Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Socket-A VIA KT133 Moderkort Roundup – augusti 2000

När AMD först släppte Athlon, fick processorn tillräckligt med uppmärksamhet så att företaget kunde börja tas på allvar som en hård konkurrent till det tidigare dominerande Intel. Men om man tittar på det så finns det en massa det har hänt vilket har bidragit till att Athlon var mycket mer än bara ett one hit wonder från AMD.

Bland de viktigaste spelarna i detta bollspel var förstås moderkortstillverkarna. Utan deras fortsatta stöd, om än lite långsamt i början (vi minns alla problemet vi hade att få moderkortstillverkare att stödja Athlon i början, eller hur?), skulle Athlon aldrig ha haft möjlighet att ställas mot Intels Pentium III . Hur bra en CPU som den är, skulle Athlon aldrig ha kunnat överleva om det inte varit för stödet från en handfull moderkortstillverkare som hjälpte till att bära Slot-A CPU ur sin linda.

Lyckligtvis är saker och ting mycket annorlunda nu, efter lanseringen av den senaste versionen av Athlon, Thunderbird och dess lågprisvariant (men definitivt inte lågpresterande) Duron, finns det en hel del moderkort som blir tillgängliga för båda processorerna. Bara två månader efter lanseringen av AMD:s första Socket-A-processorer kan vi ge dig en sammanfattning av 11 moderkort som är potentiella kandidater för ett Thunderbird- eller Duron-system.

Trots att det finns en del AMD 750-baserade Socket-A-lösningar runt om, så producerar majoriteten av moderkortstillverkarna kort baserade på VIAs KT133-chipset. Som ni kommer ihåg från den första Athlon-lanseringen skiljer sig AMD 750-kretsuppsättningen från KT133 genom att den inte erbjuder en 133MHz-minnesbuss och inte har några av de integrerade funktionerna som South Bridge i KT133-kretsuppsättningen tillför tabell.

Ur konsumentens perspektiv är KT133-chipset mest vettigt eftersom det massproduceras av en chipsettillverkare, inte av AMD. AMD har inga egentliga avsikter att vara närvarande på chipsetmarknaden, de planerar helt enkelt att släppa chipset när de introducerar en ny teknologi (dvs. DDR-minne) och låter VIA, ALi och SiS sköta resten.

Det är den filosofin som har gett VIA i stort sett det exklusiva arrendet för att producera Socket-A-chipset; medan det kommer att förändras i framtiden med ALis nyligen tillkännagivna DDR-kretsuppsättning och SiS kommande lösning, för nu är de i stort sett den enda spelaren i spelet.

I denna sammanfattning inkluderar de kandidater vi har jämfört följande: ABIT KT7 RAID, ASUS A7V, Chaintech 7AJA, EpoX 8KTA, FIC AZ-11, Gigabyte GA-7ZM, Gigabyte GA-7ZX, Iwill KV200-R, Microstar K7T Pro och QDI KinetiZ 7T.

VIA:s KT133 Chipset

Som du kommer ihåg från vår ursprungliga Thunderbird-recension är KT133-kretsuppsättningen inte annorlunda än VIAs KX133 – den är helt enkelt anpassad för användning med Socket-A-processorer.

Chipsetet stöder AGP 4X, Ultra ATA 66 (Ultra ATA 100 stöds med den kommande 686B South Bridge), 133MHz-minnesbussen samt vissa OEM-vänliga funktioner som integrerade audio/telefoni-codecs som kan utnyttjas av systemet integratörer som använder AMR-slots ombord.

Trots att du måste installera en handfull patchar och drivrutiner för att få ut mesta möjliga prestanda ur KT133-kretsuppsättningen, kan KT133-kretsuppsättningen prestera ganska tillförlitligt om den görs på rätt sätt och kommer verkligen att få dig att uppskatta din investering i en AMD /VIA-plattform.