Skillnader mellan optisk, digital och hybridzoom

0 Shares

Skillnader mellan optisk, digital och hybridzoom

Mobiltelefoner har olika komponenter som har förbättrats genom åren, som t.ex zooma in terminalernas kameror . Det är välkänt att detta har varit med mobiltelefoner praktiskt taget sedan deras ursprung, även om det för varje gång har blivit mer och mer sofistikerat.

När vi pratar om den här tekniken som enheternas kameror har kan vi se att det finns tre typer: optisk, digital och hybrid . Digital är det första som dyker upp vid sidan av mobiltelefoner, och sedan några år har det optiska också inkorporerats. Den sista som gick med var hybriden, även om dessa tre är lika designmässigt, är sanningen att de är väldigt olika vad gäller utförande och kvaliteten som de kan erbjuda oss.

Hur zoomen fungerar

Innan man kan gå in för att särskilja var och en av de typer som finns är det viktigt att förstå att det i grunden består av öka bilden som vi ska fånga med kameran på vår mobil, det vill säga vi kan zooma in på bilden utan att behöva röra på oss. Även om sätten att göra det idag kan variera, eftersom varje telefon har olika chips som hjälper den att uppnå vissa resultat eller andra, förutom egenskaperna hos dess sensorer.

zoom optico s22 ultra

Tre typer av zoom för smartphonen

Digital zoom, den första som kommer

Alla terminaler har fasta linser på sina kameror, varför det enda sättet att förstora en bild är att zooma, vilket uppnås genom att ta en bit av den fotografiska sensorn som sedan sträcks ut, vilket resulterar i en förstorad bild. .

Det vill säga, så att vi förstår det på ett enklare sätt, vad den här typen gör är att klippa några områden runt scenen för att ge känslan av att vi är ännu närmare objektet som ska fotograferas. Men i verkligheten, vad det orsakar är att resten av bilden förstoras med hjälp av algoritmer, varför den kallas digital. Det är därför det digitala har begränsningar, beroende på vilken tillverkare som bygger kameran och mjukvaran. Det är tillverkaren som bestämmer hur mycket ett fotografi kan förstoras utan att förlora så mycket kvalitet att resultatet blir värdelöst.

Optisk zoom, den traditionella

Denna typ började utnyttjas av mobiltillverkare som ett resultat av utseendet på dubbla kameror. Detta beror på att det kräver en variation i objektivets brännvidd. Dessutom fungerar detta på följande sätt, ju större brännvidd desto närmare är den.

zoom optico maximo mate 40 pro iphone 12 pro max

Och i det här fallet kan glaset röra sig genom linsen för att zooma in eller ut ur bilden. Så det kan ge oss de bästa resultaten, vilket ger en mer realistisk bildförstoringskänsla. Därför, om vår terminal har en optisk, kommer vi inte att förlora kvalitet när vi tar en förstorad bild, eftersom vad den mobila enheten gör är att växla mellan en kamera och en annan för att ta bilden.

Till exempel, om vår mobil har en 108 megapixel sensor med en brännvidd på 26 millimeter, är dess teleobjektiv 103 millimeter, så den maximala optiska som vi kommer att få kommer att vara 3,9X (103/26).

Hybridzoom, den mest “bedrägliga”

Den sista som gick med i de typer som vi kan hitta i terminalerna har varit hybriden, som namnet antyder, den är en blandning mellan det optiska och det traditionella digitala . Därför, för att ha hybriden, eller för att tillverkaren ska erbjuda oss den, måste vi ha en optisk först. Med denna typ uppnås det digitala men av högre kvalitet, förutom att nå ett större avstånd.

oppo zoom 15x

Denna typ fungerar på ett liknande sätt som digitalt, eftersom för att uppnå en förstoring i bilden, mer än vad mobilens linser tillåter, måste programvaran ” uppfinnapixlarna för att kunna föra bilden närmare och för vår hjärna att tolka den. som en riktig bild.

Så för att kunna prata om hybriden i mobiltelefoner måste vi ha flera linser, inklusive en 3x eller 5x optisk . Detta tillåter terminalen att ha många informationskällor för att erhålla de pixlar som den måste placera. Det vill säga att de använder olika mjukvaruförbättringar och beräkningsfotografering för att skapa en bättre bild från flera foton.

Låt dig inte luras av varumärken

En av de främsta tveksamheterna som uppstår när man tittar på mobilkamerans specifikationer är när termer som t.ex 2x, 5x, 10x börja dyka upp … Detta syftar i princip på de ökningar som vi kan uppnå med kameran på vår mobil för att ta en bild förstorad.

Problemet med detta är att många blandar ihop det optiska och hybriden när de använder detta. Men för att veta hur många ökningar som kan uppnås med kameran i vår mobil, måste det vara klart att det maximala som vi kommer att se i optiken är en 3x eller 5x ökning, medan i hybrider kan vi gå över 10x . Så du bör vara uppmärksam på om mobilen du ska köpa har en optisk eller hybridzoom.

Zoomproblem

xiaomi mi mix 3 eemplo de fotos zoom

Om vi ​​tittar på de mer tekniska termerna för dessa typer, när vi tar ett foto med en digital från mobilen, och som vi hade förklarat tidigare, är det något som en utskärning av en del av sensorn . Mobilen använder färre megapixlar för att ta nämnda foto, och sedan skalas de till storleken på originalfotot. Så vi måste vara tydliga med att när vi utökar vyn i bilderna från din Android är det praktiskt taget som att inte göra det, om inte din terminal har en optisk sådan.

Vilket ger bättre resultat?

I första hand hittar vi den digitala, som i grunden går ut på att föra bilden närmare virtuellt eller uppfinna de delar som vi behöver fånga, vilket ger en sämre bildkvalitet. Istället den optiska zoomen har med brännvidden att göra och variationen som vi utövar på det, så om vi ökar brännvidden kommer vi närmare på ett mer realistiskt sätt. Och följaktligen kommer vi att kunna få en mer verklig bild och inte så “uppfunnen” som med digital.

p30 zoom

Slutligen är hybriden den som kommer ut ur blandningen av båda, vilket gör att vi kan gå längre, till förstora bilden mer , men vi återgår till samma sak. Vi kommer att förlora en bra kvalitet på bilden vi fångar om vi ökar den i överflöd, även om vi inte kommer att förlora lika mycket kvalitet som med digital.

Kort sagt, med digital kommer vi att få en overklig bild, medan vi med optisk får höjningar utan kvalitetsförlust, men man måste ta hänsyn till att detta kommer att variera beroende på linsens begränsning. Om vi ​​har 2X är det max två ökningar och det blir inga fler. Och med hybriden kommer vi att ha mer förstoringskapacitet till priset av att ha falska pixlar , fastän, som vi har sagt, med högre kvalitet än den digitala erbjuder.

0 Shares