Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Steam lägger till officiellt stöd för DualSense och DualShock PlayStation-kontroller

Speltid: Valve har länge gjort det enkelt för spelare med en Xbox-kontroll att hitta något kompatibelt att spela på sin Steam-plattform. Upplevelsen har inte varit lika sömlös för PlayStation DualShock- och DualSense-användare, men det är på väg att förändras.

Den senaste patchen har uppgraderas det kontrollervänliga navet på Steam för att göra det lättare att sortera efter kontrolltyp. Som standard kommer Steam att filtrera baserat på den kontroller du har spelat med senast, men den kan justeras manuellt till någon av de större kontrollermodellerna som nu stöds.

Butikssidor kommer också att göra det lättare att avgöra kompatibilitet, och det finns också en ny kategori för spel som fullt ut använder Steam Input API. Förbättrad kompatibilitetsinformation infogas också i ditt Steam-bibliotek, så att du med ett ögonkast vet vilka spel du äger som är kompatibla med vissa kontrollmodeller. Vad mer är, Valve tar också med sig ändringarna till Big Picture Mode för de som gillar att spela från soffan.

Varför bryr sig Valve, ett PC-first-företag, så mycket om spelkontroller? Sanningen är att spelare gör det. Enligt Steam använder runt 12 procent av alla aktiva spelare på plattformen regelbundet en kontroller.

Bara under det senaste året var Steam värd för mer än tre miljarder spelsessioner som inkluderade en kontroller. För fyra år sedan var den siffran bara 99 miljoner.

Hur mäktiga de än tangentbord och mus kan vara, är det helt enkelt inte idealiskt för alla situationer. Valve sa att mer än hälften av RPG-spelare föredrar en kontroller, och sportspel som använder en boll spelas med en kontroller mer än 80 procent av tiden.

Är du överhuvudtaget förvånad över Value’s Steam-kontrolleranvändningsstatistik? Jag sträcker mig vanligtvis efter mitt tangentbord och mus när jag spelar de flesta PC-spel, men vissa gillar sport-/körtitlar känns bara mer naturliga med en kvalitets-gamepad (eller i fallet med en racer, ett riktigt racinghjul). Hur är det med dig?