Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Socket 939 Roundup: Battle at the Top

Slag på toppen

Den efterlängtade Socket 939 Athlon 64 från AMD debuterade den 1 juni på Computex, men det har tagit ganska lång tid för Socket 939-moderkort att ta sig in i detaljhandelskanalen. Med Socket 939 fortfarande högst upp i AMD-produktlinjen, både i pris och prestanda, är utbudet fortfarande mycket litet. Vi tar en titt på 6 nya moderkort för Socket 939 från Abit, Asus, ECS, Gigabyte och MSI.

Asus A8V Deluxe ingick inte i den ursprungliga sammanfattningen eftersom Asus berättade för oss att en ny version snart skulle vara tillgänglig. Asus A8V Deluxe Revision 2.0, med ett fungerande AGP/PCI-lås, togs emot för några dagar sedan och har nu lagts till i sammanfattningen. Vi har inkluderat fullständiga testresultat från Revison 2 A8V och jämfört den med de andra 5 top-end 939-korten i sammanfattningen. DFI har också tillkännagett ett Socket 939-kort baserat på nForce3 Ultra-kretsuppsättningen, men detaljhandelsintroduktionen av det kortet är fortfarande flera veckor bort.

Andra generationens chipset för Athlon 64 representerar en verklig förbättring av funktioner, flexibilitet och prestanda för AMD:s flaggskeppsprocessorer. Som du såg i vår granskning av styrkretsen har nForce3 lagt till funktionerna för att få nVidia-kretsuppsättningarna till konkurrensfördelen hos Athlon 64-chipset. HyperTransport-hastigheten, som kritiserades flitigt på 150-kretsuppsättningen, är nu 1000 i Ultra-versionen av styrkretsen som används för 939. Chipset är, annars, densamma som 800- och 1000FSB-versionerna som vi såg i vår Socket 754 Roundup: Jämför generation 2. On-chip Gigabit LAN och on-chip brandvägg är unika och verkligt användbara funktioner bland Athlon 64-lösningar. nVidia fixade även problemen med deras implementering av PCI/AGP-lås på 150:an, och vi hittar ett fungerande PCI/AGP-lås på varje nForce3-250 moderkort som vi testar, precis som nVidia lovade.

VIAs uppdatering av deras utmärkta K8T800-chipset var mindre dramatisk då det inte finns många nya funktioner, men förbättringarna är lika dramatiska under huven. Som du såg i vår recension av K8T800 PRO-kretsuppsättningen, tar VIA 1000 HyperTransport till PRO-kretsuppsättningen för alla Athlon 64 Sockets – 940, 754 och 939. Den kanske viktigaste förbättringen var tillägget av ett fungerande PCI/AGP-lås till K8T800 PRO. Eftersom alla PRO-kretsuppsättningar stöder 1000 HT, är de styrkretsar som används i vår Socket 754 Roundup: Comparing Generation 2 desamma som du kommer att se i vår 939 roundup.

Som rapporterats i Socket 754 roundup och Socket 939 lanseringsrecension, hade VIA tidiga problem med deras PCI/AGP-lås. Medan vi fortsatte att se problem med ett fungerande AGP/PCI-lås i början av 939 prover, är vi glada att kunna rapportera att varje leverantör i vår sammanfattning nu verkar ha VIA PCI/AGP-låset fungerande. Om du har ett VIA-kort med PCI/AGP-låsproblem är vårt råd att kontakta din moderkortsleverantör för senaste BIOS eller eventuellt en reviderad version av ditt moderkort. Den goda nyheten är att VIA har arbetat med tillverkare för att åtgärda problemen, och problemen kan lösas; den dåliga nyheten är att det fortfarande finns många VIA K8T800 PRO-moderkort på marknaden med PCI/AGP-låsproblem, och vissa kräver ett moderkortsbyte för att lösa problemet. I vissa fall tittar vi på en tredje moderkortsrevision innan vi äntligen får ett fungerande PCI/AGP-lås på ett VIA K8T800 PRO-kort.

Idag tittar vi på 6 nya Socket 939-moderkort, som representerar den högsta prestandanivån för Athlon 64, som är den snabbaste nuvarande CPU:n. Se den här sammanfattningen som en sökning efter det bästa av det bästa, eftersom Socket 939 stöder de topppresterande Athlon 64-processorerna som finns tillgängliga i den snabbaste Dual-Channel minneskonfigurationen. Gigabyte K8NSNXP-939 och MSI K8N Neo2 har nVidia nForce3 Ultra-chipset, medan Abit AV8, Asus A8V Deluxe Rev. 2, ECS KV2 Extreme och MSI K8T Neo2 är baserade på VIA K8T800 PRO-chipset.