Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Ställa in en ny Mac: Ska du migrera eller göra en ren installation?

Ställa in en ny Mac: Ska du migrera eller göra en ren installation?

Migrationsassistent-ikonen

Om du precis har köpt en ny Mac och du uppgraderar från en äldre dator vill du att alla dina filer och data ska vara tillgängliga på den nya maskinen. Men när du ställer in en ny Mac, ska du migrera dina gamla filer eller göra en ren installation?

När du får en ny Mac kan det vara en bra idé att göra en ren installation; från början med ett helt nytt operativsystem och kopiera de filer du behöver från din gamla Mac manuellt. Så här migrerar du dina filer till din nya Mac eller gör en ren installation och fördelarna och nackdelarna med båda metoderna.

Hur man migrerar filer till en ny Mac

Apple innehåller ett användbart verktyg som en del av macOS: Migration Assistant. Den här funktionen liknar Setup Assistant, som bara körs under installationen av en ny Mac; Om du har ställt in din Mac är ny måste du därför använda Migration Assistant för att kopiera filer från antingen en säkerhetskopia eller en annan Mac.

När du ställer in en ny Mac erbjuder installationsassistenten att kopiera dina filer. Gör något av följande för att använda det här verktyget på en Mac:

 1. Anslut två Mac-datorer med en Thunderbolt- eller Ethernet-kabel, eller se till att de båda är anslutna till samma Wi-Fi-nätverk.
 2. Anslut den nya Mac till en hårddisk där du har klonat din startvolym (med en app som Intego Personal Backup, som ingår i Mac Premium Bundle X9), eller anslut den till en enhet som du har använt för Time Machine-säkerhetskopior.
 3. Anslut Mac-datorer med hjälp av målskivläget; se detta Apple-supportdokument för mer information om måldiskläget.

Välj den Mac eller hårddisk som du vill kopiera data från och välj sedan vilken typ av data du vill överföra – användarkonton, applikationer, andra filer och mappar och inställningar – och vänta medan filerna kopieras.

Som du kan se är Migration Assistant lätt att använda. Den kopierar alla dina filer och du kan välja vilka användarkonton som ska kopieras till den nya Mac.

Nackdelen med att använda migreringsassistenten är dock att alla dina filer kopieras. Detta kan vara en nackdel, för om du har uppgraderat dina Mac-datorer genom åren genom att installera nya versioner av macOS över gamla eller migrera data från gamla Mac-datorer till nya, har du hundratals, till och med tusentals gamla filer som du inte har längre behöver ta plats. Av denna anledning kanske du vill överväga att göra en ren installation.

Ren installation

När du gör en ren installation låter du macOS köra installationsassistenten och skapa ett nytt, tomt användarkonto. Under processen anger du lite information, till exempel ditt Apple-ID, så att ditt iCloud-konto är aktiverat, men för det mesta blir din Mac en tabula rasa – en tom skiffer. Den innehåller standardapparna som ingår i macOS, men inget mer.

Om du går den här vägen måste du kopiera filer manuellt från din gamla Mac eller från en säkerhetskopia. Den här delen av processen kan vara tidskrävande, men det kan låta dig söka igenom dina filer för att hitta vad du verkligen behöver och förlora din Mac. När du gör det kan du bli förvånad över hur mycket du kan ignorera från din gamla Mac.

Här är vad du behöver kopiera efter en ren installation:

Applikationer: macOS installerar ett antal applikationer, varav många du förmodligen använder varje dag. Dessa inkluderar Safari, Mail, Kalender, Musik, Foton och iWork-apparna (Pages, Numbers och Keynote). Men du använder förmodligen många andra appar på din Mac. Om du har köpt appar från Mac App Store måste du ladda ner dem igen. de fungerar inte om du kopierar dessa appar från en Mac till en annan. Men för appar som du har köpt direkt från utvecklare kan det lättare kopiera dem manuellt. (Även om du kanske bara vill ladda ner de senaste versionerna, om din inte är uppdaterad.) Och det här är en bra tid att bestämma vilken av de många apparna i din applikationsmapp du vill behålla. Du kan hitta dussintals appar som du sällan använder. Om så är fallet, kopiera inte dem.

Din hemmapp: du vill kopiera de flesta filerna från din hemmapp (det är mappen med husikonen och ditt användarnamn). Du vill inte kopiera mapparna på den översta nivån i din hemmapp – Skrivbord, Dokument, Nedladdningar, Filmer, Musik och Bilder – utan snarare innehållet i dessa mappar till samma mappar på den nya Mac-datorn. Återigen, ta tillfället i akt att kontrollera om du behöver behålla alla filer i dessa mappar.

Din biblioteksmapp: det finns en speciell mapp i din hemmapp som heter Bibliotek. Som standard är den här mappen dold, men den innehåller många filer som du ska kopiera. Till exempel finns all din e-post i den här mappen, liksom informationen i appen Kontakter. Först måste du komma åt den dolda mappen på den nya Mac. I Finder trycker du på alternativknappen och väljer Gå> Bibliotek. I ett annat Finder-fönster navigerar du till den gamla biblioteksmappen. Om det inte syns, tryck på Command-Shift-G, ange sedan till exempel / Volumes / backup-disk-name / Users / your-user-name / Library, och klicka på Go. (Skriv in lämpliga namn för säkerhetskopian och ditt användarnamn.) Du har två fönster öppna.

Här är några av mapparna som du vill kopiera från den gamla biblioteksmappen till den nya; men om du synkroniserar mycket data med iCloud, kommer många av mapparna nedan redan att vara fyllda med dina uppdaterade data:

 • Applikationssupport; men titta inuti den här mappen och bara kopiera mappar för appar du fortfarande använder. Observera att om du synkroniserar data via iCloud, kommer mycket av denna data redan att finnas tillgänglig, så kolla mapparna på den nya Mac-datorn och skriv inte över dem som innehåller data som är uppdaterad.
 • Behållare; detta innehåller data för många appar, både från Apple och tredjepartsutvecklare.
 • Gruppbehållare; som ovan har detta data från många appar,
 • Kalendrar
 • Typsnitt
 • HomeKit; detta har HomeKit-inställningar om du använder dessa funktioner.
 • musik; detta kan innehålla AppleScripts, om du har använt något med Music-appen.
 • Nyckelringar; detta innehåller alla dina sparade lösenord.
 • Post; detta innehåller alla dina e-postmeddelanden och dina e-postinställningar.
 • Inställningsrutor; om det finns några som du har installerat som du fortfarande använder.
 • Safari; detta har dina Safari-bokmärken.

Det finns många viktiga data i mappen Application Support. Förutom ovanstående mappar är det en bra idé att kopiera en mapp vars modifieringsdatum är det senaste året eller så. För att göra detta, välj Visa> Som lista, högerklicka sedan på fönsterrubriken – där du ser kolumner som Namn och storlek – och aktivera Datumändrad. Klicka på rubriken för att sortera i datumordning. Börja titta på de senaste datumen och arbeta dig tillbaka. Om du ser mappar med namn för appar som du vet att du inte längre använder ska du inte kopiera dem. Gör samma sak för biblioteksmappen i allmänhet. Men kolla in mapparna för att se om de innehåller innehåll med nyare ändringsdatum än de som visas för mapparna. detta är förmodligen ett fel, men många av mapparna i min biblioteksmapp har äldre ändringsdatum än innehållet. En mapp du inte behöver kopiera är / Library / Caches; det här kan vara ganska stort och dina appar skapar nya cachar när du använder dem.

Jag rekommenderar inte att du kopierar mappen Inställningar; detta innehåller förmodligen många filer för appar som du inte längre använder. Jag föreslår dock att du går igenom den mappen och kopierar över alla filer eller mappar för appar som du använder, särskilt om deras inställningar är annorlunda när du startar dem. Du kanske dock bara vill återställa inställningarna för dina appar manuellt. detta är ett bra sätt att återupptäcka dina appar och deras gränssnitt.

När du börjar arbeta med den nya Mac kommer du att märka att du måste ange serienummer för alla appar som du inte köpte från Mac App Store. Detta beror på att många appar lagrar osynliga filer på din Mac för registreringsändamål, och du har inte kopierat dessa. Så se till att du vet var dina serienummer är.

När du arbetar på din nya Mac kan det hända att vissa filer saknas. Av denna anledning bör du absolut inte ta bort din gamla säkerhetskopia, och särskilt mappen ~ / Library. Du kan behöva gå tillbaka till den mappen och kopiera några andra filer till den nya Mac.

Även om jag inte rekommenderar att du gör en ren installation för varje ny Mac du får, eller för varje macOS-uppdatering, är det en bra idé att göra det med några års mellanrum. Se bara till att behålla en säkerhetskopia om det finns några filer du behöver för att upptäcka att du inte kopierade första gången.

Hur kan jag lära mig mer?

Varje vecka på Intego Mac PodcastIntegos Mac-säkerhetsexperter diskuterar de senaste Apple-nyheterna, säkerhets- och sekretessberättelserna och erbjuder praktiska råd om hur du får ut mesta möjliga av dina Apple-enheter. Var säker på att följ podcasten för att se till att du inte missar några avsnitt.

Vi diskuterade att skapa en ny Mac i avsnitt 61 av Intego Mac Podcast.

Du kan också prenumerera på vår e-post nyhetsbrev och håll ett öga här Mac-säkerhetsblogg för de senaste Apples säkerhets- och sekretessnyheter. Och glöm inte att följa Intego på dina favoritkanaler på sociala medier: Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Om Mike Jones

Mike Jones skriver om Apple-produkter och mer på sin blogg Kirkville. Han är co-värd för Intego Mac Podcast, liksom flera andra podcasts, och är en regelbunden bidragsgivare till The Mac Security Blog, TidBITS och flera andra webbplatser och publikationer. Kirk har skrivit mer än två dussin böcker, inklusive Take Control-böcker om Apples medieappar, Scrivener och LaunchBar. Följ honom på Twitter på @mcelhearn. Visa alla inlägg av Mike Jones → Det här inlägget publicerades i Apple, How To och taggade Clean Installation, Mac, Migration Assistant, OS X, Setup Assistant. Bokmärk permalänken.