Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Sony EE34: Sony gör billiga AMD-bärbara datorer?

Vi presenterar Sony EE34

Du kan inte köpa den från Sonys hemsida. Om du blinkade kanske du har missat nyheterna som dyker upp på ett par olika sajter om dess existens. Om du var i telefon med mig när jag ringde Jarred om det, kanske du till och med hade delat hans reaktion: “Sony gör en budget AMD laptop?” Men visst gör de det, och vi har en budget Sony EE34 bärbar dator till hands som kan höja mer än några ögonbryn. Runt $600 för en Sony Vaio AMD-baserad bärbar dator med Blu-ray-enhetsstandard? gör de de?

I själva verket gör de det. Eftersom Intels Sandy Bridge-återkallelse till stor del hade enerverat detaljhandelsmarknaden, tänkte vi att det skulle vara ett bra tillfälle att ta en ny titt på vad AMD har till hands. När vi såg EE34 på hyllan blev det en sådan kuriosa att vi visste att vi var tvungna att ta reda på exakt vad en budget Sony Vaio AMD-notebook betyder. Detta är också den första av förhoppningsvis många bärbara Sony-datorer som vi kommer att titta på i framtiden och ja, vi har hört dina samtal, vi försöker få en Z-serie till hands.

Under tiden ska vi dock kolla in vad som händer när en AMD Athlon II-mobilprocessor med en 25W TDP hänger i en av Sonys attraktiva Vaio-datorer.

Sony EE34-specifikationer
Processor

AMD Athlon II P340
(2×2,2GHz, 45nm, 1MB L2, 25W)

Chipset

AMD RS880M Northbridge + SB800 Southbridge

Minne

2x2GB DDR3-1333 (max 2x4GB)

Grafik

AMD Mobility Radeon HD 4250 IGP
(40 strömprocessorer, 510MHz kärnklocka)

Visa

15,6″ LED glänsande 16:9 1366×768
(LG LGD02CA Panel)

Hårddiskar)

320GB 5400 RPM
(Toshiba)

Optisk enhet

Kombinationsenhet för BD-ROM/DVD+-RW

Nätverk

Realtek PCIe Gigabit Ethernet
Atheros AR9285 802.11b/g/n

Audio

Realtek ALC269 HD Audio
Stereohögtalare
Hörlurs- och mikrofonuttag

Batteri

4-cell, 11,1V, 39Wh batteri

Framsida

MS läsare
SD/MMC läsare
Trådlös switch
Indikator lampor
Hörlursuttag
Mikrofonuttag

Vänster sida

växelströmsadapter
Avgasventil
Ethernet-uttag
D-SUB
HDMI
USB 2.0

Höger sida

3x USB 2.0
Optisk enhet
Kensington lås

Baksida

Operativ system

Windows 7 Home Premium 64-bitars

Mått

14,56″ x 9,78″ x 1,26″-1,47″ (BxDxH)

Vikt

5,90 lbs

Extrafunktioner

Webbkamera
Flash-läsare (MMC, SD/Mini SD, MS/Duo/Pro/Pro Duo)
Blu-ray-enhet
Tangentbord med 103 tangenter med 10 tangenter

Garanti

1 års begränsad garanti

Prissättning

Tillgänglig online för $630

Det är ingen stor hemlighet att Intels “Core 2010”-serie av mobila processorer är snabbare än AMD:s nuvarande sortiment, och att den Sandy Bridge-baserade “Core 2011”-serien kommer att vara ännu snabbare. Problemet är att de förstnämnda håller på att torka ut i detaljhandeln (utan tvekan på grund av försök att flytta inventering för att göra plats för Sandy Bridge-uppdateringarna) medan de senare fortfarande är ungefär en månad bort på grund av återkallelsen. Det lämnar oss med en sund mängd AMD-baserade bärbara datorer på marknaden, och som vi kommer att se är det inte så dåligt.

Athlon II P340 (så trevligt av AMD att äntligen göra sig av med någon känsla för logik i deras namngivning av chip precis som Intel gjorde) är i princip samma sak som den dubbelkärniga stationära Athlon II, utan L3-cache utan 512KB L2-cache per kärna. Den körs på föga spännande 2,2 GHz, men bör fortfarande ge tillräckligt med processorkraft för att klara de flesta uppgifter. Det bästa är förstås att detta chip också har en 25W TDP som du kommer att se att Sony faktiskt lyckas få ut lite körsträcka.

Tja, det är inte den enda bästa delen. Den andra delen är att även om AMD:s 40-shader integrerade grafik inte har åldrats på ett elegant sätt, är de fortfarande bättre än någon annan IGP för närvarande allmänt tillgänglig på marknaden (NVIDIAs GeForce 320M är bara tillgänglig i MacBooks, och 9400M är i princip borta nu) med undantag för Radeon HD 6310 i AMD:s E-350, som tar med sig bagaget från en mycket långsammare processor. Som ett resultat av detta kanske Mobility Radeon HD 4250 inte är mycket, men den kan åtminstone få jobbet gjort för det lättaste av spel, även om de flesta användare kommer att bli besvikna över att se att den inte delar kärnklockan på 700MHz i den stationära IGP.

Det andra stora försäljningsargumentet för Sony EE34 är Blu-ray-enheten, vilket gör det till ett mycket prisvärt sätt att få en anständig dator och en Blu-ray-spelare i ett slag. Den medelstora 720p-skärmen kanske inte hjälper dig att få ut det mesta av din filmupplevelse, men det är en början och det finns alltid HDMI-porten för externa skärmar.

När det gäller resten av EE34 är anslutningsmöjligheterna generellt sett bra och 4 GB DDR3 är gott om, men systemet är fastlåst av en Toshiba-hårddisk med minsta gemensamma nämnare på 5400 RPM med ynka 8 MB cache. Varje gång jag måste använda en Toshiba- eller Fujitsu-hårddisk känner jag att jag blir straffad för något, och det är en besvikelse att se dem när de flesta leverantörer har gått över till att använda Seagate eller Western Digital-enheter (även om Samsung och Hitachi också är bra kandidater.)