Snapdragon G3x Gen 1 är en styrkrets för bärbara videospel

0 Shares

Alla de bästa smartphone-spelarna använder en Snapdragon-chipset, säger Qualcomm, men företaget har identifierat en relaterad marknad som för närvarande inte har en dedikerad serie av chips – handhållna konsoler, enheter som Nintendo Switch, som sitter mellan en smartphone och hemmet konsoler som PlayStation och Xbox.

Den första styrkretsen för dessa enheter kallas a Snapdragon G3x Gen 1. Hårdvarudetaljerna är sparsamma, men chippet lånar mycket från Snapdragons-smarttelefonen, liksom de från Snapdragon XR2 som driver Oculus Quest 2 VR-headsetet.

Snapdragon G3x Gen 1 är en styrkrets för bärbara videospel 2

Qualcomm vill ge utvecklare en plattform för att skapa innehåll först och sedan bjuda in OEM att bygga handhållna konsoler som spelare kan köpa. För detta samarbetade det med Razer, ett företag med stor erfarenhet av konstruktion av spelutrustning, för att skapa Snapdragon G3x Handheld Development Kit.

Det finns ingen avsikt att sälja dev-kitet som en konsumentenhet, istället är det en utvecklingsplattform och en demonstration av vad som skulle kunna byggas med G3x-chippet.

Den har en 120 Hz HDR OLED-stylus som drivs av en exklusiv Adrenos grafikprocessor. Målet för grafik är 1080p vid 120 fps och systemet kommer att använda aktiv kylning för konsekvent prestanda. Dessutom finns det ett inbyggt 6 000 mAh batteri. Naturligtvis kommer varje OEM sannolikt att vilja konfigurera batterikapacitet och snabbladdningsfunktioner. Enheten har designats med ergonomi i åtanke så att den kan användas för långa spelsessioner.

Just nu fokuserar Qualcomm på Android som OPERATIVSYSTEM för att driva G3x-plattformen. Det är öppet för att stödja andra plattformar i framtiden (tänk SteamOS, etc.), men nu är de flesta spel på Android. Och de flesta av dem använder pekskärmskontroller, så Qualcomm samarbetade med ett företag som specialiserat sig på att kartlägga kontroller på skärmen till hårdvarustyrspakar, knappar och triggers.

Snapdragon G3x Gen 1 är en styrkrets för bärbara videospel 3

G3x-plattformen kommer att stödja kontrollerna inbyggt och kommer att erbjuda några avancerade funktioner som stereohaptik. Även om de flesta spel är avsedda att köras på själva enheten, kommer spelströmning att stödjas inbyggt.

Oavsett om du streamar från din PC eller konsol eller från en molntjänst som Xbox Game Pass, drar G3x Gen 1-kretsuppsättningen fördel av Snapdragon-anslutningsfunktioner för att leverera 6E Wi-Fi för snabb anslutning med låg latens hemma och ett 5G mmWave-modem för att spela spel på språng.

Dessutom finns det en 1080p webbkamera på framsidan, så streamers kan lägga till en talande kommentar utan att behöva ytterligare hårdvara.

Förutom handhållna konsoler ser Qualcomm att denna styrkrets används för mikrokonsoler, set-top-boxar och till och med smarta TV-stickor. Utvecklingssatsen stöder DisplayPort via USB-C så att den kan matas ut till en 4K-TV. USB-C-porten kan också användas för att driva AR/VR-tillbehör. Tänk på ett lätt headset som bara är en skärm, medan en G3x-driven enhet sitter i fickan och ger all datorkraft för en bärbar AR/VR-upplevelse.

Mobilspel står för drygt hälften av alla spelintäkter – det betyder att mobilspel kommer att nettoomsätta runt 90 miljarder dollar i år. Och Qualcomm är ett stort fan av mobilspel på smartphones, men tycker att det är dags att skapa en dedikerad plattform för en bärbar upplevelse.

Det har funnits många handhållna konsoler tidigare och nyligen, men bara en har funnit någon riktig framgång. Men sedan är Switch en stor hit, så handhållna konsoler kan bli en stor ny plattform för smartphonetillverkare.

0 Shares