Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Small Form Factor Pentium 4 PC Roundup – mars 2003

Det har gått drygt ett år sedan vi först tittade på Shuttles SV24, en Small Form Factor PC baserad på VIAs PL133-chipset med stöd för Socket-370-processorer. SV24 var långt ifrån en högpresterande när den släpptes, då Athlon XP och Pentium 4 var på topp och ingen ville ha ett daterat Pentium III- eller C3-baserat system. Det nya med SV24 var dess lilla formfaktor och det faktum att den inte såg ut som en konventionell beige PC. Föga anade vi att det som var “snyggt” med SV24 snart skulle förvandlas till en funktion som skulle erbjudas alla avancerade användare i form av en rad mycket kraftfulla Small Form Factor-datorer.

Shuttles XPC-linje av SFF-datorer gick snabbt från en nyhet till en bästsäljare och moderkortstillverkarens räddare. Trots Shuttles framgångar tog deras konkurrenter till synes en evighet att hoppa på SFF-tåget, med stora aktörer som ASUS, Gigabyte och MSI som fortfarande misslyckades med att dra nytta av den mycket lönsamma och outnyttjade SFF-marknaden.

På senare tid har Shuttle börjat se vissa former av konkurrens, men inte från de stora aktörerna, snarare från de mindre moderkortstillverkarna som vill följa Shuttle’s ledning för att överleva dessa tuffa tider. Vi har sett företag som Iwill, Jetway, Soltek och Soyo alla demonstrera SFF-designer, men den svåra situationen dessa företag befinner sig i är att de inte är nämnvärt större än Shuttle (har alltså inte märkbart mer resurser), och de saknar erfarenhet Shuttle har i tillverkningen av sin XPC-linje. Utan betydligt mer resurser och Shuttles erfarenhet kommer det att bli svårt för Shuttle att bli detroniserad som den nuvarande kungen på SFF-marknaden, men det betyder inte att det är omöjligt.

Idag lyckades vi sätta ihop en sammanfattning av fyra SFF Pentium 4-datorer från tre olika tillverkare, med hopp om att ta reda på om folket på Shuttle har någon anledning att oroa sig.