Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Spotify vs Pandora – jämför funktionerna, katalogen och priset för de två musikstreamingtjänsterna

Vi jämför funktionerna, kostnaden och katalogen för de två streamingtjänsterna för att hjälpa dig att bestämma var du ska spendera dina prenumerationspengar.

Pandora, som ursprungligen lanserades som en internetradiotjänst, är idag en musikströmningstjänst för endast USA. Pandora är tillgänglig för free med annonser, Pandora Plus erbjuder ytterligare funktioner, men inkluderar annonser för musik på begäran, och Pandora Premium är företagets fullskaliga musikströmningstjänst som en direkt konkurrent till sådana som Spotify.

I USA, för privatpersoner, finns Spotify i två smaker: Spotify Free och Spotify Premium. Spotify Free är ljudföretagets annonsstödda musikströmningsmodell, medan för ett månadsabonnemang Spotify Premium ger lyssnarna alla funktioner de behöver.

För denna jämförelse kommer vi att titta på Pandora Premium och Spotify Premium eftersom dessa närmast representerar funktionerna som användare är ute efter från en vanlig musikstreamingtjänst idag.

Funktioner

Båda streamingtjänsterna erbjuder samma grundläggande funktioner som annons-free lyssna, offline och uppspelning på begäran, så att du kan lyssna på vilken låt som helst, var som helst, med obegränsade överhoppningar.

Både Spotify och Pandoras har en lång historia (under tekniska år) inom musikströmning. Spotify grundades 2006 som en av de första musikstreamingtjänsterna som vi känner dem idag, medan Pandora lanserades redan 2000 som en internetradiotjänst som spelar musik baserat på låtarna som lyssnaren gillar. Än i dag har Pandora fortfarande stort fokus på rekommendationer, men med lanseringen av Pandora Premium 2017 erbjuder de nu även de vanliga musikströmningsfunktionerna som vi har kommit att förvänta oss.

Medan Pandora leder vägen för personliga musikrekommendationer, har de flesta andra streamingtjänster som Spotify nu kommit ikapp, med Spotify i synnerhet prisade för sina fantastiska anpassade spellistor för musikupptäckt, som Discover Weekly och Release Radar.

För ljudkvalitet toppar Pandora Premium på ynka 192 kbps MP3. Spotify Premium-medlemmar å andra sidan kan strömma MP3-musik i upp till 320 kbps. Spotify har tillkännagett en HiFi-strömningsnivå, men vi väntar fortfarande på att funktionen ska lanseras och vi har ännu inga ord om den maximala tillgängliga bithastigheten eller potentiell prishöjning över Premium-medlemskap. Med konkurrensen om strömning av hi-fi-musik från streamingtjänster som Amazon Music och Apple Music, är det troligt att Spotify kommer att släppa alla initiala planer de hade för att inkludera en prishöjning för funktionen. Vi skulle gärna se några förbättringar från Pandora på det här området snart.

Katalog

De flesta streamingtjänster skryter högljutt med antalet spår som är tillgängliga för streaming på deras plattformar. Spotify rapporterar till exempel att över 70 miljoner spår är tillgängliga för streaming, medan Pandoras siffror är lite mindre kända. Under 2017 rapporterade Pandora 30 miljoner spår, vilket var ungefär i nivå med Spotify vid den tiden.

Pris

För individuella medlemskap i USA kostar Spotify Premium och Pandora Premium båda $9,99 per månad.

Båda tjänsterna erbjuder olika rabatter för familjer, studenter och paket med andra prenumerationstjänster.

Slutsats

Med det finns frågetecken över storleken på Pandoras katalog erbjuder Spotify och Pandora båda de grundläggande funktionerna för musikstreamingtjänster. För älskare av ljudkvalitet är den här en no-brainer. Med en högre 320 kbps tillgängliga på Spotify idag, kommer införandet av Spotify HiFi snart att passa dem som letar efter förlustfritt ljud.