Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Shuttle XPC M1000 – HTPC Klart rätt?

Introduktion

Microsoft, Intel, AMD och nästan alla andra stora aktörer på hemdatormarknaden har vid ett eller annat tillfälle pratat om konvergens. Målet är att ha “datorn i vardagsrummet” snarare än i ett backoffice – eller mer troligt, en dator på både kontoret och vardagsrummet, och kanske ett par till utspridda i hela huset för gott skull! De av oss utan obegränsad budget skulle förmodligen nöja sig med en eller två datorer, förstås. För att få in PC:n i vardagsrummet måste flera saker hända, och den goda nyheten är att dessa förutsättningar nu är uppfyllda – mestadels.

Shuttles XPC M1000 är ett system som ser ut att kombinera all teknik som har utvecklats under de senaste åren och äntligen göra datorn till en del av ditt underhållningscenter. Frågan om det lyckas eller inte kommer att bero på många faktorer såväl som individens önskemål, och vi kommer att täcka M1000:s möjligheter och brister i denna recension i ett försök att komma med ett svar. Innan vi går in på detaljerna för M1000, här är en snabb översikt över vad vi tror att en bra HTPC behöver för att lyckas.

För det första måste enheten fungera bra för den avsedda uppgiften; i det här fallet behöver den förmågan att spela och spela in TV. Det är ganska enkelt, även om kvaliteten på uppspelningen och inspelningen också är viktig. Att spela in flera kanaler med lägre kvalitet än videobandspelaren skulle motverka syftet med uppgradering, till exempel. Det räcker dock inte att bara kunna spela in och spela upp innehåll från TV, DVD, etc.; användarvänligheten måste finnas där också. Vi har alla sett videobandspelaren blinka “12:00” eftersom ingen kunde komma på hur man skulle ställa in tiden, och ett dåligt användargränssnitt är delvis skyldig. Helst skulle du kunna ansluta en HTPC och helt enkelt få den att fungera med liten eller ingen konfigurationsansträngning från användarens sida. Om ett system var så lätt att använda att manualen inte ens behövde konsulteras, då skulle det vara en klar vinst för konsumenten.

Förutom funktionerna, kvaliteten och användarvänligheten, finns det fortfarande en viktig ingrediens som ofta förbises: utseendet. Medan många människor där ute har en mängd elektroniska enheter anslutna till sin TV och stereo, ju högre upp kvalitetsskalan du kommer, desto viktigare blir estetiken. Det finns individer som kommer att gå så långt att de köper all sin utrustning från en tillverkare för att få ett homogent utseende. Det är förmodligen det extrema, men få människor som spenderar tusentals dollar på utrustning kommer att vilja ha något så grovt som ett stort PC-tornfodral instoppat i deras underhållningscenter.

Vikten av utseende sträcker sig till andra områden också. High-end förstärkare, tuners, mottagare, etc. har ett par andra prestandaaspekter som är kritiska, och de är relaterade till varandra. För det första, hur varma blir enheterna? Allt eftersom funktioner, kvalitet och prestanda ökar, blir värmeeffekten ofta högre. De flesta hemmabioutrustningar blir åtminstone varma, och varningar som “täpper inte till de övre ventilerna” måste följas. Det finns sätt att hantera värme, naturligtvis, och det enklaste är ofta att lägga till en fläkt. Enkelt i det här fallet är generellt sett en dålig idé, men det sista som någon vill ha av sin högkvalitativa stereo och högtalare är ett konstant sus av en fläkt som håller dem svala. Det är den andra punkten som måste hanteras, bruseffekt. De flesta tillverkare designar sin utrustning för att fungera utan några fläktar och använder kylflänsar för att hjälpa till att avleda värme bättre. Som tidigare kommer ett standard PC-fodral med ett par fläktar som avger konstanta 45+ dB brus inte att tillfredsställa många människor.

Det täcker grunderna i vad vi vill ha från en HTPC-enhet, även om det finns många andra områden som vi inte har nämnt, som vi också kommer att beröra. Hur försöker Shuttle uppfylla dessa designöverväganden med M1000, och lyckas de? Vi har undersökt systemet under de senaste dagarna, så låt oss gå in på detaljerna.