Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Socket 940 Roundup: Moderkort för Athlon64 FX

Medan Athlon64 FX är den klart snabbaste processorn som finns tillgänglig för närvarande, har flera utvecklingar gjort att hitta moderkort att använda med dessa FX-chips till något av ett problem. Först och främst har FX-chippet haft mycket begränsad tillgänglighet tills nyligen. Nu ser vi större kvantiteter av de dyra FX-chippen, men även de få tillverkare som producerar Socket 940-kort har fångats med slutprodukt eftersom de underskattade AMD-produktionen. För det andra kräver Socket 940 Athlon64 FX Registered DDR 400-minne istället för den vanligare obuffrade DDR som de flesta redan äger. Detta blev ett ännu större handikapp när AMD vid introduktionen 9/23 meddelade att FX skulle lanseras i en ny 939 socket version under första halvåret 2004. Den nya Socket 939 versionen kommer att tillåta användning av vanligt obuffrat minne istället av det dyrare, svårare att hitta registrerade DDR-minnet som krävs av 940-kort. Det verkar nu som att 939:an borde dyka upp någonstans under mars/april 2004.

Oavsett skulderna för Socket 940 Athlon64 FX-moderkorten, finns det ingen tvekan om att Entusiast-gemenskapen nyligen har anammat FX-chippet. Nyligen var ett FX-baserat kort det första att knäcka 30 000 i FutureMark 2001SE Hall of Fame. Med denna typ av uppmärksamhet på FX-processorn, och cirka 3 till 4 månader till Socket 939, var det dags för en närmare titt på prestanda för Socket 940-moderkort.

När AMD lanserade Athlon64 FX den 23 september var det enda moderkortet som var lättillgängligt Asus SK8N, ett kort utvecklat för Opteron och baserat på nVidia nForce3-150 Pro-kretsuppsättningen. MSI K8T Master, som också utvecklades för Opteron och baserad på VIA-kretsuppsättningen, gick också igenom en del revidering och växte fram som ett FX-moderkort. AnandTech utvärderade MSI-kortet i sin recension av spelsystemet ElitePC Titan FX. Gigabyte introducerade också ett Socket 940-kort för FX, och vi granskade nF3-150 Pro Gigabyte K8NNXP-940 i oktober. Asus har nyligen introducerat ett andra Socket 940-moderkort, baserat på VIA-chipset, kallat SK8V. SK8V är just nu på väg in på marknaden.

Dessa 4 moderkort är de enda Socket 940-moderkorten som du förmodligen kommer att hitta till salu. Några andra som Leadtek har visat Socket 940-produkter, men de har varit väldigt svåra eller omöjliga att hitta, åtminstone i USA. Det har också gjorts många BIOS-revisioner av dessa kort när de har utvecklats och mognat. Faktum är att dessa till synes oändliga uppdateringar har försenat den här Socket 940-uppsamlingen flera gånger eftersom vi slutade omtesta kort med den senaste BIOS-uppdateringen, som erbjuder förbättrad prestanda och extra funktioner. Vårt mål är att hitta den bästa Athlon64 FX-brädan du kan köpa. Finns det en klar vinnare bland de fyra moderkort som kan köpas till den förstklassiga FX-processorn?