alla huvudkomponenter strategiskt placerade för att minimera kabeltrassel och ge mest utrymme att arbeta runt kortet. Alla HDD/FDD-kontakter är placerade där de ska vara, precis längst fram på kortet, så att inga kablar tvingas gå över CPU och/eller minne. ATX-strömkontakten sitter tyvärr på baksidan av kortet, bredvid CPU-uttaget. Det betyder att strömkabeln måste gå över CPU:n och minnet, vilket minskar luftflödet till CPU:n och belamrar insidan av systemet. Frontpanelens kontakter är klokt placerade framför alla HDD/FDD-kontakter, vilket innebär att alla kortplatser kan acceptera fullängdskort.

Sju 1000uF kondensatorer hjälper till att hålla allt snyggt och stabilt, och de gör ett utmärkt jobb eftersom 370SBA matchade den stenhårda stabiliteten hos sådana som AOpen och Gigabyte. Vad mer skulle du förvänta dig av ett företag som fokuserar på avancerade serverkort? Det är bra att veta att de inte klippte något för att sänka kostnaderna, särskilt med tanke på målmarknaden. Som vi har sett gång på gång är prestandaskillnaderna mellan i440BX-kort vanligtvis försumbara, ett faktum som bekräftades av 370SBA.

Komplett hårdvaruövervakning ingår på 370SBA genom Winbond 83781D-chippet, som övervakar 3 fläkthastigheter, 7 spänningar och upp till 3 temperaturer. De 7 uppmätta spänningarna inkluderar standard +/- 5V, +/- 12V, +3,3V, CPU-kärna och CPU I/O. Tre 3-stifts fläktkontakter finns tillgängliga för övervakade fläktar – en bredvid CPU-sockeln och två till framför DIMM-platserna. En av fläktkontakterna bredvid CPU-sockeln är för en “termiskt styrd fläkt” som, som namnet antyder, slås på när CPU:n blir för varm (som inställt i BIOS). Vid överhettning tänds även LED-lampan vid denna tidpunkt för att varna användaren om det potentiella problemet. Detta är praktiskt taget en Supermicro-tradition som lyckligtvis inte togs bort för denna “low end”-bräda.

Anledningen till “upp till 3 temperaturer” är att Winbond hårdvarumonitor bara kan övervaka en temperatur på egen hand – temperaturen på själva Winbond-chippet. För att övervaka de andra två temperaturerna, som till exempel CPU:ns, kräver Winbond-chippet en extern termistor. En termistor är integrerad i CPU-sockeln, men inga ytterligare headers är tillgängliga. Supermicro inkluderar sin egen hårdvaruövervakningsprogramvara, känd som Super Doctor. På den medföljande CD-skivan finns också kompletta manualer för en mängd olika Supermicro-kort, chipset-patchar och busmaster-drivrutiner för Windows 95, Adobe Acrobat Reader och en mängd olika drivrutiner för andra Supermicro-kort. Manualen är anständig och innehåller en trevlig felsökningssektion. Tyvärr är beskrivningarna av några av de mer kryptiska BIOS-inställningarna inte särskilt användbara.

En av de där kryptiska inställningarna, specifikt “Manufacturer’s Setting,” är faktiskt sättet att få överklockade FSB-hastigheter och allt som står i manualen är “…endast för fabrikstestning.” De tillgängliga alternativen är “Mode 0 – Mode 5”. Läge 5 verkar inte fungera alls, men lägena 0 – 4 ger olika FSB-val. Läge 0 är standard som detekteras av B21 och läge 1 ger samma hastighet (fråga inte varför det är där, vi har ingen aning). Läge 2 liknar “turbo”-inställningen i ABIT:s SoftMenu, vilket ger 68 eller 103 MHz beroende på tillverkarens specificerade CPU-hastighet (66 eller 100). Läge 3 är 75 eller 112 och läge 4 är 83 eller 124, återigen beroende på tillverkarens specificerade CPU-hastighet. En bygel på kortet gör det möjligt att åsidosätta BSEL-tillståndet (allmänt känt som B21 på Slot-1-processorer) för att tvinga fram antingen 66 eller 100 MHz-drift. Supermicro inkluderade inga byglar eller BIOS-inställningar för klockmultiplikatorer eftersom de är autodetekterade. Detta kan göras ganska enkelt eftersom alla Socket-370-processorer är multiplikatorlåsta och alla inställningar skulle ignoreras ändå.