SIP-protokoll: vad Àr det och vad anvÀnds det till i VoIP-samtal

0 Shares

Vad Àr SIP-protokollet?

SIP-protokoll

För att kommunicera pĂ„ Internet , för att kunna ansluta till nĂ€tverket eller anvĂ€nda nĂ„gon av de mĂ„nga tjĂ€nster och plattformar som finns, Ă€r det nödvĂ€ndigt att anvĂ€nda sig av olika protokoll. Detta kommer att tillĂ„ta den anslutningen att upprĂ€ttas eller kunna anvĂ€nda ett visst program, till exempel. Vi pratar om protokoll som HTTP, TCP, IP, FTP… I det hĂ€r fallet Ă€r SIP ett protokoll relaterat till VoIP.

Dess akronym kommer frÄn Sessionsinitieringsprotokoll , som pÄ spanska kan översÀttas som Session Initiation Protocol. Det kommer att göra det möjligt att upprÀtta en kommunikation mellan tvÄ datorer och dÀrmed kunna upprÀtta en kommunikation genom ett IP-nÀtverk, tillsammans med tvÄ andra protokoll: SDP och RTP/RTCP.

Det första, SDP-protokollet, stÄr för Session Description Protocol och ansvarar för att faststÀlla parametrarna för multimediautbyte. RTP, Ä sin sida, stÄr för Real Time Transport Protocol eller Real Time Transport Protocol. Vad den gör Àr att definiera ett paket för att skicka ljud och video, nÄgot som Àr nödvÀndigt i kommunikation.

Det bestÄr i grunden av SIP-protokollet som tillÄter tvÄ anvÀndare att kommunicera med varandra. Det gör det möjligt att upprÀtta en kommunikation med röst eller video till exempel mellan tvÄ anvÀndare som anvÀnder en dator. Den ansvarar för att faststÀlla platsen, tillgÀngligheten eller resurserna som anvÀnds.

Detta protokoll Àr inte begrÀnsat till att tillÄta ljudingÄng, som det skulle vara för ett röstsamtal, utan det tillÄter ocksÄ transport av videor eller meddelanden. Den ansvarar bland annat för att veta om en anvÀndare redan har upprÀttat ett samtal tidigare och dÀrför Àr upptagen.

Protocol SIP en las llamadas VoIP

Hur SIP-protokollet fungerar och vad som behövs

Verksamheten bestÄr av upprÀttar denna kommunikation mellan tvÄ datorer . Men detta protokoll ser helt enkelt till att kommunikation Àr möjlig, eftersom det inte Àr ett program i sig eller en enhet som om det vore en telefon.

SÄ vad behöver vi för att fÄ SIP-protokollet att fungera? Det Àr viktigt att det finns en rad punkter sÄ att kommunikationen kan etableras och fungera korrekt. Om nÄgot av detta misslyckas, skulle vi inte kunna ringa ett VoIP-samtal.

Internet anslutning

Det första och viktigaste Àr att det finns en Internet anslutning . Utan detta kan kommunikation inte upprÀttas och dÀrför kan vi inte anvÀnda SIP-protokollet eller nÄgot program som förlitar sig pÄ det för att ringa ett röst- eller videosamtal.

Helst Ă€r den internetanslutningen av kvalitet. Ju högre bandbredd desto bĂ€ttre. NĂ€r allt kommer omkring, för att kommunikation av denna typ ska vara av kvalitet kommer de att krĂ€va en större resursförbrukning. Om vi ​​kan ansluta med kabel, bĂ€ttre Ă€n via Wi-Fi.

SIP-konto

Det Àr ocksÄ viktigt att ha en SIP-adress . Vi kommer att behöva kontraktera detta konto med en telefontjÀnst. Detta kan vara bÄde och free och betalas och det rÀcker oftast med att registrera sig via Internet.

Detta konto kommer att vara nödvÀndigt för att kunna kommunicera med andra anvÀndare. Det Àr i princip som att ha ett telefonnummer eller en e-postadress. Det behövs för att veta vem vi kontaktar och pÄ vilket sÀtt. Vi kommer att behöva dela denna adress med den andra personen, pÄ samma sÀtt som om vi skulle ge dem mobilnumret.

TvÄ kompatibla enheter

En annan grundlÀggande poÀng Àr att ha enheter som Àr kompatibla . NÀr du upprÀttar kommunikation mellan tvÄ anvÀndare Àr det viktigt att var och en av dem anvÀnder en enhet som tillÄter anvÀndning av SIP-protokollet och som Àr korrekt konfigurerad för det.

Vi kan till exempel namnge datorer, mobiltelefoner eller IP-telefoner. De mÄste ha högtalare och mikrofon, samt videokamera ifall vi vill ringa videosamtal.

programvara

Utöver hÄrdvara Àr det ocksÄ nödvÀndigt att ha programvara som gör att vi kan kommunicera. Dessa program tillhandahÄlls vanligtvis av tjÀnsten vi anvÀnder. Vi installerar det pÄ datorn, till exempel en applikation för dator eller mobil, och pÄ sÄ sÀtt kan vi initiera kommunikation.

Mjukvaran Àr viktig. Det Àr som om vi ville anvÀnda e-post utan att ha en applikation för att starta kontot eller gÄ in pÄ sidan för att kunna skicka och ta emot e-post. Detsamma hÀnder med SIP-protokollet, som kommer att behöva oss för att installera en applikation.

Teknologi VoIP

AnvÀndning av IP-telefoni

Vad kan vi anvÀnda IP-telefoni till? Vi ska visa de vanligaste anvÀndningsomrÄdena och deras fördelar om vi jÀmför med till exempel vanlig telefoni. Den erbjuder anvÀndarna en rad möjligheter som kan vara intressanta för privat bruk och Àven för företag.

Kunna ringa flera samtal

En av de frÀmsta fördelarna Àr att IP-telefoni lÄter dig svara flera samtal pÄ samma gÄng. Detta undviker att vÀnta nÀr du mÄste ta ett samtal frÄn en anvÀndare och ha andra i kön.

Detta Àr sÄ eftersom det inte Àr beroende av en ledning, som det skulle hÀnda med ett traditionellt telefonsamtal. PÄ sÄ sÀtt kan vi hantera olika samtal utan att det pÄverkar kvaliteten.

Kostnadsbesparingar

Kostnadsbesparingarna Àr ocksÄ uppenbara. Det Àr inte nödvÀndigt att ha sÄ mÄnga enheter, som telefoner, eftersom vi kan anvÀnda det pÄ datorer och mobiler. Det kommer helt enkelt att vara nödvÀndigt att ha en internetanslutning.

Dessutom har ytterligare en kostnadsminskning att göra med sjÀlva samtalen. SÀrskilt för ett företag som behöver ringa internationella samtal, om vi jÀmför det med traditionell telefoni, Àr skillnaden viktig. Vi kan ringa var som helst utan att oroa oss för kostnaden.

AnvÀnd var som helst

Just att kunna anvÀnda denna teknik frÄn var som helst Àr en annan fördel. Vi kommer inte att vara bundna till en fysisk plats, som det skulle vara i fallet med fast telefoni. Vi kan ansluta och ringa VoIP-samtal var som helst sÄ lÀnge vi har en Internetanslutning och en kompatibel enhet.

Detta Àr mycket intressant till exempel för distansarbete. AnstÀllda kan ringa under sin arbetstid utan att behöva vara fysiskt pÄ företaget. Samma som om de mÄste resa till en annan plats.

Kort sagt, SIP-protokollet anvÀnds för att upprÀtta VoIP-samtal. Detta har fördelar jÀmfört med traditionell telefoni, som vi har sett. I grund och botten kommer det att vara nödvÀndigt att ha ett konto, en kompatibel enhet, ett installerat program och en internetanslutning.

0 Shares