Skadlig programvara: vad det är och hur du skyddar dig själv

0 Shares

skadlig programvara är skadlig programvara som kan utplåna din dator genom att replikera sig själv genom att infektera hela ditt system. Förstå hur det fungerar och hur du skyddar dig från detta hot.

Internet är ett mycket användbart verktyg om det används på rätt sätt. Men som överallt annars finns det några illvilliga människor som vill bryta sig in i din dator och stjäla din personliga information.

Ett sätt detta händer är genom Malware, en förkortning för skadlig programvara (skadlig programvara, på portugisiska). Ett slags datorprogram designat enbart och uteslutande för att skada dig.Malware vad är det och hur man skyddar sig själv 2

Datavirus kan spridas snabbt och infektera andra enheter som är anslutna till din dator, mobiltelefoner, USB-minnen och HD:s. Allt som skadlig programvara kommer i kontakt med kan hamna förorenat.

Dessa skadliga program är uppdelade i några kategorier, de mest kända är:

  • Virus: ett datorprogram eller en fil som sprids över datorn genom att replikera sig själv.
  • Spionprogram: En annan av de vanligaste och dödligaste utanför datorer, spionprogram kommer in i din dator och stjäl all din personliga information. Vare sig de är ofarliga eller till och med lösenord och bankkonton.
  • Trojansk häst: Om du har använt din dator i några år, närmare bestämt i början av 2000-talet, har du förmodligen hört talas om den skräckinjagande trojanska hästen. Ett skadligt program som klär ut sig som någon till synes “bra” programvara men som kan skada din dator eller stjäla din information samt spionprogram.

Dessa typer av skadlig programvara dyker inte upp på din dator utan anledning. För det mesta kan de åtfölja en fil som laddats ner från någon webbplats av tvivelaktigt ursprung. Eller tillsammans med e-postmeddelanden som säger att du har fått en summa pengar och ber dig att öppna en länk för att ta ut din belöning.

Det finns många sätt du kan öppna din dators dörrar utan att du vet om det, även om du är försiktig kan det hända någon gång.

Men det betyder inte att du inte kan skydda dig från dessa skadliga filer. Vi har listat olika sätt du kan undvika och skydda dig mot dessa hot som troligen redan påverkar din dator.

Hur du skyddar dig mot skadlig programvara

1. Håll din enhet uppdaterad

Alla större märken släpper ofta uppdateringar för att skydda sina operativsystem, så håll utkik efter uppdateringar.

två. Tänk efter två gånger innan du installerar appar

Många skadliga program har samma utseende och känsla som vanliga program.

Leta efter recensioner från andra användare som har testat appen, eller se om webbplatslänken har samma namn som företaget som utvecklade appen. Föredrar appbutiker för ditt operativsystem.

För tips om hur du laddar ner filer utan skadlig programvara, se 5 tips för att ladda ner filer utan att få virus.

3. Var försiktig med annonser och e-postmeddelanden

Vissa webbplatser har vilseledande annonser som “Du är vår hundrade besökare och tjänade tusentals dollar, klicka här för att ta ut ditt pris”. Eller till och med e-postmeddelanden från “dina vänner” som skickar foton från Filippinerna.

Det rekommenderas att du konfigurerar din webbläsare för att blockera dessa annonser som standard och undviker att pausa din surfning efter dessa oönskade annonser.

4. Dela inte filer med någon

Många webbplatser och appar låter dig dela filer med andra användare utan byråkrati. Men många webbplatser och appar erbjuder lite skydd mot skadlig programvara, vilket kan vara ett kryphål för skadliga filer eller virus att komma in på din enhet. Se upp för virus.

Skadlig programvara kan maskera sig som en berömd film, album, spel eller app. Kolla in det, FMWhatsApp installerar virus och stjäl information.

5. Använd ett antivirus som du litar på

När du laddar ner något på internet, använd ett antivirusprogram för att kontrollera filens integritet. Många kända och populära antivirus håller sig alltid uppdaterade för att säkerställa att inga virus invaderar din dator eller mobiltelefon.

Antivirus kan också skanna hela din dator och identifiera om det finns något dolt hot någonstans.

Vi gjorde en artikel om hur du skannar din dator med Windows Defender från Microsoft.

Alla dessa tips är viktiga för att du ska förhindra att ett virus invaderar din dator. Men det viktigaste är att alltid vara uppmärksam på de webbplatser och applikationer du använder för att undvika att hamna i fällor.

Lämna i kommentarerna vad du tycker om vår artikel och vilket antivirus du använder för att skydda dig mot dessa skadliga program.

0 Shares