Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Shuttle’s SV24: Vår minsta stationära PC

På relativt kort tid förökar sig datorelektronik i hastighet och krymper i storlek. Speciellt under de senaste åren har chipset börjat innehålla allt från ljud till video, seriella höghastighetsanslutningar till nätverksanslutningar. Ändå är min maskin fortfarande några meter lång och beige. Med tanke på hur PC-marknaden för råvaror är baserad på helt utbytbara komponenter är detta inte särskilt överraskande. De flesta användare behöver inte ta hänsyn till färgen på sitt fodral eller ens storleken på sin enhetsfack när de köper en ny CD-brännare. Det här är bra.

Ibland skakar ett företag om saker och ting med en design som förkastar en viss utökningsmöjlighet i utbyte mot estetik, men den ständigt praktiska konsumenten skickar dem vanligtvis tillbaka till den kakskärande världen av stora beiga fodral. Senast hände detta med Apples G4 Cube, även om det fanns en hel del andra faktorer i dess undergång. Det verkar som att konsumenten kräver en delikat balans mellan standardkomponenter och innovativ design.


Gå in i Shuttles SV24 bare-bones-system, som tillför en hel del för att piffa upp den tråkiga beige PC:n. Maskinen är ungefär lika stor som en brödrost och aluminiumhöljet är ganska snaskigt. Även om moderkortet FV24 som det är byggt på påminner mycket om VIAs mini-ITX-standard, är det Shuttles egen anpassade design. Kortet har VIAs PL133-chipset för Socket-370-processorer och som majoriteten av deras bästsäljare är PL133 en mycket integrerad lösning. Denna recension kommer inte att fokusera på detaljerna för styrkretsen eftersom prestandaegenskaperna i stort sett liknar Apollo Pro 133A förutom med integrerad S3 Savage4-video; för mer information kan du läsa om chipset på VIAs hemsida. Med nästan allt ombord och bara en enda PCI-plats finns det väldigt lite utrymme för uppgradering/expansion. Ändå kan man inte låta bli att drömma om coola användningsområden.

Vår plan var att förvandla detta till en internetterminal/lätt arbetsdator. Vi behövde något tillräckligt litet för att få plats i skåpet/nöjescentret, tillräckligt tyst för att gå obemärkt förbi, tillräckligt coolt för att arbeta i ett lite trångt utrymme och snygg nog att blidka damen i huset. För input kommer vi att använda en svart USB trådlös tangentbord/trackball-kombination från
GlobLink. För utdata kommer vi att använda en
Panasonic TH-42PWD4 gasplasmaskärm med VGA-ingång. Observera att detta projekt också skulle fungera med en mer genomsnittlig TV; moderkortet FV24 har också både S-Video och kompositutgångar.