Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

SoundClouds intäkter 2023 ökade med 37 % jämfört med föregående år, med tredje kvartalet 2023 som deras första lönsamma kvartal

En färsk årsrapport om Companies House visar att SoundCloud tog 147,6 miljoner euro (165,7 miljoner dollar) i intäkter under 2019, samt ett mycket imponerande tredje kvartal 2020.

Streamingplattformen rapporterade sitt första lönsamma kvartal någonsin under Q3 2020 på EBITDA-basis.

SoundClouds intäkter accelererar och rapporterade 2018 en ökning med 19 % jämfört med föregående år. Under 2019 rapporterade SoundCloud en intäktsökning på 17 % år för första kvartalet och en ökning på 43 % jämfört med fjärde kvartalet 2019. Företagets årliga rörelseförluster minskade, från 32,9 miljoner euro (39,2 miljoner USD) 2018, en minskning med 28 % till 23,8 miljoner euro (26,7 miljoner USD) under 2019.

SoundCloud kan skryta med flest spår som finns tillgängliga för streaming på deras plattform, och rapporterade nyligen över 250 miljoner spår. Detta är mil före plattformar som Apple Music med cirka 70 miljoner låtar för streaming. Från och med november 2020 meddelade SoundCloud att 12 miljoner kreatörer hörs varje månad.

Enligt deras årsrapport satte SoundCloud många nya rekordnivåer under 2019, såsom aktiva användare per månad, dagliga aktiva användare, lyssningstid, prenumeranter och annonsering.

SoundCloud tror att de erbjuder det kompletta paketet för både kreatörer och konsumenter, och säger i rapporten: “SoundCloud-plattformen är mer än en traditionell enkelriktad streamingtjänst för detaljhandeln och mer än en enkel dubbelsidig marknadsplats, den är en accelerator för globalt ljud kultur – vi kopplar kreatörer, fans och branschen till vad som händer härnäst inom musik, i realtid.”

SoundClouds intäkter är uppdelade i två områden. Listener Business täcker reklam- och prenumerationsintäkter från konsumenter, medan Creator Business täcker pengar från skaparverktyg som SoundCloud Pro Unlimited och SoundCloud Repost. SoundCloud förvärvade Repost Network, deras distributions- och marknadsföringsverktyg för indieartister, i juni för cirka 15 miljoner dollar enligt en talesman. Creator Business täcker även integration med DJ-programvara som Serato, Virtual DJ, Dex 3, Native Instruments, Pioneer med flera. SoundCloud säger att detta gör dem till “den mest integrerade streamingtjänsten inom mjukvara och hårdvara för DJ-prestanda.”

Listener Business genererade 67 % av 2019 års intäkter på 99,5 miljoner euro (111,7 miljoner dollar), med Creator Business på 33 % eller 48,1 miljoner euro (54,0 miljoner dollar). Creator Business växer snabbare än Listener Business, med dessa procentsatser på 70 % respektive 30 % under 2018.

Rapporten visar att SoundCloud hade 39,9 miljoner euro (45 miljoner dollar) i kontanter i slutet av 2019, plus 75 miljoner dollar från investeraren SiriusXM. SoundCloud implementerade en amerikansk annonsförsäljningsrelation med Pandora (ägd av SiriusXM). Under 2019 bildade SoundCloud fler annonsförsäljningsrelationer med nya partners som Targetspot (Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Portugal, Schweiz, Italien, Spanien och Österrike), Global Radio Services (Storbritannien), DAX (Kanada) och Southern Cross Austereo (Australien).

Rapporten hänvisar också till COVID-19s potentiella påverkan på SoundCloud:

Även om det är för tidigt att förutsäga effekterna på räkenskapsåret 2020, har vi sett en verklig blandning av medvind och motvind – med stark tillväxt i våra skaparprodukter och våra prenumerationsverksamheter, tillsammans med svaghet i vår amerikanska reklamverksamhet som vi förväntar oss att återhämta sig i takt med den bredare marknaden.
Med flera år av konsekvent tillväxt och det ytterligare kapital som anskaffats tidigare i år, är SoundCloud väl positionerat för att klara av den förväntade påverkan på verksamheten och fortsätta en hållbar tillväxtväg under 2020.

SoundCloud Limited – Årsredovisning: Companies House