Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Socket-A VIA KT133 Moderkort Roundup – november 2000

Introduktion

VIA och AMD har bildat en extremt stark relation under de senaste åren. Med anor från VIAs starka stöd för Socket-7 och senare Super7-marknaderna har VIA varit en enorm hjälp på senare tid också. Utan avsikter att bli en chipsettillverkare, och inte heller resurserna för att göra det förutom att upprätthålla en framgångsrik processorlinje, har AMD ägnat sin uppmärksamhet, med rätta, åt att producera Athlon. Istället förlitade sig AMD på tredjepartschipsettillverkare som ALi, SiS och VIA för att utveckla plattformarna för AMD:s processorer. Medan ALi och SiS var ganska no-shows för Athlon-plattformen hittills, bar VIA i huvudsak Slot-A- och Socket-A-marknaderna med sina KX133- och KT133-chipset.

Detta kunde ha varit en farlig situation för AMD, för oavsett hur bra deras chips är, utan en pålitlig plattform att köra på deras processorer är värdelösa. Det visar sig att VIAs styrkretsar var en klar framgång, vilket gjorde att Athlon kunde ta över 20 % av marknaden för datorer i detaljhandeln.

I början av denna månad släppte AMD sitt 760-chipset, där de introducerade DDR-tekniken till Athlon. Detta är definitivt goda nyheter, eftersom vi har sett att denna nya styrkrets ger högre minnesbandbredd och därmed högre prestanda. Men trots lanseringen av AMD 760 tillsammans med de kommande DDR-kretsuppsättningarna från VIA och ALi, finns det fortfarande några frågor som förblir obesvarade. När kan DDR-moderkort vara allmänt tillgängliga för allmänheten? Vad blir den genomsnittliga kostnaden för dessa brädor? Kommer DDR SDRAM att kunna leva upp med efterfrågan? Och viktigast av allt, är det värt det för nuvarande SDRAM-ägare att göra en fullständig uppgradering, kanske till och med kasta ut en stor bit minne för att få 10 % prestandavinst av DDR SDRAM?

Med DDR här, men inte lätt tillgänglig än, är VIAs KT133-chipset fortfarande den plattform som valts om inte den enda plattformen som är tillgänglig i många fall. Sedan lanseringen i juni har vi sett ett konstant flöde av KT133-baserade kort från moderkortstillverkare.

Tillbaka i augusti kunde vi dra ihop tio KT133-moderkort och tillverkade försett er alla med en komplett sammanfattning av gräddan av grödan vid den tiden. Eftersom det var den första vågen av KT133-moderkort var korten mer eller mindre genomsnittliga. Endast ett fåtal kandidater kunde särskilja sig från tävlingen; och för slutanvändaren var det verkligen inte så svårt att välja ett moderkort under den tiden. ABIT KT7-RAID och ASUS A7V vann lätt jämförelsen och blev de två bästa korten på marknaden. De erbjöd enastående prestanda och stabilitet, men det var förmågan att ändra multiplikatorförhållandet för processorerna som gav dem guldet.

Snabbspolning framåt tre månader till nutid, tillverkare har inte bara mer erfarenhet av chipset utan är nu mer bekanta med vilka funktioner som verkligen säljer. Metoden för att implementera klockmultiplikatorkontroll är inte längre en hemlighet,
VIA 686B Super South Bridge är äntligen ute med stöd för Ultra ATA 100, och inbyggda IDE RAID-kontroller har blivit mycket vanligare. Alla dessa faktorer, tillsammans med subtila designjusteringar, är tillräckligt för att skilja dessa, den andra vågen av KT133-moderkort, från deras äldre.

I den här sammanfattningen kommer vi att ta en titt på tolv KT133-moderkort och som vanligt kröna en enstaka post till segraren. Korten vi jämförde är: ABIT KT7-RAID, AOpen AK73 Pro, ASUS A7V, Chaintech 7AIV2, EPoX EP-8KTA2, FIC AZ11E, Gigabyte GA-7ZXR, Iwill KV200-R, Microstar K7T Master, Microstar K7T Pro, Microstar K7T Pro, Pro2 och Soyo SY-K7VTA.