Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Soundbar eller högtalare för TV: vad du ska välja och köpråd

Dags att förbättra ljudet på en Smart TV: vad väljer jag?

Om ljudet som din Smart TV har som standard inte övertygar dig kan du alltid använda en soundbar eller en helhet uppsättning personliga högtalare . Det som är bra med detta är att du inte behöver köpa hela ljudanläggningen dag ett. Du kan köpa TV:n, använda den i några månader och senare fundera på om det är värt det för att förbättra lyssningsupplevelsen.

I dessa fall kommer frågan som kommer att förfölja ditt huvud alltid vara densamma . Soundbar eller surroundhögtalarsystem? Allt beror på användningen du ska ge, din budget och dina preferenser.

Skäl att välja en soundbar

Låt oss börja med soundbaren. Det här är hans bästa kort mot surroundsystemet:

Pris

LG SN4

Det finns soundbars till alla priser. Beroende på märke och funktioner kan en kosta dig mer eller mindre. De mest avancerade är värda mer än 1 000 euro, men du behöver inte leta för hårt för att hitta en överkomligt enhet som inte bryter din budget.

Vid det här laget vinner soundbars. Dom är ganska mycket billigare jämförelse. Ett billigt surroundljudsystem börjar vanligtvis i fyra siffror.

Lätt att ställa in

Med soundbaren behöver du inte komplicera ditt liv för mycket. Du ansluter den till tv:n och konfigurerar den beroende på om du har placerat den ovanför eller under skärmen .

Som en allmän regel har de inte mycket mer komplikationer — förutom de som går med en subwoofer, vilket inte heller komplicerar installationen för mycket. Baren kan stödja olika teknologier beroende på vilken modell vi köper och vilken TV vi ansluter den till. Det är dock en mycket mer prisvärd produkt för den användaren som inte har så mycket teknisk kunskap om audiovisuella produkter.

Praktiskhet

Sony HTSF200, Barra de Sonido

Om du inte har många Plats i ditt vardagsrum är soundbar det bättre alternativet av de två. Med ett surroundljudsystem är du dömd att använda en del av utrymmet på utrustningen. Baren är mer tacksam i denna aspekt, eftersom den tar väldigt lite utrymme och är väldigt diskret.

Tack vare utrymmes sparande kommer du att kunna fylla resten av rummet med andra enheter, hyllor och andra möbler som du behöver för din vardag.

Alla dessa funktioner gör soundbars mer lämpade för små rum , lägenheter och kontor. De kan enkelt installeras i vilket litet rum som helst.

Av dem alla, trådlösa modeller är de mest rekommenderade i mycket kompakta utrymmen. Det kommer inte att finnas någon chans att trassla och du kommer att spara mycket utrymme. Kablarna kommer inte att vara utspridda överallt, fästa i taket eller väggarna. Och med dem får du ett kraftfullare och tydligare ljud än med högtalarna som är standard på din tv.

Skäl att föredra ett surroundljudsystem

Soundbaren är det enklaste och enklaste alternativet. Den som vanligtvis är avsedd för de flesta användare. Det finns dock många andra fall där det kommer att vara mycket mer tillrådligt att köpa surroundljudsutrustning :

Bättre ljudkvalitet

altavoces casa surround.jpg

Det finns mycket bra sound bars, men upplevelsen som en bra surroundljudsystem ger är på en annan nivå. Soundbar-tillverkare försöker göra kraftfulla enheter, men problemet med utrymme känns i basen. Om du letar efter kraftfull bas när du lyssnar på musik eller njuter av bio hemma, behöver du ett ljudsystem. Det är den enda lösningen som kommer att ge dig djup bas, tydlig sång och gnistrande toppar .

Surroundljudsystem levereras med separata subwoofers som är tillräckligt stora för att ge full, kraftfull bas. De har ett mycket bredare dynamiskt omfång, så du kommer att kunna uppleva en annan upplevelse. Inte bara med örat, utan med din kropp, precis som det händer på biografer.

Eftersom högtalarna kommer att finnas överallt runt omkring dig kommer du att kunna höra varje ljud som om du deltog i varje scen eller varje låt.

Och det är att, oavsett hur stora framsteg som görs inom ljudteknik, finns det fortfarande stora skillnader mellan att lyssna på ett ljud som har filtrerats av mjukvara för att simulera att det finns runt oss och verklig upplevelse att ha en grupp högtalare som riktar vågen mot oss.

Det bästa för stora utrymmen

lg strålprojektor

Motsatsen kan vara fallet. Om du har ett väldigt stort rum kommer soundbaren att vara väldigt liten, så surroundljudsystemet blir det enda intressanta alternativet.

Ljudet beror på utrymmet. I stora rum , skulle lyssningsupplevelsen försämras om vi bara har en källa som en soundbar. Diskant, mellan och bas skulle låta mycket mattare. I det här fallet är det rätt beslut att välja ett helt lag.

Vad ska jag leta efter i ett ljudsystem?

Samsung HW-T530/ZF - Barra de sonido 2.1

Oavsett om du väljer ett eller annat system är det riktigt viktiga att du håller dig till dessa koncept:

  • Kraft : högtalarnas effekt uttrycks i watt och indikerar i princip den volym som utrustningen klarar av.
  • Impedans – Detta mäts i ohm och visar högtalarens motstånd mot den elektriska signalen som passerar genom den. Högtalare med låg impedans kräver mindre ström än högtalare med hög impedans.
  • Frekvens : är omfånget av vågor som ljudutrustningen kan avge. Människan kan höra ett begränsat spektrum av vågor som går från cirka 20 Hz till 20 kHz.
  • Känslighet : det uttrycks i decibel och indikerar även den volym som våra högtalare kan nå. Ju högre känslighet, desto högre låter högtalarna. Känsligheten beror dock på effekten, så du skulle behöva köpa en kraftfull högtalare med hög känslighet för att få ett högt ljud om du vill.