SMS-bedrÀgerier: falsk paketspÄrning för att stjÀla data

0 Shares

Som inhÀmtat frÄn sÀkerhetsföretaget Avast Àr det allt vanligare att ta emot SMS leverans av ett paket som Àr en bluff. NÀstan alla Àr faktiskt en bluff och erbjuder inte faktisk spÄrningsdata om vÄr försÀndelse.

SMS-bedrÀgerier

Som förklarat av antimalware-företaget finns det dussintals dagliga nÀtfiske-SMS relaterad till leveransen av paket, med övervakning för att kunna kontrollera paketets status. Under de senaste dagarna och veckorna har anvÀndare frÄn hela vÀrlden bjudits in att klicka pÄ en lÀnk som maskerade en banktrojan: FluBot . Hotet uppmanade anvÀndare att ladda ner en applikation för spÄrning av försÀndelser. Men i verkligheten kunde vi inte följa paketet men appen stjÀl dina personuppgifter och referenser.

Skadlig programvara utnyttjar förtroendet för den hĂ€r typen av meddelanden för att smyga in i vĂ„ra enheter. Vi fĂ„r alltid fraser som liknar “Ditt paket kommer” eller “SpĂ„ra ditt paket hĂ€r” sĂ„ att vi kan klicka pĂ„ lĂ€nken utan att tveka.

sms malware movil vacuna

Hur FluBot malware fungerar

FluBot, som denna malware- eller banktrojankampanj har kallats, har hittills infekterats mer Àn 60 000 enheter. Som vi har förklarat fungerar malwarekampanjen via SMS: vi fÄr ett meddelande som bekrÀftar att vi vÀntar pÄ ett paket och att vi mÄste ladda ner en applikation för att kunna följa upp. Men lÀnken för att ladda ner nÀmnda programvara innebÀr att vi laddar ner en app som stjÀl information frÄn offret och laddar upp den till en server som anvÀnder informationen för att fortsÀtta distribuera skadlig programvara via SMS med liknande meddelanden.

Applikationen som vi laddar ner till vĂ„r mobiltelefon installerar komponenten “TillgĂ€nglighet”, som förklaras av sĂ€kerhetsföretaget. En funktion som lĂ„ter dig lĂ€gga över fönster och anvĂ€nda vad som helst ovanför det vi visar pĂ„ skĂ€rmen, gömmer sig som om det vore en riktig app men Ă€r en falsk bankapp som lyckas fĂ„ tag i din data.

flubot

Hur vi skyddar oss sjÀlva

Ett av de mest logiska sÀtten att skydda oss sjÀlva Àr att anvÀnda sunt förnuft och ignorera meddelanden som verkar misstÀnkta. Om du fÄr ett meddelande om ett paket, gÄ till budbyrÄns egen hemsida för att kontrollera spÄrningen. Dessutom inbjuder den hÀr typen av meddelanden dig aldrig att ladda ner en applikation utan Àr i allmÀnhet en spÄrningslÀnk dÀr vi mÄste ange leveranskoden för paketet för att veta var det Àr.

Ett annat grundlÀggande tips för att skydda oss frÄn dessa hot Àr inte att Installera applikationer som inte kommer frÄn officiella butiker eller helt enkelt anvÀnder ett specifikt antivirusprogram som förhindrar att dessa farliga meddelanden nÄr eller fÄr oss att tvivla. För det första, allmÀnning kÀnsla och misstro.

0 Shares