Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Smygtitt på 800MHz FSB-prestanda

Om mindre än en månad kommer Intel att introducera sina 865- och 875-plattformar som bland annat kommer att möjliggöra stöd för en ny serie Pentium 4-processorer.

Som vi har diskuterat tidigare, når Intel en termisk/frekvensvägg med den nuvarande generationens 0,13 mikron Northwood Pentium 4-kärna. Det är möjligt att skala Northwood-kärnan förbi dess nuvarande 3,06GHz-frekvens, och faktiskt kommer Intel att göra just det med en 3,2GHz Pentium 4 under de kommande månaderna, men att gå mycket längre utöver det skulle kräva mer ansträngning än vad som är absolut nödvändigt med tanke på tävlingsläget.

Med AMD:s Athlon 64 som inte kommer ut på flera månader, är det inte meningsfullt för Intel att trycka på för högre frekvenser på sin nuvarande tillverkningsprocess eftersom det skulle bli ganska utmanande med tanke på värme- och effektkraven på >3,2 GHz klockfrekvenser. Istället fokuserar Intel på att förbättra den övergripande prestandan för Pentium 4-plattformen genom de nya styrkretsen vi nämnde ovan tillsammans med en ökning av FSB-frekvensen.

När den första Pentium 4 släpptes, baserad på 0,18 mikron Willamette-kärnan, körde NetBurst FSB på en 100MHz-frekvens och skickade data 4x per klocka, vilket i praktiken gjorde den till en 400MHz FSB ur datahastighetssynpunkt. Kort efter att Intel introducerade Northwood-kärnan på 0,13 mikron gjordes övergången till en 533MHz FSB; den prestandaökning vi såg med 533MHz FSB var mer än rimlig eftersom den, tillsammans med en ökning av minnesbandbredden, bidrog till att öka Pentium 4:s totala IPC genom att mata in mer data i dess pipeline.

Med 865- och 875-plattformarna kommer Intel att möjliggöra stöd för en 800MHz FSB och därmed en ny linje med 800MHz FSB Pentium 4-processorer som också kommer att släppas inom kort. Men vilken typ av prestandaökning ska vi förvänta oss av att öka FSB till 800MHz? Det är precis den frågan vi vill besvara idag när vi utför våra första tester vid 800MHz.