Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Shuttle SS51 XPC – En verklig högpresterande dator med liten formfaktor

Diversifiering är nyckeln till att driva ett framgångsrikt företag; Om du bara producerar en typ av produkt, skulle efterfrågan torka eller konkurrensen intensifieras kommer dina intäkter att bli lidande. Att ha ett annat produktsegment bidrar till att ersätta resultatet om marknadsförhållandena förändras.

Ett exempel är tillverkning av moderkort; om det inte redan har blivit uppenbart för dig så blir moderkorten allt mer lika. Det brukade vara så att moderkortstillverkarna kunde differentiera sig genom att inkludera mervärdesfunktioner, men eftersom chipsettillverkare fortsätter att integrera mer och mer i sina lösningar blir moderkortstillverkarens jobb svårare. Ta nForce2 till exempel, utanför IDE RAID finns det väldigt lite som moderkortstillverkare kan använda som grund för att skilja sig från varandra. Moderkortsmarknaden är full av konkurrenter som snabbt tappar sina unika identiteter.

Under de senaste åren har vi sett moderkortstillverkare förgrena sig till olika områden för att hjälpa till att kompensera en extremt konkurrensutsatt marknad. Utanför de fem största volymtillverkarna är resten i stort sett tvungna att antingen diversifiera sina produktlinjer eller konsolidera kraftigt för att hålla sig flytande. Även de stora namnen i branschen har tagit diversifieringsvägen; ASUS är förankrat på mobilmarknaden med sina bärbara datorer och handdatorer, Gigabyte och MSI sprider sina vingar med erbjudanden inom företagssektorn och vi kan inte glömma ECS mycket populära Desknotes.

Även om det inte är den största fisken i havet, har Shuttle gjort sig ett namn genom att expandera till en mycket lukrativ marknad – Small Form Factor (SFF) PC-verksamhet. Problemet med den konventionella stationära PC:n är att ingen vill ha ett stort, fult och bullrigt torn i sitt vardagsrum; häri ligger nyckeln till att commoditisera datorn, vilket gör att den ser mindre ut som en PC. Apple har utnyttjat denna idé med bidrag som deras iMac, men höga priser och bristande x86-kompatibilitet har hållit dem tillbaka enormt.

För inte så länge sedan introducerade Shuttle sin första XPC, SV24, en SFF PC baserad på Socket-370-plattformen. Idén var snygg och vi hittade till och med en nischapplikation för den, men vi drömde varje natt (inte riktigt, vi är inte så illa) om en snabbare version; en SFF-dator med en AGP-plats och stöd för antingen en Athlon XP eller Pentium 4. Shuttle besvarade våra böner och idag har de introducerat världens första SFF-dator som kan användas av nästan vem som helst.