Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Socket 754 Roundup, del 3: Asus, Soltek & DFI

Index

Detta är vår tredje samling av Athlon 64 Socket 754-moderkort. Vår första sammanfattning dök upp i höstas i Athlon64 Motherboards: First Look at Chaintech, FIC och MSI. Flera individuella kort granskades efter det, och sedan gjorde vi en sammanfattning av andra generationens 754-kort i maj i Socket 754 Roundup: Comparing Generation 2. Detta var precis innan introduktionen av Socket 939, och vi trodde verkligen att detta skulle vara den senaste granskningen av större kort för Socket 754. Det förväntades att när dubbelkanals Socket 939 introducerades i juni, skulle de enda nya 754-korten riktas mot värdemarknaden. Men flera faktorer har förändrat dessa förväntningar.

För det första representerade andra generationens 754-chipset för Athlon 64 en verklig förbättring av funktioner, flexibilitet och prestanda för AMD:s processorer. För det andra, även om vi tyckte att 939 var en snabbare processor, är de verkliga prestandaförbättringarna från dubbelkanalsminne ganska små, främst för att Athlon 64 använder kortare rör och inte är lika bandbreddskänslig som nuvarande Pentium 4-processorer. Detta innebär att den verkliga förbättringen från dubbelkanal 939 bara är cirka 2% till 5%. För det tredje, och kanske viktigast, har AMD hållit priserna för Socket 939 mycket höga, med alla värdefulla A64-processorer endast tillgängliga i Socket 754. För det fjärde har entusiaster funnit att många Socket 754-kort, som den nyligen granskade DFI LANParty UT nF3-250Gb , överklocka dessa fyndprocessorer mycket bra – ofta nå utöver den prestanda som kan uppnås med överklockade 939-processorer, som är dyrare.

Alla dessa faktorer har uppmuntrat vissa tillverkare att introducera nya Socket 754-moderkort riktade till entusiasten även efter att Socket 939 lanserades och processorer fanns tillgängliga. I den här delen kommer vi att titta närmare på Asus K8N-E, Soltek K8AN2E-GR och DFI nF3-250Gb. Alla 3 kort är baserade på andra generationens nVidia nForce3-250Gb chipset. Som du såg i vår chipsetrecension har nVidia lagt till funktionerna för att ta sin nF3-250 till konkurrensfördelen hos Athlon 64-chipset. HyperTransport-hastigheten, som fick stor kritik på 150-chipsetet, är nu 800 eller 1000 beroende på chipsetversionen. On-chip Gigabit LAN och on-chip brandvägg är också unika och verkligt användbara funktioner jämfört med andra A64-kort. nVidia fixade även problemen med deras implementering av PCI/AGP-lås på 150:an, och vi har hittat ett fungerande PCI/AGP-lås på varje nForce3-250 moderkort som vi har testat, precis som nVidia lovade.

Vi har jämfört de 3 nya moderkorten med alla korten i vår andra generationens sammanställning. Eftersom kort baserade på nF3-250-familjen och den uppdaterade VIA K8T800 PRO erbjuder genuina förbättringar jämfört med den tidigare första generationens kort, har vi endast inkluderat kort baserade på dessa andra generationens chipset i denna jämförelse. Om överklockning inte är särskilt viktigt för dig, kan ett av första generationens kort baserade på VIA-kretsuppsättningen också möta dina behov till ett lägre pris. Tänk på att de flesta av första generationens kort inte hade fungerande AGP/PCI-lås och HyperTransport-hastigheter, och alternativen var generellt lägre än andra generationens kort. Återigen, detta spelar förmodligen ingen roll om du aldrig planerar att överklocka ditt Socket 754-kort, men om överklockning är en del av dina planer, är 2:a generationens kort mycket mer kapabla. Som redan nämnts är funktionsuppsättningarna också generellt sett bättre på 2:a generationens moderkort för A64.