Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Sun Fire X4450: Utmanar HP- och IBM-bastionen

“Jag har ingen aning, det är trots allt en branschstandardserver.” Det är vad vi hörde från två PR-personer, som var och en representerar en annan stor servertillverkare på CeBIT, när vi bad dem att utveckla skillnaderna mellan deras servrar och konkurrenterna. Det finns inget bättre sätt att irritera säljare på än att be dem att differentiera sina x86-servrar på tekniska meriter. En mycket populär filosofi bland säljare och även IT-personal är att tjänsterna och supporten gör skillnad; själva hårdvaran är bara en handelsvara – det spelar ingen roll vilken server du valde.

Erfarna systemadministratörer vet att den sista meningen är en överdrift. Även om det råder föga tvivel om att snabb och kapabel support är viktig, bör det inte vara det främsta försäljningsargumentet. För ömtåliga enheter som bärbara datorer som lätt går sönder, ja, support kan vara avgörande. Men för robusta servrar bör ett av försäljningsargumenten vara att du nästan aldrig behöver ringa upp supportlinjerna. Dessutom, även om mjukvarutjänsterna som körs på dessa servrar verkligen är det slutliga målet, är det viktigt att se till att ditt programvaruprojekt börjar med den bästa hårdvarugrunden.

x86-servermarknaden behöver verkligen några fräscha nya idéer, och särskilt marknaden med fyra socklar kan behöva en vind av förändring. Visst, IBMs System x3950 M2 och x3850 M2 är mycket innovativa tack vare deras ScaleXpander-teknik som låter dig kombinera flera servrar, men det är en lösning för den extremt avancerade x86-marknaden. Nej, någon måste röra upp den här marknaden – som nästan helt kontrolleras av HP och IBM – med nya idéer som är billigare. Nummer ett och två på servermarknaden är väl förankrade: de kontrollerar mer än 70 % av denna marknad. Att attackera dessa två ledare är därför en skrämmande uppgift. Dell tror på totala angrepp på HP/IBM dubbelbastionen med aggressiva priser. Sun å andra sidan bestämde sig för att undergräva vallarna med “tänk annorlunda” ingenjörskonst.

Sun Fire x4500 är ett exempel, som kan stapla upp till 24 TB lagringsutrymme i en 4U-rackserver. Den framtida Sun Fire x4600 är nästa (men återigen dyra) exempel, som levererar 32 kärnor i ett 4U-rackutrymme. Men enligt vår ödmjuka åsikt är X4450 det bästa exemplet: den har löftet om att spara mycket kostnader och är överkomlig för många företag. Och tecknen är goda: strategin med “Think Different”-servrar verkar ha gett resultat hittills: Sun har gått från nummer 9 på x86-servermarknaden 2005 till nummer 5 2007. 2007 var x86 ca. 11 % av Suns verksamhet och 32 % av Suns serverförsändelser.

I den här artikeln kommer vi att titta på en av Suns mest anmärkningsvärda senaste produkter, Sun Fire X4450. X4450 är en 2U-server som lovar att erbjuda samma funktioner och prestanda som 4U-servrarna från Dell, IBM och HP. Det låter för bra för att vara sant, så vi letade efter haken och jämförde med Intels S7000FC4UR och Dells PowerEdge R900. Speciellt jämförelsen med PowerEdge R900 visade sig vara mycket intressant: båda servrarna är perfekta exempel på att Dell och Sun har en fundamentalt olika filosofi.