Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Spelutvecklarkonferens 2004: Carmack tilltalar massorna

Introduktion

Om spelutvecklarens konferens är meckat för alla som skriver tv-spel, så är John Carmack säkert som profeterna. Grundare av id Software och skapare av otroligt långlivade och helt enkelt bra spel, John är utan tvekan den mest briljanta programmeraren i vår tid. I flera år har IDGA (International Game Developers Association) försökt få John att komma och tala. I år tryckte de på rätt knappar (de övertygade hans fru om att det var en bra idé) och kungen av spelprogrammering, han själv, kom över GDC.

Tyngdpunkten för keynoten låg på svårigheterna med utvecklingen av spelmotorer. Uppenbarligen är detta inte något de flesta av oss möter dagligen, men att veta vad John Carmack tycker om spelutveckling är nästan som att titta in i framtidens datorer. Antingen genom fantastisk framsynthet eller otrolig inflytande har John Carmack väl förstått riktningen datorhårdvara skulle ta under de senaste åren.

För att illustrera hur långt datoranvändningen har kommit, informerade John oss om att han först började koda på en Apple IIc. Han påpekade att den datorkraft vi har nu är ungefär en miljon gånger så stor som hans första Apple-maskin. Vidare, med cirka 100 gånger mer kraft, tror Carmack att vi kommer att kunna göra i realtid vad det för närvarande tar fyra och en halv timme att rendera i ett 3D-innehållsskapande program som 3D Studio eller Maya. I huvudsak förutspår mästaren av videospel vad han kallade “Ringens Herre” kvalitetsrendering i realtid inom de kommande tio åren. Hur håller en videospelsutvecklare koll på det hela? Tja, det är inte lätt…