Skiftet i B2B-marknadsföring: Svänghjulseffekten

marknadsföringstratten är död svänghjulet är här-898897-edited-671438-edited

Som många marknadsförare är alltför medvetna om, förblir saker och ting inom B2B-marknadsföring inte detsamma länge. Det finns alltid en ny idé, ett nytt tillvägagångssätt, en mjukvara eller ett företag att uppmärksamma, som alla presenterar den bästa taktiken att implementera för din marknadsföringsstrategi – men för att förstå vart din marknadsföringsstrategi är på väg måste du veta var den har varit. Så ta en liten promenad längs memory lane med oss ​​och se hur vi tog oss därifrån till hit.

Traditionell marknadsföring

Vi tar dig tillbaka till en mörk tid: en tid utan internet. Det kan tyckas vara länge sedan, men det var i det senaste som marknadsförare förlitade sig enbart på vad vi nu kallar “traditionella marknadsföringsmetoder”. De trodde på kraften i saker som tryckta annonser, direktreklam och skyltar. TV- och radioannonser var nästan det bästa man kunde få. Och det var utan några verkliga eller mätbara data för att indikera hur deras ansträngningar presterade. Med det sagt, många marknadsförare använder fortfarande dessa metoder idag, och det är inget fel med det – särskilt om de används i kombination med mer moderna metoder.

Internets utveckling

När vi flyttar in i B2B-marknadsföringens nyare förflutna kommer vi till en mycket mer bekant tid. Det är 90-talet, och introduktionen av internet fick marknadsförare att snurra med möjligheter. E-postmarknadsföring började slå an, sedan hoppade Google på tåget med en reklamplattform som idag kallas Google Ads. Vi började se annonser i våra sökresultat och på de flesta webbplatser på internet, tillsammans med sociala medier och dess reklamplattformar. Den här tidsperioden kan låta mycket mer bekant för de flesta marknadsförare, men det är fortfarande en lång väg kvar innan vi når framkanten av marknadsföring.

Tratt-eran

Under hela utvecklingen av B2B-marknadsföring regerade tratten suveränt. Med marknadsföring och försäljning i toppen och kunder i botten strävade den tidiga versionen av tratten mot det slutliga målet att knuffa ner så många människor som möjligt i tratten för att bli kunder – oavsett deras passform eller till och med deras behov av produkten eller service. Detta tillvägagångssätt orsakade i slutändan fler missnöjda kunder, ledde till en hög kostnad per förvärv och gav ett lågt livstidsvärde för kunden. Missförstå oss inte – det betyder inte att tratten (när den används på rätt sätt) inte är en användbar och effektiv metod.

Svänghjulseran

Nu till nuet. Introduktionen av svänghjulet förändrade hur många marknadsförare (inklusive vi) tänker på vad B2B-marknadsföring innebär. Hur utnyttjar vi kraften i mun-till-mun-marknadsföring? Hur säkerställer vi att vi arbetar med högtränade kunder? Hur behåller vi dessa kunder? Svaret på alla dessa frågor ingår i konceptet med svänghjulet.

Svänghjulet placerar kunderna i centrum för ett företag medan marknadsföring, försäljning och tjänster kretsar kring dem, inte tvärtom. Svänghjulet har utmanat marknadsförare att ändra sitt sätt att tänka på framgång och vad som är viktigast för deras verksamhet. Det har också gett kunderna möjlighet att välja de företag som ger mest värde.

Key Takeaway

När allt kommer omkring är alla marknadsföringsmetoder som lockar in och gläder dina kunder bra metoder att använda. Övergången till svänghjulet utmanar bara företag att tänka på hur deras framgång är knuten till deras kunder, och skapa en strategi som prioriterar kundernas framgång som ett medel för framgången för deras verksamhet som helhet.

Relaterade Artiklar

Back to top button