Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Socket-A AMD 760 Moderkort Roundup: Farväl till en skönhet

Introduktion

AMD:s 760-kretsuppsättning var den första som tog med DDR SDRAM till PC:ns huvudminnesundersystem. VIA och ALi följde snabbt efter med sina egna Athlon DDR-kretsuppsättningar, men ingen av dessa plattformar kunde hålla jämna steg med AMD 760. AMD hade ursprungligen tänkt att introducera DDR SDRAM för Athlon, och lät sedan långsamt tredje part ta tillbaka Athlon-kretsuppsättningen marknadsföra. Med VIA och ALi halkade efter på prestandakurvan var AMD tvungen att fortsätta leverera ett stort antal chipset till marknaden.

På senare tid har vi sett introduktionen av SiS 735, sedan VIA KT266A, som båda äntligen kunde förmörka AMD 760. Ett litet problem – det är fortfarande relativt svårt att hitta KT266A-kort på detaljhandelsmarknaden och det finns bara en stor tillverkare masstillverkar SiS 735-kort vid denna tidpunkt. Den andra stora utmanaren, NVIDIA nForce, ligger ännu längre in i framtiden när det gäller tillgängligheten i detaljhandeln. Så om du behöver ett DDR Athlon-moderkort direkt är AMD 760 fortfarande ett rimligt val. För att inte tala om att du kommer att undvika några av de problem som har rapporterats med KT266-moderkort och du kommer att ha mer urval än du skulle ha med SiS 735.

I denna sammanfattning har vi totalt nio kort, de är ABIT KG7-RAID, ASUS A7M266, Biostar, Chaintech, DFI, EPoX, FIC AD11, Gigabyte 7DXR och MSI K7 Master-S.

AMD 760-chipset och drivrutiner

AMD 760-kretsuppsättningen debuterade för nästan ett år sedan, med huvudsyftet att vara introduktionen av DDR SDRAM-teknik. När AMD 760-chipset släpptes för första gången bestod den av 761 North Bridge och 766 South Bridge. AMD 761 North Bridge tillhandahåller DDR SDRAM-gränssnittet och 133MHz FSB-stöd utöver AGP 4X-stöd. 766 South Bridge innehåller stöd för Ultra ATA-100 och några andra funktioner.

Men eftersom norra och södra bryggor är länkade via PCI-bussen, blev VIA 686B och dess lägre prislapp den mest använda södra bryggan med 760-chipset. Faktum är att alla moderkort utom ett i denna sammanfattning använder VIA 686B istället för AMD 766 South Bridge. Det enda undantaget är Chaintech CT-7KJD, som använder VIA VT8231.

För att säkerställa att denna hybridchipset fungerar bra, installera AGP-drivrutinen från AMD och IDE-drivrutinerna från VIA. För ytterligare information om AMD 760-kretsuppsättningen och tekniken bakom den, se vår recension av AMD 760-chipset.