Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Sony VAIO S-serien: All Day Consumer Computing

Vi presenterar Sony VAIO S

Du bad om det, du fick det: internt, en recension av Sonys långvariga 13,3-tums road warrior S-serie. Den är lätt, har en matt skärm, omkopplingsbar grafik, en vanlig Sandy Bridge-processor och potentialen att hålla hela dagen (och sedan några) på batteriet. Åtminstone från utsidan ser Sony VAIO S ut som en vinnare på nästan vilken nivå som helst. Men klippte Sony något för att få ner priset på VAIO S, eller borde det vara på en resenärs shorts lista?

Innan vi kommer till kärnan i recensionen, först ett ord om namnkonventioner. Den faktiska bärbara datorn som vi granskar är tekniskt sett Sony VAIO VPCSB190X CTO (CTO = Configure To Order), men den är en del av VAIO S-linjen och så vi kallar den helt enkelt VAIO S. Det finns lägre modeller (vanligtvis SB) ) och avancerade erbjudanden (SA), så kom ihåg att det vi granskar kan ha samma skal som andra bärbara VAIO S-datorer, men LCD-skärmen och andra komponenter (och därmed prestanda) kan variera.

Säga vad du vill, jag har alltid varit ett fan av Sonys styling och det är ett sällsynt nöje att få in en av deras mer bärbara VAIO-datorer för granskning. Det här kanske inte är Z-serien du hoppades på (vi jobbar hårt för att få in en av dem), men S-serien har oerhört mycket att rekommendera den i och för sig. Det smala 13,3″-chassit har ett internt batteri (som kan bytas ut av användaren), ny Sandy Bridge-grafik, och Sony fortsätter att använda omkopplingsbar grafik, denna gång med en AMD Radeon HD 6470M. Till råga på allt kan du till och med skaffa VAIO S med en matt skärm. Så här kom vårt specifika testprov utrustat.

Sony VAIO SB-specifikationer
Processor

Intel Core i5-2410M
(2×2,3GHz + HTT, 32nm, 3MB L3, Turbo till 2,9GHz, 35W)

Chipset

Intel HM65

Minne

4GB DDR3-1333 lödd till moderkortet, en tom DIMM-plats

Grafik

AMD Radeon HD 6470M 512MB DDR3 (kan växlas med Intel HD 3000)
(160 strömprocessorer, 800MHz/1,8GHz kärna/minnesklockor, 64-bitars minnesbuss)

Visa

13,3″ Matte 16:9 1366×768
(SNY05FA Panel)

Hårddiskar)

Hitachi Travelstar 5K500.B 500GB 5400RPM HDD

Optisk enhet

Matshita DVD-RAM

Nätverk

Realtek PCIe Gigabit Ethernet
Intel Wi-Fi Link 1000 802.11b/g/n
Bluetooth v2.1 + EDR

Audio

Realtek ALC275 HD Audio
Stereohögtalare
Hörlursuttag

Batteri

6-cell, 11,1V, 49Wh batteri

Extra arkbatteri:
6-cell, 11,1V, 49Wh batteri

Framsida

Trådlös växel

Vänster sida

Hörlursuttag
Optisk enhet

Höger sida

MS/MSPro-läsare
SD-läsare
Kensington lås
VGA
HDMI
UVAIO S 3.0
2x UVAIO S 2.0
Ethernet
AC-adapter

Baksida

Avgasventil

Operativ system

Windows 7 Home Premium 64-bitars SP1

Mått

13,04″ x 8,84″ x 0,95″ (BxDxH)

Vikt

3,8 lbs. (5 lbs. med arkbatteri)

Extrafunktioner

Webbkamera
Bakgrundsbelyst tangentbord
Flash-läsare (SD/Mini SD, MS/Duo/Pro/Pro Duo)
Växlingsbar grafik
Förlängt arkbatteri

Garanti

1 års begränsad garanti

Prissättning Från $899
Prissatt som konfigurerat: $1 134

Konfigurationen för Sony VAIO S som Sony skickade oss är faktiskt ganska nära deras ingångsnivå; bara processorn och hårddisken har uppgraderats (knappt), och de valde att inkludera arkbatteriet för oss att testa också.

Vid det här laget borde Sandy Bridge-processorer vara ganska bekanta för dig; vår VAIO inkluderar det lägsta i5-chippet, Intel Core i5-2410M, men det är fortfarande en kraftig processor, som har två Hyper-Threaded-kärnor som körs på 2,3 GHz och kan turbo upp till 2,6 GHz på båda eller 2,9 GHz på en enda kärna. Det är säkert mer än tillräckligt för de flesta uppgifter. Bredvid den finns en av de mer intressanta delarna av VAIO S design: det finns bara en DIMM-plats i notebook-datorn och den är öppen. Den andra minneskanalen upptas av 4 GB DDR3-1333 lödd till moderkortet. Faktum är att du faktiskt kan se RAM-chipsen precis under den öppna kortplatsen. Detta innebär att vår granskningsenhet körs i en liten nackdel, med endast en enda minneskanal fylld istället för att köra dubbelkanal.

Där saker och ting blir lite förvirrande är AMD Radeon HD 6470M med 512 MB DDR3. Även 1 GB videominne skulle vara överdrivet för denna GPU, med bara en 64-bitars minnesbuss och 160 shaders. Kärnklockan på 800 MHz och den effektiva minnesklockan på 1,8 GHz hjälper till att jämna ut saker lite, men det här är fortfarande en av AMD:s svagaste grafikprocessorer. Sony använder inte heller AMD:s problematiska dynamiska omkopplingsbara grafikteknik (vi ska titta på det inom en snar framtid), utan väljer istället att använda vad som verkar vara en mux-baserad hårdvaruomkopplare för att växla till och från den dedikerade grafiken. Med tanke på vad vi redan vet om 6470M:s prestanda, tål det verkligen att fråga sig… vad är poängen? Intels HD 3000-grafik är ungefär 70 % lika snabb i de flesta spel, och vi är i alla fall på ingångsnivån. Sony erbjuder en uppgradering till AMD Radeon HD 6630M med 1 GB DDR3, även om jag är orolig över hur väl ett så tunt chassi kan hantera en sådan GPU.

Tyvärr, där saker och ting blir ganska hemska är hårddisken: det är inte en bottenstegs Toshiba eller Fujitsu, men som du kommer att se senare, 5400RPM Hitachi Travelstar gör verkligen ner det här systemet. Du kan uppgradera till en 7200RPM-enhet (eller till och med en SSD i premiummodellen) och jag kan inte nog betona detta: betala för uppgraderingen.

Slutligen inkluderade vår recensionsenhet också det extra arkbatteriet som ansluts ordentligt i botten av notebook-datorn och lägger till lite mer än ett kilo tunga, vilket stöter upp VAIO S till fortfarande rimliga fem pund. I utbyte får du i princip dubbelt så mycket batterikapacitet, en utveckling som blir desto mer imponerande senare när du ser våra batterilivsresultat. Sony var bara villiga att låna oss VAIO i två veckor, och ungefär en dag efter att jag testade batteriet började jag känna mig…lite bråttom.