SMS-bedrägerier: falsk paketspårning för att stjäla data

0 Shares

Som inhämtat från säkerhetsföretaget Avast är det allt vanligare att ta emot SMS leverans av ett paket som är en bluff. Nästan alla är faktiskt en bluff och erbjuder inte faktisk spårningsdata om vår försändelse.

SMS-bedrägerier

Som förklarat av antimalware-företaget finns det dussintals dagliga nätfiske-SMS relaterad till leveransen av paket, med övervakning för att kunna kontrollera paketets status. Under de senaste dagarna och veckorna har användare från hela världen bjudits in att klicka på en länk som maskerade en banktrojan: FluBot . Hotet uppmanade användare att ladda ner en applikation för spårning av försändelser. Men i verkligheten kunde vi inte följa paketet men appen stjäl dina personuppgifter och referenser.

Skadlig programvara utnyttjar förtroendet för den här typen av meddelanden för att smyga in i våra enheter. Vi får alltid fraser som liknar “Ditt paket kommer” eller “Spåra ditt paket här” så att vi kan klicka på länken utan att tveka.

sms malware movil vacuna

Hur FluBot malware fungerar

FluBot, som denna malware- eller banktrojankampanj har kallats, har hittills infekterats mer än 60 000 enheter. Som vi har förklarat fungerar malwarekampanjen via SMS: vi får ett meddelande som bekräftar att vi väntar på ett paket och att vi måste ladda ner en applikation för att kunna följa upp. Men länken för att ladda ner nämnda programvara innebär att vi laddar ner en app som stjäl information från offret och laddar upp den till en server som använder informationen för att fortsätta distribuera skadlig programvara via SMS med liknande meddelanden.

Applikationen som vi laddar ner till vår mobiltelefon installerar komponenten “Tillgänglighet”, som förklaras av säkerhetsföretaget. En funktion som låter dig lägga över fönster och använda vad som helst ovanför det vi visar på skärmen, gömmer sig som om det vore en riktig app men är en falsk bankapp som lyckas få tag i din data.

flubot

Hur vi skyddar oss själva

Ett av de mest logiska sätten att skydda oss själva är att använda sunt förnuft och ignorera meddelanden som verkar misstänkta. Om du får ett meddelande om ett paket, gå till budbyråns egen hemsida för att kontrollera spårningen. Dessutom inbjuder den här typen av meddelanden dig aldrig att ladda ner en applikation utan är i allmänhet en spårningslänk där vi måste ange leveranskoden för paketet för att veta var det är.

Ett annat grundläggande tips för att skydda oss från dessa hot är inte att Installera applikationer som inte kommer från officiella butiker eller helt enkelt använder ett specifikt antivirusprogram som förhindrar att dessa farliga meddelanden når eller får oss att tvivla. För det första, allmänning känsla och misstro.

0 Shares